Inför Hammarby – AIK

På onsdag är det dags för säsongens första länsderby när AIK kommer till Zinken. Båda lagen vann sina senaste matcher. AIK besegrade Tellus i lördags och Hammarby gjorde en supervändning borta mot Sirius.

Det är jämt i täten av elitserien, efter den nionde omgången har de fyra främsta lagen 14 poäng. Villa leder serien med en match mindre spelad. AIK ligger på andra plats, före Broberg och Motala. Av nio matcher har AIK vunnit sju och förlorat mot Vänersborg och Edsbyn. Båda förlusterna har kommit på bortaplan.

Nya spelare i AIK är Isac Karlsson (från Vetlanda), Robin Öhrlund (Gripen), Daniel Mossberg (Hammarby), Teemu Määttä (Sirius) och Jesper Hvornum (Sandviken och Skutskär). I oktober värvades försvararen Artem Savelyev till laget. Slutat eller lämnat har Johan Willes, Aleksandr Kim, Ilari Moisala, Alexey Chizhov (lämnade under förra säsongen), Daniel Andersson, Johan Esplund (till Gripen) och Patrik Sjöström.

Målvakterna Andreas Bergwall och Viktor Birgersson har turats om att vakta kassen, tredjemålvakt är Kevin Sterner. Huvudtränare är Håkan Pettersson,. Han har spelat och även varit ledare i Sandviken och är pappa till Erik Pettersson. Moderklubben är Söderfors. Håkan Pettersson kontrakterades sent, efter att Misja Paskin varit inne och vänt som tränare. Assisterande tränare är Thony Lindqvist, med förflutet i Sandviken och Dynamo Moskva.

AIKs interna skytteliga toppas av Alan Dzhusoev med 11 mål och Erik Pettersson, 10 mål. Hälften av Dzhusoevs mål har kommit på hörna. På tredje plats liggger överraskande den 19-årige anfallaren Isac Karlsson som värvades från Vetlanda. Det är en storvuxen spelare som är stark på fasta situationer. Assistligan toppas av Tobias Nyberg.

Historikt hade AIK Bandy sin storhetstid i början av 1900-talet, klubben grundades 1891 och bandyn lades till 1905. Tre SM-Guld har det blivit: 1909, 1914 och 1931. Laget ligger på 29:e plats i maratontabellen, där Hammarby är 7:a.

Hammarby ligger på tolfte plats med 7 poäng, men med två matcher färre spelade än de flesta andra lag. Precis framför Hammarby ligger fyra lag med 8 poäng, så det finns stora möjligheter att klättra i tabellen. Med lördagens upphämtning och vinst mot Sirius i ryggen kan Hammarby spela med självförtroende. Det gäller dock att hitta en lösning på liberorollen eftersom Robert Rimgård, som det verkar, missar onsdagsmatchen på grund av skada.

Hammarby och AIK har mötts sex gånger de senaste två åren. Hammarby väntar på första vinsten, som bäst blev det oavgjort i första åttondelsfinalen säsongen 2019/20. Hammarby har gjort sina bästa matcher på Zinken, så med ett starkt publikstöd är första segern inom räckhåll.

Avslag 19.00, i kväll, onsdag 1 december. Välkomna till Zinkensdamm!

Hammarby och AIKs inbördes möten i elitserien:
2020/2021   Hammarby – AIK              4-6
2020/2021   AIK – Hammarby             11-3
2019/2020   AIK – Hammarby             8-4 (Åttondel)
2019/2020   Hammarby – AIK              2-2 (Åttondel)
2019/2020   Hammarby – AIK              4-8
2019/2020   AIK – Hammarby             3-2

/Sten Haase