Inför Frillesås – Hammarby

Frillesås har under sina fyra år i elitserien undvikit nedflyttning och hållit sig kvar genom kvalspel. Det är också ett lag som plockat poäng av Hammarby hemma på Sjöaremossen. Även SAIK och Edsbyn tappade poäng där i år.

Frillesås ligger på 13:e och sista plats med tio poäng, Hammarby är på nionde plats med dubbla poängskörden. I den avslutande omgången kan Hammarby rent teoretiskt klättra en placering, men i praktiken blir det nog ingen tabellförändring. För Hammarby väntar åttondelsfinal och för Frillesås negativt kval. Båda lagen vill avsluta grundserien med seger och komma stärkta in i väntande viktiga matcher, så det är ingen betydelselös match. I åttondelsfinalerna ställs 7:an mot 10:an och 8:an mot 9:an, det sker alltså inget val av motståndare.

Hammarbys Adam Gilljam är avstängd i kvällens match och även de första två åttondelsfinalerna.

Inför årets säsong tappade Frillesås åtta spelare och värvade sju. Bland Hammarbyare är nog Markus Kumpuoja den mest kända värvningen. Kumpuoja spelade i Hammarby ett par säsonger i mitten av 2010-talet och senast i Vänersborg. De flesta övriga nyförvärv kom från allsvenskan och saknade elitserierutin. Målvakter är Johannes Gustafsson och Christian Fagerell. Huvudtränare är Jesper Larsson som assisteras av Mattias Johansson.

Båda lagen fick med en spelare var i Veckans lag. Robert Rimgård kom med för sitt fina försvarsspel mot Sandviken. Och Frillesås målvakt Johannes Gustafsson svarade för tunga räddningar mot Villa. Frillesås bästa målskyttar är Linus Jönsson 16 mål, Tero Liimatainen 11 och Karl Tagesson 7 mål. Tero Liimatainen toppar tillsammans med Mattias Johansson assistligan med 12 assist. Trea är Marcus Lindholm, 7 assist.

På Frillesås senaste fem matcher har det blivit två oavgjorda mot Sandviken och Edsbyn och förluster mot Gripen, Villa och Sirius. Sett över hela säsongen har Frillesås bara en seger på hemmaplan, den kom mot Gripen i slutet av november. Hammarby har på sina senaste fem matcher vunnit mot Vänersborg, Gripen och Sandviken men förlorat mot Motala och Edsbyn.

Frillesås BK bildades 1960. Klubben är Hallands första bidrag till elitserien i bandy. Hemmamatcherna spelas på Sjöaremossen, en klassisk utomhusarena omgiven av skog några kilometer söder om Frillesås. I väntan på att Sjöaremossen får is spelas hemmamatcherna i Ale Arena, norr om Göteborg och närmare sju mil från Frillesås. Trots den idylliska hemmaarenan har Frillesås den sämsta publiksiffran i serien, snittet ligger på endast 400 åskådare. Men när Frillesås ställs mot Hammarby är det fri entré, så den matchen drar nog en större publik.

Frillesås besegrade Hammarby både på hemma- och bortaplan förra säsongen. Den här säsongen var Hammarby överlägsna i Gubbängens Bandyhall. Hammarby nätade första gången efter tio minuter, Sedan fortsatte målspottandet från hemmalagets sida. I halvlek var ställningen 5-0 och med kvarten kvar 10-0. Frillesås fick ett par tröstmål i slutminuterna, så matchen slutade 10-2.

Frillesås har spelat i elitserien sedan säsongen 2018/19. Laget har kvalat sig kvar varje år, förutom säsongen när inget lag flyttades ner. Förra säsongen kom laget på 12:e plats, precis efter Hammarby men före Bollnäs. På hemmaplan har Hammarby vunnit fyra av fem gånger. Men på Sjöraremossen har det gått sämre. Där har det bara blivit en seger och en oavgjord på fyra möten.

Hammarbys matcher mot Frillesås (elitserien)
2022/23            Hammarby IF  –    Frillesås BK         10-2    (publik 883)
2021/22            Frillesås BK     –    Hammarby IF       7-2
2021/22            Hammarby IF  –    Frillesås BK         1-7      (publik 833)
2020/21            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 8)
2020/21            Frillesås BK     –    Hammarby IF      6-4
2019/20            Hammarby IF  –    Frillesås BK         5-4      (publik 1873)
2019/20            Frillesås BK     –    Hammarby IF      2-2
2018/19            Frillesås BK     –    Hammarby IF      2-5
2018/19            Hammarby IF  –    Frillesås BK         6-2      (publik 1401)


/Sten Haase
Foto: Romus Ramström

Trademax.se
Denna nyhet presenteras i samarbete med Trademax – Just nu mängder av snygga tv-bänkar på rea!