Inför Hammarby – IFK Motala

På onsdag kommer IFK Motala till Zinken. Hammarby är i stort behov av poäng, just nu ligger laget på elfte plats med 19 poäng, en poäng från slutspelsplats. Motala på sjunde plats har 21 poäng, så de spelar för att säkra slutspel.

När lagen möttes den 2 januari vann Motala med 6-1, Hammarby hade ett övertag i första halvlek men enda målet gjordes av Motala precis innan paus. Motala utökade till 3-0 i inledningen av andra halvlek, och trots en reducering på straff rann siffrorna iväg i slutet av matchen. Motala är starkast på hemmaplan. Efter årsskiftet har lag som Hammarby, Bollnäs, Broberg och Sandviken fått lämna Östergötland utan poäng. Men även på bortaplan har laget besegrat Vetlanda och Tellus och spelat oavgjort mot Sandviken. I matchen mot AIK i måndags fick forwarden Viktor Hulthammar kliva av efter skada, det är oklart om han är tillbaka till matchen mot Hammarby. Hulthammar svarade för två mål när Sandviken besegrades i fredags.

Motalas interna skytteliga toppas av Philip Florén med 27 mål, Jonas Enander är tvåa med 13 och Aleksi Seppänen med 11 mål. Målvakten, den finske landslagsspelaren Jussi Aaltonen, har stått i samtliga matcher. Två spelare i truppen har förflutet i Hammarby: Jonas Enander och Anders Persson. Historiskt har andra spelare har gått motsatt väg. Patrick Sandell och tidigare Hammarbymålvakten Dennis Gustavsson har Motala som moderklubb. Och Stefan ”X.et” Erixon spelade i Motala innan har kom till Hammarby, även om hans moderklubb är Gamleby. Tränare sedan 2017/18 är Mattias Sjöholm och Simon Hansson assisterar. Inför säsongen värvades Simon Fröjd, Villa Lidköping, och två spelare från Vieterä Finland: Aleksi Seppänen och Maksim Plotnikov.

IFK Motala bildades 1932. Laget hade sin storhetstid på 1980-talet med bland annat två SM-finaler. På Söderstadion blev det förlust mot Boltic 1985. Men 1987 möttes lagen igen i final, då vann Motala med 3-2 och tog sitt enda SM-guld. Matchhjälte i segermatchen blev Håkan Rohlén, som avgjorde på straff i förlängningen. Rohlén har också förflutet i Hammarby. Bandylegenden Mikael Arvidsson låg bakom Motalas SM-guld, även om han större delen av sin karriär spelade för Villa.

Hammarby har kommit tillbaka efter den djupa svackan i inledningen av 2021. På de fem senaste matcherna har laget tre vinster, en uddamålsförlust mot Villa och oavgjort mot Vetlanda. Poängtappet senast gör det än viktigare att ta två poäng mot Motala för att säkra en slutspelsplats. Hammarbys skytteliga toppas av Christoffer Fagerström 22 mål, Kasper Milerud 18, Daniel Mossberg 17 och David Jansson 14 mål. Daniel Mossberg och Robin Sundin har stått för flest assist, 13 stycken.

Sex lag kämpar om fyra slutspelsplatser. Alla uppskjutna matcher har spelats, så samtliga lag har tre matcher kvar i grundspelet.  De återstående matcherna spelas på fredag och tisdag. Här är alla inblandade lag och deras spelschema:

7 Motala             21 p, 0 mål: Hammarby (b), Villa (h), Broberg (b)
8 Sirius               20 p, +7 mål: Västerås (b), Vetlanda (h), Edsbyn (b)
9 Vetlanda          20 p, -16 mål: Frillesås (h), Sirius (b), Västerås (h)
10 Broberg         20 p, -27 mål: AIK (h), AIK (b), Motala (h)
11 Hammarby    19 p, -22 mål: Motala (h), Edsbyn (h), Sandviken (b)
12 Bollnäs          17 p, -26 mål: Sandviken (h), Vänersborg (h), Tellus (b)

De senaste säsongerna har Motala mestadels spelat i allsvenskan. Under ”tiotalet” har lagen mötts fyra gånger på Zinken, Hammarby förlorade förra året efter ledning i paus och trots en straffräddning av Filip Mörkdal. Men de tidigare säsongerna har det blivit klara hemmavinster på Zinken.

Vi är ungefär 1000 stödplåtar från att nå vårat nästa delmål som är 6500 sålda stödplåtar! (ett fullsatt Zinkensdamm).  I onsdagens stödplåtstävling kommer vi ha en utlottning med 4 olika vinnare. Märk gärna er betalning med vad ni helst skulle skulle vilja vinna (skridskor, minnesmärke eller handskar). Stödplåtarna kostar 50 kronor styck.

Hammarbys hemmamatcher mot Motala (grundspelet)
2020/21       IFK Motala – Hammarby IF            6-1
2019/20       Hammarby IF – IFK Motala            3-5 (publik 3140)
2019/20       IFK Motala – Hammarby IF            4-4
2018/19       Hammarby IF – IFK Motala            6-1 (publik 2422)
2018/19       IFK Motala – Hammarby IF            3-3
2017/18       IFK Motala – Hammarby IF            2-7
2017/18       Hammarby IF – IFK Motala            8-3 (publik 1585)
2012/13       Hammarby IF – IFK Motala            9-3 (publik 2390)
2012/13       IFK Motala – Hammarby IF            4-6

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström