Inför Motala-Hammarby

På tisdag möter Hammarby nästjumbon Motala på deras hemmaplan LMT Arena. För Hammarby gäller det att inte ta ut någon seger i förskott efter fredagens kross av Bollnäs. Motala isstadion har fått många gästande lag på fall.

På 24 matcher har Motala spelat ihop tolv poäng. Tio av poängen har kommit på hemmaplan, bara på två bortais. Delvis kan det bero på att gästerna har haft svårt att bemästra förhållandena på platsen. Matchen mellan Motala och Vetlanda fick avbrytas i halvlek på grund av isproblem. När matchen bröts ledde Motala med uddamålet, men matchen spelades om i sin helhet och då vann Vetlanda klart.

Motala fick en svag start på elitserien och förlorade de fem första omgångarna. Men i sjätte omgången tog laget en tung vinst mot Sirius, som besegrades med 6-1.Laget hade en bra period från mitten av november fram till årsskiftet. Senaste vinsten kom dagen innan nyårsafton när laget vann över Gripen. Under 2024 har Motala förlorat alla sina sju matcher.

Inför årets säsong blev Motala av med sin lagkapten Fredrik Lönn, som gick över till Hammarby. Nuvarande lagkapten, Anders Persson, skadade sig tidigt i senaste matchen mot Villa och skadeläget är oklart. Persson, liksom anfallaren Jonas Enander, har ett förflutet i Hammarby. Förstemålvakt är Jussi Aaltonen. Laget tränas av Simon Hansson och Stefan Lönn.

Motalas skytteliga toppas av Philip Florén, som nätat 22 gånger, delad två i interna ligan är Albin Bjerkegren, Viktor Hulthammar och Casper Hänninen med 7 mål. Assistligan leds av Albin Bjerkegren, 13 och Melker Westman 11, delad trea är Jonas Enander och Albin Rohlén med 5 framspelningar.
Hammarbys skytteliga toppas av Isac Karlsson 31, David Jansson 23 och Kasper Milerud 12. Assistligan leds av Adam Gilljam 16, Kasper Milerud 15 och Robin Sundin 14.
Isac Karlsson är med sina 31 mål trea i hela elitseriens skytteliga efter Christoffer Edlund med 47 och Erik Pettersson med 33 mål.

Hammarbys storseger över Bollnäs med 13-1 satte sin prägel på Veckans lag, som utses av Bandypuls. I Veckans lag hittar vi därför målvakten Viktor Birgersson, försvararna Robert Rimgård och Robin Sundin, och i anfallet Isac Karlsson. Hammarby spelar för att behålla sin slutspelsplats, och kanske klättra en placering. Lagen runt Hammarby har följande spelschema de två sista omgångarna:

Gripen möter Broberg (b) och Rättvik (h)
Frillesås
möter Villa (b) och Västerås (h)
Hammarby möter Motala (b) och Broberg (h)
Broberg möter Gripen (h) och Hammarby (b)
Vänersborg möter Edsbyn (b) och Motala (h)

I säsongens första möte mellan lagen vann Hammarby i Gubbängen med 9-5. Hammarby har haft svårt att ta poäng i Motala. Förra året vann Motala med 4-2. Senaste vinsten kom säsongen 2017/18, och ett par matcher har slutat oavgjort.

 • Hammarbys bortamatcher mot Motala
  2022/23       IFK Motala – Hammarby IF          4-2
  2021/22       IFK Motala – Hammarby IF          4-3
  2020/21       IFK Motala – Hammarby IF          6-1
  2019/20       IFK Motala – Hammarby IF          4-4
  2018/19       IFK Motala – Hammarby IF          3-3
  2017/18       IFK Motala – Hammarby IF          2-7
  2012/13       IFK Motala – Hammarby IF          4-6

/Sten Haase
foto: Romus Ramström