Inför Broberg/Söderhamn – Hammarby

På fredag har Hammarby en ny bortamatch, denna gång mot Broberg. Hälsingelaget ligger två poäng före Hammarby med en match mindre spelad. Men laget har ett tufft schema med spel varannan dag sedan i lördags.

Om man ska tala om ”måstematch” eller ”fyrapoängsmatch” så är det nu det bör användas. Hammarby ligger på tolfte plats med 16 poäng, tre placeringar och två poäng efter Broberg. Seger med tre mål och Hammarby går förbi Broberg i tabellen. På söndag ställs Broberg mot Villa och efter det har båda lagen spelat 22 matcher.

Tränare är Svenne Olsson, som återkom till Broberg inför den här säsongen efter två säsonger i Bollnäs. Olsson har lång historia både som spelare och tränare i Broberg, och han har också varit förbundskapten för herrlandslaget. Assisterande tränare är Dennis Wasberg. Broberg har länge varit ett mittenlag i elitserien, ofta spelat kvartsfinal men ingen semifinal under 2010-talet. Förra säsongen slutade laget på sjätte plats.

Martin Söderberg toppar Brobergs interna skytteliga med 21 mål, följd av Jaakko Hyvönen 10 och Jonas Engström och Erik Jonsson, som båda gjort 7 mål. Hyvönen värvades från finska Narukerä inför säsongen, och Marcus Wikman lämnade för Tellus. I Hammarby toppas skytteligan av Christoffer Fagerström 19 mål, Kasper Milerud 17, Daniel Mossberg 15 och David Jansson 11 mål. Förstemålvakt i Broberg är Henrik Rehnvall och reservmålvakt är Albin Westh.

På de senaste fem matcherna har Broberg en seger, mot Tellus. Senast föll laget i onsdags mot Västerås med 3-5 trots en tidig tvåmålsledning. Men laget har många tongivande spelare, som Jonas Nygren och Magnus Fryklund i försvaret, Vadim Arkhipkin på mitten och Martin Söderberg och Jonas Engström längst fram. De två senaste matcherna har Jaakko Hyvönen saknats på grund av skada. Laget är starka på lyft och har en imponerande hörnstatistik.

Hammarby ligger kvar på tolfte plats, men det är bara en poäng till Motala på tionde plats och två poäng till Vetlanda på sjunde plats. Motala har dock spelat tre matcher mindre. Efter den här matchen får Hammarby en veckas speluppehåll innan det är dags för tre raka hemmamatcher.

När Hammarby och Broberg möttes i Gubbängshallen i mellandagarna vann Broberg med uddamålet, matchen avgjordes de sista sju minuterna. Förra säsongen vann lagen var sin match. Under 2010-talet har laget mötts en gång i slutspelet. Guldsäsongen 2012/13 vann Hammarby i kvartsfinalen med 3-0 i matcher.

Hammarbys senaste matcher mot Broberg/Söderhamn (grundspelet)
2020/21     Hammarby – Broberg/Söderhamn               3-4
2019/20     Broberg/Söderhamn – Hammarby                5-3
2019/20     Hammarby – Broberg/Söderhamn               8-4
2018/19     Hammarby – Broberg/Söderhamn               6-3
2018/19     Broberg/Söderhamn – Hammarby                3-6
2017/18     Broberg/Söderhamn – Hammarby                4-4
2017/18     Hammarby – Broberg/Söderhamn               1-1

/Sten Haase
foto: Romus Ramström