Inför Hammarby – AIK

På onsdag är det dags för returmöte mellan Hammarby och AIK Bandy, första mötet vanns av AIK. Hammarby har hemmaplan men matchen spelas ändå i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall.

Båda klubbarna kommer från förlustmatcher. Hammarby föll i fredags mot Vänersborg med 2-9 och AIK förlorade i lördags mot Villa med 2-7, så det är två revanschsugna lag som möts. I elitseriens första omgång vann AIK med 11-3. Innan den nya omgången som inleds på tisdagen ligger AIK på andra plats i elitseriens tabell med 21 poäng, sex poäng efter ledande Villa. Hammarby ligger på elfte plats med 12 poäng.

AIK med tio segrar har förlorat mot Sandviken och Villa samt spelat oavgjort mot Bollnäs. Den senaste matchen mot Sirius slutade med uddamålsseger efter att domaren berövat Sirius chansen att kvittera på hörna i slutsekunderna. I båda matcherna mot Västerås hamnade AIK i tidiga tremålsunderlägen men lyckads vända. Detsamma hände i matchen mot Vetlanda.

AIKs interna skytteliga toppas av Erik Pettersson på 28 mål, följd av Daniel Andersson och William Andersson med 13 mål, på fjärde plats ligger Alan Dzhusoev med 11 mål. Erik Pettersson har även svarat för 19 assist. Målet vaktas för det mesta av Andreas Bergwall, som också är tränare tillsammans med Magnus Muhrén. Reservmålvakt är Viktor Birgersson, och mot Tellus stod tredjemålvakten Kevin Sterner i mål. Hammarbys skytteliga toppas av Kasper Milerud 14 mål, följd av Daniel Mossberg och Christoffer Fagerström med 10 mål.

Hammarby har stort behov av poäng. Sedan vinsten över Bollnäs före nyår har det blivit tre förluster, mot Motala, Sirius och Vänersborg. Tidvis har spelet fungerat väl, men framför allt i slutet av matcherna har baklängesmålen kommit. Det gäller också att ta vara på hörnor och andra fasta situationer. Det visade inte minst den senaste matchen, där fyra av Vänersborgs mål kom på hörnor, ett på straff och ett på frislag. AIK har lite bättre hörnstatistik än Hammarby. 11% av hörnorna går i mål för Solnalaget, jämfört med Hammarbys 8%.

Historikt hade AIK Bandy sin storhetstid i början av 1900-talet. Tre SM-Guld har det blivit: 1905, 1914 och 1931. I maratontabellen ligger AIK på 29:e plats medan Hammarby har en sjundeplats.

Hammarby och AIK möttes fyra gånger i elitserien förra säsongen. Hammarby förlorade bortamatchen i grundspelet med uddamålet, matchen spelades på Östermalms IP och slutade 3-2. Hemma på Zinken blev det förlust med 4-8. I åttondelsfinalen spelade lagen oavgjort, 2-2, på Zinken och AIK vann sedan på Bergshamra med 8-4.

/Sten Haase
foto: Romus Ramström