Inför elitserieavslutningen: Sandviken – Hammarby

På tisdag spelas sista omgången i elitserien och Hammarby möter Sandviken på bortaplan. Vinner Hammarby blir det åttondelsfinal. Oavgjort räcker ifall Motala besegrar Broberg. Så det är mycket som står på spel när serien avslutas.

Den senaste elitserieomgången vann Broberg överraskande över AIK, vilket betydde att Hammarby åkte ner under slutspelsstrecket. Hammarby inledde svagt mot Edsbyn men spelade upp sig och ledde med en halvtimma kvar av matchen. Edsbyn kom igen och Hammarby föll till slut med 6-8. Sandviken mötte Frillesås på bortaplan och vann med uddamålet i en svängig match. Det avgörande målet kom på straff en minut innan slutsignalen.

Inför sista grundomgången kämpar tre lag om två slutspelsplatser: Broberg, Motala och Hammarby. Hammarby möter Sandviken och Broberg tar emot Motala.
Läget för inblandade lag och spelschema:
 9 Broberg            22 p, -29 mål: Motala (h)
10 Motala             21 p, -9 mål: Broberg (b)
11 Hammarby      21 p, -18 mål: Sandviken (b)

Sandviken ligger på tredje plats i elitserien, bättre än många räknat med när laget tappade spelare som Erik Säfström och Linus Pettersson. I Göransson Arena har SAIK förlorat mot AIK och spelat oavgjort mot Motala och Edsbyn, övriga matcher har slutat med hemmavinst. Den interna skytteligan toppas av Hannes Edlund 29 mål, Daniel Berlin 17, Linus Forslund 14 och Albin Airisniemi 10 mål. Flest assist har Albin Bjerkegren 18 och Daniel Berlin 17. Laget tränas sedan förra säsongen av Joakim Forslund och assisterande tränare Peter Isaksson. Förstemålvakt är Joel Othén, som har stått i alla matcher utom senast mot Frillesås. Då vaktade Jesper Sundving målet. Förra året slutade Sandviken trea i grundserien och förlorade mot Edsbyn i semifinalen.

Säsongens första möte mellan Hammarby och Sandviken spelades på Zinken i början av december. Då vann Hammarby med 6-3. Hammarby skaffade sig en ledning 3-0 innan paus. Knappt 20 minuter in i andra halvlek hade Sandviken kvitterat. Men Hammarby spurtade bäst och drog ifrån till en ny tremålsledning.

De fem senaste matcherna har Hammarby två ”hedersamma förluster” mot Villa och Edsbyn och två vinster mot Broberg och Motala. Det som svider mest är nog de tre insläppta målen i slutminuterna mot Vetlanda, när segern förvandlades till oavgjort. Målskyttet har kommit igång, tyvärr har det blivit för många baklängesmål. Målskillnaden på de fem senaste är 31-27. Hammarbys skytteliga toppas av Christoffer Fagerström 27 mål, Kasper Milerud 21, Daniel Mossberg 18 och David Jansson 15 mål. Flest assist har Robin Sundin 15 och Daniel Mossberg 14.

På 2010-talet är Sandviken det lag som Hammarby mött flest gånger i elitserien. Förutom i grundspelet har lagen ofta mötts i slutspel. De senaste tio säsongerna har lagen mötts i två kvartsfinaler, fyra semifinaler och en final. Sandviken har ofta varit starkast i Göransson Arena. Förra säsongen slutade matchen 10-6. Men i kvartsfinalserien för två år sedan vann Hammarby två bortamatcher.

Senaste fem möten i Göransson Arena

2019/20       Sandvikens AIK – Hammarby IF        10-6          Serie
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        3-5             Kvart 5
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        4-2             Kvart 3
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        0-3             Kvart 1
2018/19       Sandvikens AIK – Hammarby IF        5-3             Serie

Om Hammarby spelar på topp i tisdagens match finns goda möjligheter att förlänga säsongen. Laget har gjort starka insatser mot de bästa lagen i serien. Mot seriesegrande Villa blev det en vinst och en uddamålsförlust. Och Sandviken har redan besegrats en gång under säsongen. En placering bland de tio bästa betyder slutspel. Åttondelsfinalerna spelas i bäst av två matcher på fredag och söndag.

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström