Inför Hammarby – Villa

På fredag kommer serieledarna Villa Lidköping till Zinken. På elva matcher har laget bara tappat två poäng och har en nolla i förlustkolumnen. Men senast mot Sandviken räddades en poäng i slutminuterna, så laget är inte osårbart.

Villa Lidköping gjorde inte så stora förändringar inför årets säsong. Det betyder att dagens trupp har spelat ihop flera säsonger. Men ett par värvningar blev det: Gustav Friman från Frillesås och Hugo Behlander från Lidköpings AIK. Och Gustav Nygren lyftes upp från P19. Men Melker Broberg lämnade för Hammarby och Karl Tagesson gick till Frillesås. Målvakterna Jesper Thimfors och Anton Johansson har växlat om i målet. Huvudtränare är Johan Sixtensson, assisterande tränare är Christoffer Abrahamsson och Peter Karlsson. Sixtensson har tränat Villa sedan 2014/15 och utsågs efter förra säsongen till Årets ledare inom svensk bandy.

Villa har gjort överläget flest mål i elitserien, 72 stycken, på elva matcher. Laget har bara släppt in 26 mål, också bäst i serien. Och Villa har bästa hörnprocenten, nästan var femte hörna går i mål. Mycket beror det på Christoffer Edlund som nätat 22 gånger och på det leder han elitseriens skytteliga klart. Men Hammarby har två spelare bland topp-10 i skytteligan, Isac Karlsson 12 mål och David Jansson 11 mål. I Villas interna skytteliga är Joel Broberg och Tim Persson delad tvåa med 10 mål. Också elitseriens assistliga toppas av en Villaspelare, Erik Säfström med 12 assist, tillsammans med Sandvikens Albin Airisniemi – båda två med flera hörnassist, flest spelassist i ligan har Hammarbys Adam Gilljam gjort (11 st).

Villas första poängtapp kom i början av december borta mot Edsbyn, matchen slutade 3-3. I senaste matchen, mot Sandviken, var Villa mycket nära sin första förlust, kanske delvis beroende på att Johan Löfstedt var sjuk. Sandviken lyckades störa Villa i passningsspelet och hade en uddamålsledning tills bara tilläggstiden för två timeouter återstod. Så även Hammarby kan mycket väl störa seriesegrarna och få med sig en eller två poäng.

Hammarby tog en tung seger mot Vetlanda i lördags, och spelade innan dess oavgjort mot Sandviken i Göranssons arena. Så spelarna är väl förberedda för att möta Villa. Nu gäller det för publiken att stötta spelarna och ta tillfället att se årets sista elitseriematch på Zinken. Villa, som är vana vid att spela inomhus, förbereder sig för matchen genom att även träna utomhus. Efter fredagens match har Hammarby spelat tolv matcher och mött alla motståndare en gång. Innan jul får vi för första gången se en tabell där alla lag spelat lika många matcher.

Villa Lidköping är ett klassiskt bandylag, klubben bildades 1934 och ligger fyra i maratontabellen. Villa har spelat 8 SM-finaler och tagit två SM-titlar, första SM-guldet kom säsongen 2018/19, det andra kom 2020/21. Sedan 2010 har laget gått till minst semifinal varje år. Förra säsongen gick Villa till SM-final men föll med 3-4 mot Edsbyn. Villa är också bästa publiklaget, förra säsongen drog hemmamatcherna ett snitt på 1947 åskådare, Hammarby på andra plats hade 1508 åskådare. I år är motsvarande siffror 2610 respektive 1620. Men Bollnäs ligger just nu på andra plats i publikligan före Hammarby med ett publiksnitt på 1787.

Förra säsongen kom Villa till Zinken vid två tillfällen. Första gången ställdes matchen in långt efter utsatt starttid trots att båda lagen och stor publik var på plats och en skada på isen lagats. När matchen sedan spelades svarade Hammarby för en stabil insats men föll ändå med 3-5. Första halvlek slutade oavgjort, 1-1 efter att David Jansson lobbat in bollen förbi Jesper Thimfors. I andra halvlek fick Villa en tvåmålsledning, och trots att Hammarby nästan kom ikapp kunde Villa bevaka sin ledning. Filip Mörkdal räddade både Christoffer Edlunds straff och flera frilägen och matchen levde ända till slutsignalen.

Hammarby och Villa har spelat ganska jämt på Zinken.  Hammarby har tre vinster, tre oavgjorda och fyra förluster i hemmaborgen. Senaste vinsten kom i december 2020 inför bara åtta åskådare. Enda gången lagen mötts i slutspelet under 2010-talet är i bronsmatchen i Tele2 Arena 2015. Då ledde Villa med två mål när det inte återstod mycket mer än två minuter av tilläggstiden. Men Hammarby nätade två gånger på 45 sekunder och matchen gick till förlängning. Där avgjorde Adam Gilljam framspelad av Robin Sundin. Bronsmatchen avskaffades året efter, så Hammarby är det enda lag i Bandysverige som kan visa upp en bronsmedalj.

Hammarbys hemmamatcher mot Villa Lidköping (grundspelet)
2021/22       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    3-5                (publik 1346)
2020/21       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    3-2                (publik 8)
2019/20       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    2-5                (publik 2431)
2018/19       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    2-7                (publik 1956)
2017/18       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-5                (publik 2113)
2016/17       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-5                (publik 2670)
2015/16       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    5-4                (publik 3368)
2014/15       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    6-2                (publik 3547)
2013/14       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    3-3                (publik 3101)
2012/13       Hammarby IF – Villa Lidköping BK    4-6                (publik 2782)

/Sten Haase