Inför Broberg/Söderhamn – Hammarby

Efter vinsten mot AIK åker Hammarby till Söderhamn, där tabelltvåan Broberg väntar på fredag. För Hammarby gäller att undvika en dipp efter urladdningen på Zinken, Broberg är svårslagna i sin bandyhall Arena Hällåsen.

Broberg inledde säsongen hemma med förlust mot Motala, men sedan har del blivit vinster mot både Västerås och Sandviken. Och på bortaplan har Bollnäs och Sirius besegrats. Broberg gjorde också en stark insats i Gubbängen mot AIK men tappade matchen sista halvtimman. Laget kom på åttonde plats förra säsongen, men föll mot Sirius i åttondelsfinalen. Årets upplaga av Broberg har säkert större ambitioner.

Inför säsongen förstärkte Broberg med Max Bergström (ny från Tillberga), Anders Erikanders (Rättvik), Jesper Öhrlund (Edsbyn) och Daniel Burvall Jonsson (Edsbyn). Sex spelare lämnade laget: Henrik Rehnvall (slutar), Vadim Arkhipkin (lämnade för Edsbyn), William Larsson, Oscar Larsson (lån från Edsbyn), Patrik Backman (lämnade under säsongen), Magnus Fryklund (slutar) och Albin Westh. Målvakter är Max Bergström, som stått de flesta matcher, och Hampus Lindgren, som fick förtroendet mot Rättvik och Örebro.

Även på tränarposten blev det skifte. Daniel Skarps blev ny huvudtränare efter Svenne Olsson, som fortfarande är kvar i ledarstaben. Skarps är ett känt bandynamn och han har spelat i Bollnäs, Edsbyn och Ljusdal. Senast kom han från Bollnäs tränarstab. Patrik Fryklund är assisterande tränare och samtidigt lagledare.

Martin Söderberg toppar den interna skytteligan med 21 mål, med det ligger han på andra plats i elitseriens skytteliga efter Villas Christoffer Edlund. Jaakko Hyvönen har gjort 11 mål och Jonas Engström 9. I Hammarby toppar Kasper Milerud med 8 mål före fyra spelare med 4 mål: David Pizzoni. Niklas Gifting, David Jansson och Pontus Nordenfors.

Hammarby ligger på nionde plats i tabellen med 9 poäng. Men då har Hammarby två färre spelade matcher än de flesta lag. Efter två mindre bra insatser mot Örebro och Motala har Hammarby visat imponerande lagmoral genom att vända ett tvåmålsunderläge mot Sirius till seger på Studenternas och knockat AIK på Zinken. Hammarby behöver fortsätta i den stilen för att vinna mot svårspelade Broberg. Det gäller också att undvika onödiga utvisningar. Broberg har mindre än en utvisning per match medan Hammarby har närmare tre. Fullt manskap på isen kan vara nyckeln till seger.

Förra säsongen vann Hammarby i Söderhamn med uddamålet 5-6 efter underläge 4-1 i paus och ett tvåmålsunderläge med kvarten kvar. På Zinken stod Broberg för en vändning sista tio, den matchen slutade 3-4. De senaste tio säsongerna har Hammarby fem segrar på bortaplan, fyra förluster och en oavgjord.

Hammarbys senaste bortamatcher mot Broberg/Söderhamn (grundspelet)
2020/21     Broberg/Söderhamn – Hammarby                5-6
2019/20     Broberg/Söderhamn – Hammarby                5-3
2018/19     Broberg/Söderhamn – Hammarby                3-6
2017/18     Broberg/Söderhamn – Hammarby                4-4
2016/17     Broberg/Söderhamn – Hammarby                7-2
2015/16     Broberg/Söderhamn – Hammarby                2-1
2014/15     Broberg/Söderhamn – Hammarby                3-6
2013/14     Broberg/Söderhamn – Hammarby                5-6
2012/13     Broberg/Söderhamn – Hammarby                1-5
2011/12     Broberg/Söderhamn – Hammarby                6-3

/Sten Haase
foto: Romus Ramström