Inför Hammarby – Rättvik

På onsdag kommer elitseriens jumbo till Zinken. Men statistiken visar att det inte blir någon lätt match. Rättviks formkurva pekar uppåt och senast var man ytterst nära att besegra serieledande Villa. Så det gäller att inte underskatta motståndarna.

Rättvik, som ligger på sista plats med tre poäng, tog sin första poäng mot Frillesås den 1 december. I mellandagarna besegrades Edsbyn med 5-4. Mot Sandviken ledde laget med en kvart kvar men Sandviken lyckades vända. Och senast mot Villa ledde Rättvik när 90 sekunder återstod, ändå blev det förlust i en högdramatisk match. Rättvik har varit bra med i de flesta matcher men tappat sent. Sett till halvtidsresultaten skulle Rättvik haft hela 16 poäng, och 10 poäng skulle kommit i matcherna i december och januari.

Rättviks interna skytteligan toppas av Jack Ternander med 14 mål, Christian Michelsson 11 och Rasmus Plan med 8 mål. Assistligan: Ludde Bjernulf 12, Jesper Hjelm 7, Patrick Backman och Rinat Shamsutov 4. Hammarbys skytteliga toppas av Isac Karlsson med 24 mål, före David Jansson 16, och delad trea är Kasper Milerud och Adam Gilljam med 9 mål. Karlsson delar tredjeplatsen i hela elitseriens skytteliga med Christoffer Fagerström. Milerud och Gilljam toppar även Hammarbys assistliga med 14 respektive 12 framspelningar. Trea där är Robin Sundin med 8.

De senaste fem matcherna har Rättvik en seger och fyra förluster, två av dem med uddamålet. Rättvik har på 19 matcher bara dragit på sig 155 utvisningsminuter, alltså mindre än en utvisning per match. Endast Bollnäs har färre utvisningar. Hammarby har tre vinster och två uddamålsförluster på sina fem senaste. Hammarby har också 345 utvisningsminuter, bara Vänersborg har några fler minuter i båset.

Rättvik spelade i elitserien 2021/22, men sejouren blev endast en säsong lång. Under fjolårssäsongen i allsvenskan tappade laget bara tre poäng på 22 matcher och blev direkt uppflyttade till elitserien igen. Inför årets säsong värvade Rättvik Lucas Dalin från Hammarby och Filip Andersson från Tillberga. Målvakten Anton Svensson lämnade och Jesper Nywertz har slutat. Målet vaktas nu av 20-årige Sam Börjes. Joakim Björkman är huvudtränare, och även Emil Jax finns med i tränarstaben.

IFK Rättvik bildades 1906 och har lag inom bandy, fotboll och handboll. Rättvik Bandy spelade 17 säsonger i Sveriges högsta division mellan 1930 och säsongen 1951/52. Klubben gick till SM-final 1938 mot Slottsbrons IF, men det blev förlust med 2-5. Klubben skaffade sig tidigt en inomhusarena. Redan säsongen 2009/2010 stod hallen Rättvik Arena klar och är sedan dess föreningens hemmaplan. Rättvik är även representerat i elitserien dam, där laget ligger på sjätte plats.

För Hammarby gäller det att inte ta ut någon seger i förskott, Rättvik har visat upp ett betydligt vassare spel under december och inledningen av januari än man gjorde i början av elitserien. Och matchen mot Villa visade att inget lag går säkert. Men Hammarby har också en stark formkurva och med rätt inställning bör det bli vinst. I första mötet mellan lagen vann Hammarby i Rättvik Arena. Hammarby tog ledningen med 0-2, Rättvik kvitterade men Hammarby gick ändå till pausvila med ledning 2-3. I andra halvlek missade Rättvik en straff och Hammarby utökade till 2-4.

När drygt två tredjedelar av serien är spelad har Villa, Västerås och Bollnäs dragit ifrån. Men i övrigt är lagen jämna och det skiljer bara sex poäng mellan Vetlanda på sjätte plats och Broberg på nedflyttningsplats. Hammarby med 15 poäng på niondeplats ligger mitt emellan dessa lag.

  • Hammarbys matcher mot Rättvik (elitserien)
    2023/24         IFK Rättvik – Hammarby IF                     2-4
    2021/22         Hammarby IF – IFK Rättvik                     7-3                 (publik 1155)
    2021/22         IFK Rättvik – Hammarby IF                     6-2

/Sten Haase