Inför Frillesås – Hammarby

Närmast väntar ett nytt dubbelmöte för Hammarby, nu mot Frillesås. På lördag 15:00 är det match på Sjöaremossen och på onsdag hemma på Zinken. Hammarby är i akut behov av poäng för att nå slutspel och jagar första segern för året.

Frillesås ligger på 13:e plats i tabellen med fem poäng, strax efter Hammarby men före Tellus. Men det blir inte någon enkel match för Hammarby. Senast vann Frillesås borta mot Sirius. Efter nyår besegrades Vetlanda med 4-3 på Sjöaremossen, och i mitten på december blev det oavgjort 2-2 mot Bollnäs, också på hemmaplan.

Frillesås gjorde inga större värvningar inför denna säsong. Men Sergey Pochkunov som anslöt mitt under förra säsongen förlängde sitt kontrakt. Jakob Jenefeldt lämnade för IFK Vänersborg och Adam Rudell gick till Åby Tjureda. Fredrik Brandin toppar den interna skytteligan med 14 mål, följd av Adrian Emretsson 9 mål och Sergey Pochkunov 8 mål. Förstemålvakt är Christian Axelsson, men reservmålvakten Simon Staaf har vaktat målet vid tre tillfällen. Mattias Johansson är spelande tränare, assisterad av Jan-Erik Pettersson. I Hammarby toppar Kasper Milerud skytteligan med 14 mål, följd av Christoffer Fagerström med 12 och Daniel Mossberg med 11 mål. David Jansson har med fyra mål på de tre senaste matcherna knappat in och ligger nu på 9 mål.

Klubben Frillesås BK bildades 1960. Frillesås är ett samhälle med 3000 invånare i Kungsbacka kommun i norra Halland. Hemmaarenan Sjöaremossen ligger i Varbergs kommun, något som ställt till en del problem historiskt. Klubben tog steget upp till elitserien inför säsongen 2018/19 och laget har fått kvala sig kvar båda säsongerna i elitserien.

Hammarby ligger på tolfte plats med 12 poäng. I vanliga fall betyder det kvalplats, men på grund av covid-19 flyttas inget lag ner denna säsong. Tiondeplats betyder åttondelsfinal. Just nu har Bollnäs med 14 poäng den platsen. De flesta lagen inklusive Hammarby och Frillesås har spelat 17 matcher och har nio matcher kvar i grundspelet, eller 18 poäng att spela om.

Frillesås har tillhört elitserien två säsonger och lagen har mötts fyra gånger. Första säsongen blev det två ganska klara segrar för Hammarby. Men förra säsongen var det betydligt jämnare. På Sjöaremossen slutade matchen 2-2 i en märklig tillställning. Strax innan matchstart gick strömmen på arenan. Matchstarten sköts upp gång på gång och blev till slut två timmar försenad. Spelarna fick värma upp flera gånger och ladda med korv i omgångar. När matchen väl kom igång skaffade sig Hammarby en tvåmålsledning innan paus. Men Frillesås kvitterade med tio minuter kvar av matchen och slutet blev dramatiskt.

Hammarbys tidigare matcher mot Frillesås (elitserien)
2019/20    Hammarby IF – Frillesås BK  5-4     (publik 1873)
2019/20    Frillesås BK – Hammarby IF  2-2
2018/19     Frillesås BK – Hammarby IF  2-5
2018/19     Hammarby IF – Frillesås BK  6-2    (publik 1401)

/Sten Haase
foto: Romus Ramström