Inför Edsbyn – Hammarby

På onsdag möter Hammarby serieledande Edsbyn borta. En svår men inte omöjlig uppgift för Hammarby som i år har presterat bättre mot högre placerade lag. Tyvärr saknas Ivan Lebedeb, men förhoppningsvis är David Pizzoni tillbaka.

Edsbyn leder elitserien med 39 poäng, största konkurrenten Villa ligger två poäng bakom med en match mindre spelad. Laget har i år gått något bättre på bortaplan än hemma. I hemmaarenan har det blivit två förluster, mot Motala i andra omgången och mot Västerås i början av januari. Efter den matchen har Edsbyn tre raka vinster inför mötet med Hammarby. Hammarby, med två matcher mindre spelade och 15 poäng, föll två placeringar till 13:e plats med 15 poäng eftersom Bollnäs tog en poäng i söndags och Frillesås vann över Tellus i tisdags.

Edsbyns interna skytteliga toppas av Oscar Wikblad med 42 mål, Jonas Edling 21 mål och Mattias Hammarström 16 mål. Wikblad ligger också tvåa i elitseriens skytteliga, endast Christoffer Edlund i Villa har varit effektivare med 55 mål. Förra året kom Edsbyn på fjärde plats i serien och föll mot AIK i en tuff semifinalserie över fem matcher.

Inför säsongen gjorde Edsbyn flera tunga värvningar: Jimi Heinonen (från Sirius), Samuli Helavuori (Bollnäs), Per Hellmyrs (Bollnäs) och Vadim Arkhipkin (Broberg). Simon Jansson är utlånad till Kuzbass, och spelare som lämnat är Hans Andersson (till Bollnäs), Daniel Burvall Jonsson (Broberg) och Jesper Öhrlund (Broberg). Klubben valde också att inte förnya kontraktet med målvakten Anders Svensson. Henrik Karlström var reservmålvakt förra året och har fått förtroendet i de flesta matcher i år. Vid ett par tillfällen har Oscar Löfström stått. Huvudtränare är Magnus ”Kuben” Olsson. Mats Hammarström är assisterande tränare, och även Ola Johansson finns med i tränarstaben.

Edsbyns IF grundades 1909 och 1925 bildades bandysektionen. Klubben har vunnit tolv SM-titlar, åtta av dem har kommit på 2000-talet. Edsbyn ligger trea på bandyns maratontabell efter Sandviken och Västerås. Så det är ett klassiskt bandylag som Hammarby ställs emot.

Hammarbys senaste vinst kom mot Broberg i mitten av januari. Därefter har det blivit två förlustmatcher på bortaplan, mot Rättvik och AIK. Hammarby är ett av fyra lag som kämpar för att undvika kvalspel och förhoppningsvis nå den sista slutspelsmatchen. De andra lagen är Vetlanda, Frillesås och Bollnäs. Tyvärr har Vetlanda och Frillesås fått med sig fyra poäng i matcherna mot Hammarby. Mot Bollnäs väntar match både hemma och borta.

Det finns förhoppningar om att Robert Rimgård snart ska vara aktuell för spel igen efter knäskadan han ådrog sig i bortamatchen mot Sirius i slutet av november. Rimgård är sedan en tid med som hjälptränare och är nu allt närmre en comeback.

Matchen på Zinken mellan Hammarby och Edsbyn slutade 5-8 efter en stark första halvlek av Robin Sundin och Hammarby. Edsbyn fick en drömstart i andra halvlek med tre mål på tio minuter. Sedan hjälpte det inte att David Jansson reducerade två gånger om när tio minuter återstod. Genom ett straffmål för Edsbyn kom Hammarbys forcering av sig och matchen var avgjord. På Zinken har Hammarby en hygglig statistik mot Edsbyn, men i Edsbyns bandyarena har det gått sämre. De senaste tio åren har det bara blivit en vinst och en oavgjord match.

Matcher mellan Hammarby och Edsbyn (bortaplan):
2020/21       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       6-1
2019/20       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-2
2018/19       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-1
2017/18       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-3
2016/17       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-5
2015/16       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-4
2014/15       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-3
2013/14       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-9
2012/13       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-4
2011/12       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-0

/Sten Haase