Inför Hammarby – Rättvik

På onsdag kommer nykomlingen Rättvik till Zinken. Om klubben varit anonym även för bandyintresserade, så ändrades det i förra veckan när laget besegrade Sandviken med 3-1. Så Hammarby kan inte räkna in några gratispoäng.

Efter 13 spelade matcher ligger Rättvik på 14:e plats med 4 poäng, efter Frillesås men före Örebro och Tellus. Vinster har det blivit mot Örebro och Sandviken, och uddamålsförluster mot Tellus och Vänersborg. Laget kom på andra plats i förra årets bandyallsvenska och fick kvalspela mot trean Gripen. Båda kvalmatcherna slutade oavgjort, 4-4 och 3-3, men Rättvik gick upp till elitserien eftersom laget gjort ett mål mer på bortaplan.

Inför säsongen värvades Rinat Shamsutov (från Narukerä), Christian Mickelsson (Bollnäs), Clas Boström (Edsbyn) och Elliot Fröjd (Lidköpings AIK). Samtidigt lämnade Tim Stjernström (till Bollnäs), Anders Erikanders (Broberg) och Olle Öijer (Hammarby). Målvakterna Adam Björk och Anton Svensson har växlat i mål. Skytteligan i Rättvik toppas av Christian Mickelsson 6 mål och Alfred Rustas 5 mål. Peter Törnberg är huvudtränare och Emil Jax assisterande. Törnberg tog över tränarrollen inför säsongen 2019/20. Han har spelat närmare 20 år i Edsbyn, och har varit tränare för Edsbyn och Bollnäs.

IFK Rättvik bildades 1906 och har lag inom bandy, fotboll och handboll. Rättvik Bandy spelade 17 säsonger i Sveriges högsta division mellan 1930 och säsongen 1951/52. Klubben har spelat SM-final 1938 mot Slottsbrons IF, men det blev förlust med 2-5. Det blev också förlust mot Sandvikens AIK i en SM-semifinal 1941. Ett par kända spelare från Rättvik är Anders Svensson och Felix Pherson. Klubben var tidigt ute med inomhusarena. Redan säsongen 2009/2010 stod hallen Rättvik Arena klar och är sedan dess föreningens hemmaplan.

Hammarby ligger på 12:e plats med 9 poäng, men tabellen haltar. De andra lagen har spelat en eller två matcher mer. Efter vinsterna mot Sirius och AIK har Hammarby förlorat tre raka matcher, mot Broberg, Frillesås och Edsbyn. Nu gäller det att börja plocka poäng igen och klättra i tabellen. I matchen mot Edsbyn visade laget att förutsättningarna finns. På onsdag har förhoppningsvis laget tillfrisknat ännu mer och kan spela för fullt. Rättvik är ett lag Hammarby behöver besegra, men då gäller det att inte gå i samma fälla som Sandviken gjorde i lördags. Rättvik gjorde första målet och satsade sedan helt på att försvara sig. Sandviken hade ett stort spelövertag, men det var Mickelsson och Rustas som stod för de avgörande målen.

/Sten Haase
foto: Romus Ramström

Kvällens matchvärd:

Södermäklarna – Bäst på Söder

”Enligt oss finns det tre sorters människor. De som bor på Söder eller i Söderort, de som vill göra det – och de som ännu inte insett att det är bäst att bo här”

Menyn i Zinkentältet, som öppnar klockan 17 är följande:

Ugnsbakad lax med kokt potatis och remouladsås

Gulaschsoppa med brötchen

Schnitzelmackor med Zinkendressing

Chili con carne med ris