Inför Edsbyn – Hammarby

På tisdag möter Hammarby svenska mästarna Edsbyn borta. Båda lagen vann sina senaste matcher, mot Sirius respektive Sandviken. Hammarby har haft det tufft i Edsbyns bandyhall och har bara tagit tre poäng de senaste 10 säsongerna.

Edsbyn ligger på tredje plats i elitserien, en poäng efter ledande Villa och på samma poäng som tvåan Västerås. Edsbyn tappade oväntat poäng mot Gripen i premiären (2-2), sedan blev det vinster mot Frillesås och Sirius. Och i fredags blev det en ny vinst på hemmaplan mot Sandviken, matchen slutade 6-3. Två av Sandvikens mål kom efter rejäla bjudningar i Edsbyns uppspel.

Enda nyförvärvet inför säsongen var Christian Mickelsson. Förra säsongen spelade han för IFK Rättvik, men i år återvände han till moderklubben. Nyligen anslöt också Teemu Määttä från AIK. Jonas Edling och Mattias Hammarström valde att sluta efter förra säsongens SM-guld. Målvakt är Henrik Karlström som fick förtroendet efter Anders Svensson. Han delar rollen med Oscar Löfström, som stått några matcher under försäsongen. Huvudtränare är Magnus ”Kuben” Olsson. Mats Hammarström är assisterande tränare och även Ola Johansson finns med i tränarstaben, om man ska tro Edsbyns hemsida. Men Jonas Edling lär också vara med i en tränarroll.

De senaste fem säsongerna har det blivit tre SM-guld för Edsbyn, två år har laget förlorat i semifinalen, mot Villa och AIK. Edsbyn har nog tillsammans med Villa seriens mest kompletta lag med toppspelare på alla positioner. Libero är Jocke Svensk, på backen finns Tommi Määttä. Och på mitten huserar Per Hellmyrs och Vadim Arkhipkin. Oscar Wikblad och Christian Mickelsson bildar anfallspar. Men förlusten av Edling och Hammarström kan påverka målfabrikationen. Förra säsongen toppades Edsbyns interna skytteliga av Oscar Wikblad 51 mål, Jonas Edling 26, och Mattias Hammarström 20 mål.

Edsbyns IF grundades 1909 och 1925 bildades bandysektionen. Klubben har vunnit tretton SM-titlar, nio av dem har kommit på 2000-talet. Edsbyn ligger trea på Bandyförbundets maratontabell efter Sandviken och Västerås. Hammarby ligger på sjunde plats i samma lista. Så det är ett klassiskt bandylag som Hammarby ställs emot.

Hammarby imponerade mot Sirius i fredags, vinst 4-1 i Gubbängen. Efter en svag start i premiären borta mot Broberg har laget tagit stora steg för varje match. En knapp förlust mot Vänersborg och sedan uddamålsvinst mor Gripen i en svängig match. Mot Sirius bjöd Hammarby på ett effektivt försvarsspel, som Sirius endast lyckades dyrka upp vid ett tillfälle. Två Hammarbyspelare kom också med i veckans lag, målvakten Viktor Birgersson och Felix Nyman, som haft liberorollen när Robert Rimgård varit avstängd. Rimgård är dock spelklar igen till Edsbynmatchen. Efter fyra omgångar ligger Hammarby på sjunde plats med fyra poäng.

Hammarby har haft det svårt mot Edsbyn i Svenska Fönster Arena. De senaste tio åren har Edsbyn åtta segrar i grundserien. Säsongen 2016/17 spelade lagen oavgjort och enda Hammarbyvinsten kom 2013/2014. Men i semifinalen 2012/13 vann Hammarby med 3-1 i matcher. Hammarby vann båda bortamatcherna, den första med 3-2 i Hammarbyfavör och avgörande fjärde matchen med 6-1. På Zinken tog lagen var sin seger.

Förra året inledde Edsbyn med två tidiga hörnmål, satte två straffar och vann till slut med 6-3.

Matcher mellan Hammarby och Edsbyn (bortaplan):
2021/22       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       6-3
2020/21       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       6-1
2019/20       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-2
2018/19       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-1
2017/18       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-3
2016/17       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       5-5
2015/16       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-4
2014/15       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       10-3
2013/14       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       3-9
2012/13       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       1-6 (semifinal)
2012/13       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       2-3 (semifinal)
2012/13       Edsbyns IF – Hammarby IF                                       7-4

/Sten Haase
foto: Romus Ramström