Inför Hammarby – IK Tellus

På lördag 14:00 möts Hammarby och Tellus på Zinken. För Hammarby gäller det att fortsätta att plocka poäng och förbättra målskillnaden i jakten på en slutspelsplats. Tellus kommer säkert att vara taggade inför Stockholmsderbyt.

Tellus har haft en tuff säsong med corona och skador. Laget ligger sist i tabellen med fyra poäng. Poängen kom i november efter segrar mot Broberg och Frillesås. Inför säsongen värvade laget Alexander Heinhagen, Nässjö, Arvid Johannisson, Åby/Tjureda och Marcus Wikman, Bollnäs. Flera spelare i laget, som Fredrik Rubin, Martin Deacon och Johan Hannegård, har ett förflutet i Hammarby. Målvakter är Markus Karlsson och Jacob Knutsson. Jonas Lindkvist är huvudtränare, Stefan Larsson assisterar, och i tränarstaben finns också Rikard Koch.

Efter flera uppskjutna matcher har Tellus haft en intensiv period, och matchen på lördag blir Tellus fjärde på en vecka. I de två senaste matcherna har Markus Karlsson, Arvid Johannisson, Martin Krigh och Johan Hannegård saknats, oklart varför. Försvararen Aksel Örn Eblom är säkerligen laddad, han har varit avstängd i fyra matcher men är åter spelbar i derbyt.

IK Tellus grundades den 11 april 1921 som Tellusborgs IF och tog nuvarande namn två år senare. Klubben är fortfarande en lokal klubb med cirka 150 medlemmar och har sin bas i Midsommarkransen – Aspudden. Klubben har spelat 30 säsonger i näst högsta serien. Säsongen 2004/2005 kvalspelade laget till elitserien men förlorade. Efter några magra år blev det nytt kval till elitserien 2015/16, då var laget en seger från avancemang. På grund av Kungälvs dåliga ekonomi och degradering fick Tellus ändå erbjudande om en elitserieplats, och klubben tackade ja. Efter tre år i elitserien blev det förra säsongen spel i allsvenskan igen. Men laget vann allsvenskan klart och tog sig tillbaka till elitserien.

Tellus interna skytteliga toppas av Tobias Björklund 9 mål och Marcus Magnusson 5 mål, tredjeplatsen med 3 mål delas av fyra spelare. I Hammarby toppar Kasper Milerud skytteligan med 15 mål, följd av Christoffer Fagerström med 14 och Daniel Mossberg med 13 mål.

Hammarby är stort behov av poäng och kommer säkert att ge allt. Vinsten senast mot Frillesås vände den negativa trenden. Förhoppningsvis kan laget hitta tillbaka till det vinnande spelet i början av december när det blev vinster mot Sandviken, Vetlanda och Villa. Det gäller dock att inte bli övertända och dra på sig kostsamma utvisningar. I tabellen ligger Hammarby på tolfte plats med 14 poäng. Det är två poäng upp till tionde plats som betyder åttondelsfinal, den platsen har nu Sirius. Tellus får nog svårt att undvika sistaplatsen. Men det blir elitseriespel även nästa säsong eftersom inga lag flyttas ner till allsvenskan.

I elitserien har Hammarby och Tellus mötts sju gånger. Hammarby har vunnit klart de flesta gånger, men första mötet slutade oavgjort, 2-2. Årets första seriematch mellan lagen spelades i slutet av november. Matchen spelades i Tellus hemmaarena i Gubbängen och slutade 2-7

Hammarbys matcher mot IK Tellus (elitserien)
2020/21       IK Tellus – Hammarby IF          2-7
2019/20       (Tellus i Allsvenskan)
2018/19       IK Tellus – Hammarby IF          2-6
2018/19       Hammarby IF – IK Tellus          6-1         (publik 1545)
2017/18       Hammarby IF – IK Tellus          7-4         (publik 6418)
2017/18       IK Tellus – Hammarby IF          3-7
2016/17       IK Tellus – Hammarby IF          1-3
2016/17       Hammarby IF – IK Tellus          2-2         (publik 2576)

/Sten Haase
Foto: Stefan Bertolotti