Inför Hammarby – Vetlanda

På lördag 15:00 står Vetlanda för motståndet på Zinken. Vetlanda inledde svagt men har spelat upp sig de sista omgångarna. I onsdags vann laget hemma mot Motala med 6-5 efter en tung vändning i slutminuterna.

Vetlanda har de senaste åren huserat i mitten av tabellen och tagit sig till åttondelsfinal eller bäst kvartsfinal. Förra året kom laget på tionde plats, precis före Hammarby, men föll i åttondelen mot Sirius.

Köp biljett här!

Inför den här säsongen möblerade Vetlanda om en hel del i truppen. Fem in och sju ut, största spelarutbytet skedde med Åby/Tjureda. Nya värvningar blev Topi Peuhkuri (Veiterä), Sebastian Ytterell (AIK), Elliot Fröjd (Rättvik), Vladimir In-Fa-Lin (Åby/Tjureda) och Pontus Sjölund (Åby/Tjureda). Samtidigt lämnade Jonathan Svensson (Åby/Tjureda), Pontus Nordström (Nässjö), Linus Sandqvist (Åby/Tjureda), Måns Racov (Åby/Tjureda), Anton Svensson (Åby/Tjureda), Gustav Wallin (Åby/Tjureda) och Eetu Peuhkuri (klubb ej klar). Nya målvakten Topi Peuhkuri har stått i samtliga matcher, reservmålvakt är Christian Boman.

Huvudtränare för Vetlanda är Kent Edlund och Sergei In-Fa-Lin, assisterande tränare är Oliver Drott. Edlund har spelat tio säsonger i Vetlanda och har tre SM-titlar. Han var ett tag assisterande tränare i Hammarby och anslöt som huvudtränare i Vetlanda i slutet av förra säsongen. In-Fa-Lin är också ny som huvudtränare efter fyra år i Åby/Tjureda. Han har dock en tidigare karriär i Vetlanda både som spelare och tränare.

Vetlanda inledde svagt och tog endast en poäng på de fem första matcherna, poängen kom borta mot Broberg. De fyra senaste matcherna har det gått bättre, fem poäng och hemmavinster mot Sandviken och senast mot Motala. Mot Motala blev Axel Ekholm stor matchhjälte när han vände underläge 4-5 till 6-5 de sista fem minuterna. Vetlanda har också varit skadedrabbat. Varken Pontus Sjölund eller Vladimir In-Fa-Lin spelade mot Motala, Pontus Blomberg har också varit skadad men spelade senast. Den intern skytteligan toppas av Joakim Andersson 10 mål, Filip Bringe 7 och Emil Fedorov 4 mål. Assistligan toppas av Albin Rehnholm 5, Joakim Andersson och Pontus Sjölund 4.

Klubben bildades 1945 och har tagit tre SM-guld: 1986, 1991, 1992. Den första finalen spelades på Söderstadion, de två andra på Studenternas. I maratontabellen ligger laget på åttonde plats. I september 2011 fick laget en bandyhall, som då hette Sapa Arena, numera Hydro Arena. Ett par klassiska spelare från VBK är Hammarbys tränare Jonas Claesson och Patrick Sandell. Klubben är stark på juniorsidan och har tagit många SM-titlar. Hammarby har haft många Vetlandafostrade spelare i truppen, förutom Claesson och Sandell kan nämnas bröderna Björn, Ulf och Per Einarsson och senaste nyförvärvet Isac Karlsson.

Hammarby svarade för en stark insats senast mot Sandviken även om SAIKs kvittering i slutminuterna sved. Men laget är på gång igen efter två förlustmatcher mot Västerås och Bollnäs. David Jansson och Isac Karlsson ligger på delad femte plats i elitseriens skytteliga med 10 mål. Hammarby ligger på sjunde plats i tabellen med 9 poäng, Vetlanda är på elfte plats med 6 poäng.

Historiskt har Hammarby bra statistik mot Vetlanda de senaste tio åren. På Zinken har det blivit sju vinster, två förluster och en oavgjord. På bortaplan har Hammarby fem vinster, tre förluster och två oavgjorda. Men förra säsongen vann Vetlanda båda matcherna mot Hammarby. I Vetlanda vann hemmalaget med 6-2. I returen på Zinken var det jämnare. Hammarbyledning 5-4 i paus utjämnades av Vetlanda i 63:e minuten. Och när en dryg kvart återstod gjorde Vetlanda avgörande målet till 6-7. Lagen möttes också i en träningsmatch inför årets säsong. Då vann Hammarby med 5-4.

Hammarbys hemmamatcher mot Vetlanda BK (grundserien)
2021/22       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-7                (publik 1079)
2020/21       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-6                (publik 8)
2019/20       Hammarby IF – Vetlanda BK               5-3                (publik 1737)
2018/19       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-2                (publik 3453)
2017/18       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-9                (publik 1921)
2016/17       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-1                (publik 1577)
2015/16       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-4                (publik 1544)
2014/15       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-4                (publik 1905)
2013/14       Hammarby IF – Vetlanda BK               6-1                (publik 2149)
2012/13       Hammarby IF – Vetlanda BK               7-2                (publik 2006)

/Sten Haase