Inför Hammarby – Tellus

På torsdag spelas sista hängmatchen i elitserien när Hammarby möter Tellus på Zinken. Tellus kommer att flyttas ner till allsvenskan. Men räkna med att laget kommer att ge allt för att besegra Hammarby i Stockholmsderbyt.

Matchen är en ny måstematch för Hammarby. Blir det inte vinst mot Tellus är den bragdartade vändningen mot Bollnäs inte så mycket värd. Och helst behöver Hammarby bättra på sin målskillnad rejält, eftersom två eller flera lag kan hamna på samma antal poäng. Efter den här matchen har alla lag spelat 29 av 30 matcher. På lördag spelas slutomgången med avslag 15:00 på alla arenor.

Tellus inledde elitserien med en uddamålsförlust mot Vetlanda, avgörandet kom i slutminuterna. En tidig seger mot Rättvik förde upp laget till en tiondeplats. Men under större delen av säsongen har laget växlat mellan de två sista platserna i tabellen. Förutom mot Rättvik har det blivit vinster mot Örebro och Vänersborg. Så på papperet är Hammarby en klar favorit i matchen. Men i derbyn och speciellt i en serieavslutning gäller inte vanlig logik – allting kan hända. Hammarby har haft ett tungt spelschema, och torsdagsmatchen blir Hammarbys sjätte på tolv dagar. Så räkna inte med några gratispoäng. För Tellus är matcherna mot Hammarby säsongens viktigaste.

Inför årets säsong förstärkte Tellus med Jere Korhonen i målet (ny från Kampparit), Jesper Norrman (Frillesås) och Fredrik Larsson (Hammarby). Pontus Nordenfors lämnade Tellus för Hammarby, och fyra spelare slutade eller trappade ner: Calle Brohäll, Hampus Krantz, Markus Karlsson och Fredrik Rubin. Under säsongen har tre spelare lämnat klubben – ytterhalven Alexander Heinhagen gick till Vänersborg och även Marcus Magnusson och Jakob Knutsson lämnade. Som reservmålvakt vid sidan av Korhonen har Tellus använt några yngre spelare: Leo Bombas. Ludvig Örengård och Vilgot Eriksson. Huvudtränare är Mikael Björk. Han har även spelat i GT76, Hammarby IF, Örebro SK och Otterbäckens BK.

Förra säsongen slutade ett skadedrabbat Tellus på sista plats i elitserien med tre vinster. Men under coronasäsongen flyttades inga lag ner, så Tellus behöll sin elitserieplats.

IK Tellus bildades 1921. När laget tog steget upp till elitserien efter säsongen 2015/16 hade de spelat 29 säsonger i näst högst serien. Klubben har sin bas i Midsommarkransen-Aspudden. Vid sidan av A-laget har bandysektionen även ett par ungdomslag, och driver en bandyskola tillsammans med GT/76. Klubben har också handboll på programmet.

Återstående spelschema för lagen som kämpar om slutspelsplats (plats 9 och 10) och att undvika kval (plats 11):

Lag                      Poäng         +/-            Återstående matcher
 9 Vänersborg          24         -14           (1) (Rättvik b)
10 Vetlanda             24         -24           (1) (Tellus h)
11 Frillesås            23         -29           (1) (Västerås b)
12 Hammarby         22         -36           (2) (Tellus h, SAIK h)

Hammarby och Tellus inbördes möten i elitserien:

2021/22 Tellus – Hammarby 2-5
2020/21 Tellus – Hammarby 2-7, Hammarby – Tellus 6-3
2019/20 Tellus i allsvenskan
2018/19 Tellus – Hammarby 2-6, Hammarby – Tellus 6-1
2017/18 Tellus – Hammarby 3-7, Hammarby – Tellus 7-4
2016/17 Tellus – Hammarby 1-3, Hammarby – Tellus 2-2

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström