Inför Hammarby-Frillesås

Hammarby möter Frillesås på Zinken i säsongens första lördagsmatch. Frillesås har under sina fem år i elitserien undvikit nedflyttning och hållit sig kvar genom kvalspel varje säsong. I år har laget gått bättre och ligger precis framför Hammarby i tabellen.

Frillesås fick skjuta upp mötet mot Broberg i veckan, matchen spelas i stället på måndag. Så Frillesås har en match mindre spelad, men har ändå samlat ihop åtta poäng. I och med matcherna i helgen och på måndag har halva serien avverkats. Fem lag har skaffat sig ett försprång. Men det är ganska jämt mellan lagen på platserna 6 till 13. Sist ligger Rättvik som bara tagit en poäng.

Inför förra säsongen stuvade Frillesås om i truppen, sju spelare värvades och åtta lämnade. Och förändringen har fortsatt i år när sju spelare bytts ut i truppen. Nyförvärven är August Klang (från Vetlanda), Nico Nevalainen (Örebro SK), Gustaf Rohm (Boltic), Niklas Valtanen (Veiterä), Joonatan Irtamo (Katrineholm Bandy), samt Anton Norrman och Johan Karlsson (båda från Sunvära SK). Efter bara ett år i Frillesås gick Markus Kumpuoja till Botnia och Karl Tagesson till Broberg . Övriga förluster är Markus Fremstad (till Stabæk), Lukas Norrman (IFK Kungälv), Niclas Wiklander (Sunvära SK), Marcus Hillukkala (slutar) och Adrian Emretsson (slutar),

I lördags anslöt även 22-årige Hampus Blomqvist till truppen genom ett utvecklingsavtal med Nässjö IF. Huvudtränare är fortsatt Jesper Larsson och han assisteras av Mattias Johansson. Målvakter är Johannes Gustafsson och Christian Fagerell. Klubben bildades 1960 och är Hallands första bidrag till elitserien i bandy. Hemmamatcherna spelas på Sjöaremossen, en idyllisk utomhusarena mitt i skogen några kilometer utanför samhället. Tätorten Frillesås söder om Kungsbacka har drygt 3000 invånare.

Frillesås BK ligger på elfte plats i elitserien med åtta poäng, en placering och en poäng före Hammarby. Laget har besegrat Vetlanda, Vänersborg och Motala, alla tre vinsterna kom på bortaplan. På hemmaplan har det blivit oavgjort mot Gripen och Rättvik. Så det är ett starkt bortalag som Hammarby ställs mot, i bortatabellen ligger Frillesås på plats fyra. Den interna skytteligan toppas av Linus Jönsson 12 mål, Nico Nevalainen 7 och Niklas Valtanen 6 mål. Assistligan leds av Tero Liimatainen med 11 framspelningar och Marcus Lindholm med 5.

Hammarby har tre segrar och en oavgjord och ligger på tolfte plats. Hammarby har verkligen varit upp och ner hittills på säsongen. Laget inledde med tre förluster. Sedan blev det tre segrar på fyra matcher, vinsterna kom mot Rättvik, Motala och Sirius. Men de senaste fem matcherna har det bara blivit en poäng, i hemmamötet mot Västerås. Det är hög tid för Hammarby att börja ta poäng och klättra i tabellen. Vi får hoppas att sjuklingarna från Gripenmatchen är friska, så att det kan bli ett komplett lag. Återkomsten för skadade David Jansson ligger nog några veckor fram. I det här läget är supportrarna extra viktiga för att laget ska nå framgångar.

Hammarby och Frillesås har mötts på Zinken vid fem tillfällen. Fyra gånger har Hammarby vunnit men i december 2021 blev det förlust när covid tvingade laget att ställa upp med fem juniorer. På Sjöraremossen har Frillesås pluspoäng med tre segrar mot Hammarbys enda, en match har slutat oavgjort. I Svenska cupen under försäsongen vann Hammarby över Frillesås med 4-2.

 • Hammarbys matcher mot Frillesås (elitserien)
  2022/23            Frillesås BK     –    Hammarby IF       7-3
  2022/23            Hammarby IF  –    Frillesås BK         10-2    (publik 883)
  2021/22            Frillesås BK     –    Hammarby IF       7-2
  2021/22            Hammarby IF  –    Frillesås BK         1-7      (publik 833)
  2020/21            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 8)
  2020/21            Frillesås BK     –    Hammarby IF       6-4
  2019/20            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 1873)
  2019/20            Frillesås BK     –    Hammarby IF       2-2
  2018/19            Frillesås BK     –    Hammarby IF       2-5
  2018/19            Hammarby IF  –    Frillesås BK         6-2      (publik 1401)

/Sten Haase
foto: Romus Ramström