Inför Hammarby – Frillesås

På fredag blir det match på Zinken igen, för tredje gången. Hittills har Hammarby spelat oavgjort mot Örebro och besegrat AIK på hemmaplan. Motståndarna Frillesås gjorde senast en imponerande stark första halvlek mot Villa.

Frillesås gör sin fjärde raka säsong i elitserien. De tre första säsongerna har laget varje gång kommit på 13:e plats med 11 poäng. Laget har fått kvala sig kvar, förutom förra säsongen när inget lag flyttades ner. I år har elitserien därför 16 lag, som ska återgå till 14 nästa säsong. När grundserien är färdigspelad får lagen på plats 12 och 13 kvala mot lag 2 och 3 i allsvenskan. Lagen på de tre sista platserna flyttas direkt ner till allsvenskan och segraren i allsvenskan flyttas upp.

Efter 12 spelade matcher ligger Frillesås på 13:e plats i tabellen med 7 poäng, Vinster har det blivit mot Örebro, Vetlanda och Tellus, och matchen mot Bollnäs slutade oavgjort. I senaste matchen behövde Villa drygt 35 minuter och en timeout för att få hål på Frillesås försvar. Så Frillesås får inte underskattas. Laget har blivit mer samspelt och kan nog ta poäng även av bättre placerade lag. Adrian Emretsson toppar den interna skytteligan med 10 mål, följd av Gustav Friman 7 mål och Fredrik Johansson och Fredrik Brandin med 5 mål.

Inför säsongen värvades Johannes Gustavsson (från Boltic), Jakob Jenefeldt (Vänersborg), Marcus Fremstad (Stabaek, Norge), Robin Mohlén och Andrey Girasimov (Sarpsborg, Norge). Jesper Norrman lämnade Frillesås för att återvända till Tellus. Målvakterna Johannes Gustafsson och Christian Fagerell har turats om att vakta målet. Jesper Larsson är huvudtränare, han var tidigare assisterande tränare i Vänersborg. Mattias Johansson och Jan-Erik Pettersson är assisterande tränare.

Frillesås ligger trea på FairPlay-ligan med 11 utvisningsminuter per match, Där ligger Hammarby i botten med 29 utvisningsmatcher per match. Frillesås har fått 7 straffar, samtliga har resulterat i mål. Hammarby har fått 4 straffar, och 2 har resulterat. Hammarby har bättre utdelning på sina hörnor, men har samtidigt skapat minst hörnor i elitserien. Med hänsyn till antalet spelade matcher är det bara Tellus som har skapat något färre hörnor.

Hammarby ligger på 10:e plats, men tabellen haltar rejält. Först fick Hammarby tre hemmamatcher inställda på grund av isproblem. Det hann bli oavgjort mot Örebro och vinst mot AIK innan sjukdom slog till. Så på fredag blir det nystart på Zinken. Vi får hoppas att de flesta spelare är startklara och att inlån kan täcka upp om det behövs. I det läget blir publiken extra viktig om Hammarby ska kunna få med sig två poäng. Även Frillesås har en decimerad trupp, Andrej Gerasimov har åkt hem till Ryssland samtidigt som Robin Mohlén och Nicklas Gustafsson inte har spelat några matcher än.

Frillesås och Hammarby har mötts sex gånger. Första säsongen blev det två ganska klara segrar för Hammarby, men andra året tappade Hammarby en poäng på bortaplan. Förra säsongen vann lagen med uddamålet på hemmaplan.

Hammarbys matcher mot Frillesås (elitserien)
2020/21     Hammarby IF – Frillesås BK      5-4             (publik 8)
2020/21     Frillesås BK – Hammarby IF       6-4
2019/20     Hammarby IF – Frillesås BK      5-4             (publik 1873)
2019/20     Frillesås BK – Hammarby IF       2-2
2018/19     Frillesås BK –  Hammarby IF     2-5
2018/19     Hammarby IF – Frillesås BK      6-2             (publik 1401)

/Sten Haase
foto: Romus Ramström