Inför Hammarby – Gripen

Hammarby möter nykomlingen Gripen Trollhättan på Bandyns dag. Gripen ligger näst sist i elitserien men har presterat starkt i flera matcher. Hammarby måste visa samma tålamod som mot Vänersborg senast för att ta två poäng.

Gripen spelade oavgjort mot Edsbyn i premiären och hade en stark period i början av december när Vetlanda, Vänersborg och Bollnäs besegrades i tre raka matcher. Nu ligger Gripen på tolfte plats, på samma poäng som Vänersborg, och tre poäng efter Sirius på sista slutspelsplats. Gripen har en match mindre spelad än både Vänersborg och Sirius, så laget kämpar fortfarande för att nå slutspel.

Den interna skytteliga toppas av Adam Rudell 12 mål, Victor Peterson 8 och William Arvidsson 7 mål. Johan Esplund har svarat för 17 assist och Christoffer Norin för 11. Isak Skog och Anton Heinulf saknades senast på grund av skador. Även Adam Rudell har varit skadad, men blev målskytt i senaste matchen.

Gripen har tillsammans med Villa seriens effektivaste hörnskytte, 16% av hörnorna går i mål, det kan jämföras med Hammarbys 7%. I övrigt är målskyttet klent, med 53 gjorda mål är Gripen sämst i elitserien. Så laget gör närmare hälften av sina mål på fasta situationer. Defensiven är tät och bara fem lag har släppt in färre mål.

Gripen Trollhättan vann allsvenskan förra året och gick direkt till elitserien. Inför den här säsongen stuvades det om rejält i laget. Nio nya spelare kom, bland andra målvakten Juuso Tervonen, återvändaren Adam Rudell (Åby/Tjureda) och William Arvidsson (AIK). Åtta spelare lämnade.

Gripen spelade i elitserien ett par säsonger i mitten på 2010-talet, men höll sedan till i allsvenskan. En nysatsning gjordes när Joakim Hedqvist bröt kontraktet med Vänersborg och gick till Gripen i januari 2020. Säsongen efter tog Hedqvist över som tränare. Till säsongen 2021/22 värvades rutinerade Johan Esplund. Esplund har långt förflutet i Villa, men spelade en säsong i AIK innan han gick till Gripen. Det blev serieseger och direktbiljett till elitserien. Hedqvist är huvudtränare och Martin Arvidsson assisterande.

Gripen Trollhättan BK bildades 1936 och har en bred ungdomsverksamhet. Laget har mestadels hållit till under högsta serien men har sakta närmat sig bandyeliten. Några kända namn från 2000-talet är Anders Jakobsson, Lars Karlsson och Alexander Mayborn. Hemmaarena är Slättbergshallen, en bandy- och skridskohall som invigdes 2009 och har en publikkapacitet på uppåt 4000 personer.

Gripen och Hammarby möttes i Slättbergshallen tidigt i november, då vann Hammarby med uddamålet, matchen slutade 4-5. Hammarby gjorde tidigt första målet och sedan växlade lagen om att ha ledningen. Sista ordet fick David Brodén och Hammarby när tio minuter återstod. Gripen har tagit två poäng på sina senaste fem matcher genom oavgjort i bortamötena mot Broberg och Motala. Hammarby har tagit fem poäng på sina senaste fem matcher: två tunga segrar mot Västerås och Vänersborg och oavgjort mot Broberg.

Hammarby kommer från en stark insats mot Vänersborg. Nu gäller det att inte underskatta motståndarna och tro att matchen redan är vunnen. Hammarby har de senaste tio åren mött Gripen i fem seriematcher och ännu inte tappat någon poäng. Med två poäng på lördag har Hammarby stora chanser att nå åttondelsfinal. Och kanske, kanske även nå en direktplats till kvartsfinal.

Hammarbys senaste elitseriematcher mot Gripen Trollhättan
2022/23       Gripen – Hammarby        4-5
2016/17       Gripen – Hammarby        3-6
2016/17       Hammarby – Gripen       6-3
2015/16       Gripen – Hammarby        2-9
2015/16       Hammarby – Gripen       6-3

/Sten Haase