Inför Hammarby – Broberg

På Bandyns dag på lördag är det Broberg/Söderhamn som står för motståndet. Broberg är nog det lag som överraskat mest i årets elitserie. Laget ligger på fjärde plats och har besegrat lag som Västerås, Sirius och 2 x Sandviken.

Lagen kommer till match med helt olika förutsättningar. Hammarby har bara spelat en match i år, den 2 januari, när det blev förlust mot Vetlanda. För Broberg är lördagens match den sjätte i år. Det har blivit förluster mot de tre topplagen Edsbyn, Villa och AIK och laget väntar ännu på årets första seger. Så det blir en match mellan ett lag som är ringrostigt och ett lag som känner sig slitet. Så såg det i alla fall ut i Brobergs hemmaförlust mot AIK i onsdags.

Broberg har spelat 22 matcher. De 11 första matcherna blev det nio vinster och bara två förluster. De elva senaste matcherna har det gått lite sämre, tre vinster, fyra förluster och fyra oavgjorda. Laget har haft de största framgångarna i hemmaarenan men spelade oavgjort mot Villa och besegrade Sandviken och Sirius på bortaplan. Laget kom på åttonde plats förra säsongen, men föll mot Sirius i åttondelsfinalen. Årets upplaga av Broberg har säkert större ambitioner.

Inför säsongen förstärkte Broberg med Max Bergström (ny från Tillberga), Anders Erikanders (Rättvik), Jesper Öhrlund (Edsbyn) och Daniel Burvall Jonsson (Edsbyn). Sex spelare lämnade laget: Henrik Rehnvall (slutar), Vadim Arkhipkin (lämnade för Edsbyn), William Larsson, Oscar Larsson (lån från Edsbyn), Patrik Backman (lämnade under säsongen), Magnus Fryklund (slutar) och Albin Westh. Målvakter är Max Bergström, som stått de flesta matcherna, och Hampus Lindgren.

Martin Söderberg toppar den interna skytteligan med 39 mål, med det ligger han på andra plats i elitseriens skytteliga efter Villas Christoffer Edlund. Jaakko Hyvönen har gjort 21 mål och Jonas Engström 19. I Hammarby toppar David Jansson med 21 mål före Kasper Milerud 14 mål och Ivan Lebedev 8 mål:

På tränarposten blev det skifte i Broberg inför säsongen. Daniel Skarps blev ny huvudtränare efter Svenne Olsson, som fortfarande är kvar i ledarstaben. Skarps är ett känt bandynamn och han har spelat i Bollnäs, Edsbyn och Ljusdal. Senast kom han från Bollnäs tränarstab. Patrik Fryklund är assisterande tränare och samtidigt lagledare. Broberg, som firade 100-årsjubileum 2019, har tagit fem SM-guld. Det första kom 1947 när laget besegrade Västerås i finalen. Senaste titeln togs 1977, då Sandviken stod för motståndet. I Broberg spelade också bandyprofilen Göran ”Dallas” Sedvall under större delen av sin karriär.

Hammarby ligger på 13:e plats med 13 poäng. Men tabellen haltar rejält, Hammarby och sex andra lag har spelat 18 matcher, flest matcher, 22 stycken, har Broberg spelat. Broberg toppar också fairplay-ligan med en utvisning per match medan Hammarby har lite mer än två. Fullt manskap på isen kan vara nyckeln till seger.

Mötet mellan lagen i början av december i Helsingehus Arena Söderhamn slutade med Brobergsvinst 8-6. I paus var ställningen 2-4 men Broberg vände till 7-4. Sista tio minuterna blev målrika, Hammarby reducerade till 7-6 men i jakten på kvittering blev det luckor bakåt och Broberg fick sista målet. Förra säsongen tog lagen var sin seger, båda på bortaplan.

Hammarbys senaste hemmamatcher mot Broberg/Söderhamn (grundspelet)
2020/21       Hammarby – Broberg/Söderhamn     3-4
2019/20       Hammarby – Broberg/Söderhamn     8-4
2018/19       Hammarby – Broberg/Söderhamn     6-3
2017/18       Hammarby – Broberg/Söderhamn     1-1
2016/17       Hammarby – Broberg/Söderhamn     1-2
2015/16       Hammarby – Broberg/Söderhamn     5-2
2014/15       Hammarby – Broberg/Söderhamn     3-3
2013/14       Hammarby – Broberg/Söderhamn     10-4
2012/13       Hammarby – Broberg/Söderhamn     10-1
2011/12       Hammarby – Broberg/Söderhamn     4-4
2010/11       Hammarby – Broberg/Söderhamn     6-7

/Sten Haase