Inför Motala – Hammarby – Gilljam tillbaka i spel

Hammarby möter på fredag IFK Motala på K Bygg Arena. Arenan, en utomhusplan, är fruktad av motståndarna. Edsbyn och Broberg är ett par lag som åkt poänglösa därifrån. Hammarby har också haft det tufft på arenan de senaste åren.

Motala ligger på åttonde plats i elitserien med 20 poäng, precis före Hammarby men med bättre målskillnad. Laget inledde svagt, hade en formtopp i mitten av december men har fallit tillbaka lite i tabellen. Motalas lag är i stort sett intakt sedan förra säsongen, men Albin Bjerkegren från Sandviken och Melker Westman från Västerås förstärkte truppen. Ett par spelare med förflutet i Hammarby, Anders Persson och Jonas Enander, vill gärna komma med i poängprotokollet i matcherna mot sin gamla klubb.

Förstemålvakt är Jussi Aaltonen. I matchen mot Villa för en vecka sedan fick han utgå och ersattes av Vincent Trygg. Det är fortfarande oklart om han är tillbaka mot Hammarby. Motalas interna skytteligan toppas av Philip Florén 19 mål före Albin Rohlén och Jonas Enander med 14 mål. Assistligan leder Albin Bjerkegren med 12 assist, Albin Rohlén 11 och Anders Persson med 7. Tränare är Mattias Sjöholm och Simon Hansson. Sjöholm är sedan i somras också förbundskapten för herrlandslaget.

På de senaste fem matcherna har Motala två vinster och tre förluster. Mest imponerar segern borta mot Edsbyn, ett lag som Motala även besegrade hemma. Senaste omgången blev det storförlust mot Vänersborg, som vann med 8-2. Hammarby har en fin svit på sina senaste fem. Bara förlust mot Villa, men segrar mot starka Västerås och Sandviken. Och segrar även mot Vänersborg och Gripen, som hotade underifrån.

Det första mötet mellan Hammarby och Motala var också premiärmatchen på Zinken. Ställningen i paus var 3-1. Motala kvitterade tidigt i andra halvlek, och matchen var oavgjord fram till sista kvarten. Två snabba Hammarbymål betydde seger, även om Motala kunde reducera på straff på tilläggstiden. Matchen slutade 5-4.

IFK Motala bildades 1932, och 1965 satsade klubben även på bandy. Storhetstiden var på 1980-talet. Då värvade Motala Hammarbyspelaren Håkan Rohlén, som tillsammans med Mikael Arvidsson från Villa spelade hem klubbens enda SM-guld 1987. Efter några framgångsrika år i slutet av 1990-talet föll laget ur högsta serien 2009. Laget spelade i elitserien 2012/13, men endast en säsong. Efter återkomsten 2017 har Motala hållit sig kvar. Förra säsongen slutade Motala på en niondeplats, det blev vinst mot Vänersborg i åttondelsfinalen men förlust i kvarten mot Villa.

För Hammarby gäller det att hålla sig kvar i vinnarspåret. Tyvärr blev Niklas Gifting skadad i matchen mot Sandviken, till det positiva så kom i morse beskedet om att klubbens överklagan på avstängningen mot Adam Gilljam gått igenom, Adams avstängning är alltså upphävd och vår #40 kommer vara spelklar redan i kväll. Hammarby bör i praktiken vara klara för (minst) åttondelsfinal, även om det finns en teoretisk risk att hamna på plats 11. Hammarby har just nu sex poäng ner till plats 11, men bara en poäng upp till platserna 5 och 6, som betyder direktkvalificering till kvartsfinal.

Hammarby har haft det tufft i bortamatcherna mot Motala. De två senaste säsongerna har det blivit förlust, och innan dess blev det två oavgjorda. Hammarbys senaste vinst borta mot Motala kom i januari 2018. Förra året bjöd på en jämn match, och ställningen var lika tills minuter återstod. Då avgjorde Motala med ett hörnmål.

Hammarbys matcher borta mot Motala
2021/22         IFK Motala – Hammarby IF         4-3
2020/21         IFK Motala – Hammarby IF         6-1
2019/20         IFK Motala – Hammarby IF         4-4
2018/19         IFK Motala – Hammarby IF         3-3
2017/18         IFK Motala – Hammarby IF         2-7
2012/13         IFK Motala – Hammarby IF         4-6

/Sten Haase
foto: Romus Ramström