Inför Bollnäs – Hammarby

På söndag åker Hammarby till Bollnäs. Bollnäs har precis som Hammarby haft en tung säsong och båda lagen är på kvalplats. Lagen är i stort poängbehov, så vi kan se fram emot en riktig urladdning där kampen nog går före skönspelet.

Lagen har inte mötts tidigare i elitserien men ställdes mot varandra tre gånger på försäsongen. Två gånger vann Bollnäs men Hammarby segrade när lagen möttes i finalen på ExTe-cupen.

Bollnäs har bättre statistik på bortaplan än hemma på Sävstaås IP. Av tolv hemmamatcher har laget vunnit mot Vänersborg, Tellus och Vetlanda och spelat oavgjort mot Frillesås. Den interna skytteligan toppas av Riku Hämäläinen 14 mål och Philip Flodstam 13. Oskar Westh, son till Andreas Westh, har svarat för 15 assist. Patrik Nilsson tillhör truppen men har bara spelat två matcher på grund av en knäoperation. Ett mål i varje match har det blivit. Han var inte med i senaste matchen, borta mot Motala.

Sett till de fem senaste matcherna har Bollnäs och Hammarby tagit fyra poäng. Bollnäs har förlorat mot AIK och Sandviken, besegrat Vetlanda och spelat oavgjort mot Frillesås. Och i fredags tog Bollnäs en poäng i bortamötet mot svårspelade Motala i en blöt match, bland annat räddade målvakten Erik Persson en straff. Hammarby har vinster mot Broberg och Örebro och förluster mot Rättvik, AIK och Edsbyn.

Just nu ligger Bollnäs på tolfte plats, precis före Hammarby, med en poäng mer men också en match mer spelad. För att slippa kval gäller det att komma på sämst elfte plats. Dit har Bollnäs i dagsläget två poäng.

När det återstår två veckor av grundspelet har elitserien delat upp sig i tre, eller fyra, grupper. De åtta första lagen kämpar om sex platser som innebär kvartsfinalspel. Fem lag kämpar om plats 9 och 10 som betyder åttondelsfinal. I den gruppen ligger Frillesås, Vänersborg, Vetlanda, Bollnäs och Hammarby. Det skiljer fem poäng mellan Frillesås och Hammarby, men tabellen haltar rejält. Hammarby har sju matcher kvar att spela medan Frillesås och Vänersborg bara har tre. Efter söndagens match mot Bollnäs har Hammarby endast en bortamatch kvar, mot Villa. Övriga sex matcher utkämpas på Zinken.

Rättvik ligger fem poäng efter Hammarby och har en liten chans att undvika nedflyttning genom att passera något av lagen ovanför. Rättvik var ytterst när att besegra Västerås i fredags, men tappade sista kvarten. Tellus och Örebro är klara för nedflyttning.

Inför årets säsong värvade Bollnäs Hans Andersson (ny från Edsbyn), Tim Stjernström (Rättvik), Saku Hämäläinen (Örebro SK), Riku Hämäläinen (JPS), Philip Åström (Hammarby) och Ere Verhelä (Veiterä). Men laget tappade flera kända namn: Per Hellmyrs (till Edsbyn), Samuli Helavuori (Edsbyn), Christian Mickelsson (Rättvik), Patrik Aihonen (Ljusdal) och Markus Ståhl. Förstemålvakt är Erik Persson och reservmålvakt Oswald Gustavsson. Huvudtränare är Andreas Westh, vid hans sida finns Hans Åström och Niklas Prytz.

Bollnäs GIF bildades 1895 och 1906 fick klubben en bandysektion. Hemmamatcherna spelas på Sävstaås. Historik hade herrlaget sin storhetstid på 1950-talet. Bollnäs tog sin första SM-titel på Stockholms Stadion 1951. Den andra och senaste titeln kom 1956. Men på 2010-talet har laget kommit igen och tagit sig till tre SM-finaler. Finalen 2010, snömatchen, minns väl alla Hammarbyare. Året efter föll laget mot Sandviken i förlängning. Och 2017 blev det förlust mot Edsbyn. Bollnäs gjorde en stark säsong 2019/20 och kom på femte plats i grundspelet, slog ut Västerås i kvarten och föll mot Villa i semin. Inför förra säsongen tappade laget många spelare, det gick sämre och laget hamnade på plats 12 av 14 lag.

Hammarby har bra statistik mot Bollnäs. På tio år har det blivit sex vinster, två oavgjorda och två förluster. Förra årets match på Sävstaås blev dramatisk. En tremålsledning för Hammarby hämtades upp av Bollnäs. Kasper Milerud avgjorde med tio minuter kvar av matchen.

Hammarbys bortamatcher mot Bollnäs (grundspelet)
2020/21       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-4
2019/20       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  8-3
2018/19       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  5-6
2017/18       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-4
2016/17-      Bollnäs GIF- Hammarby IF                  4-4
2015/16       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  1-4
2014/15       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-8
2013/14       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  2-8
2012/13       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  7-2
2011/12       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  4-4

/Sten Haase

Vi påminner om att det arrangeras en supporterbuss upp till Sävstaås i morgon söndag. Boka här!