Inför Bollnäs – Hammarby

På lördag möter Hammarby serietrean Bollnäs på bortaplan. Värvningen av Erik Pettersson har gjort förra årets kvallag till ett slutspelslag. Men Hammarby hoppas på revansch efter snöpliga uddamålsförlusten på Zinken i december.

Bollnäs ligger på tredje plats i elitserien med 18 poäng, tolv poäng efter suveräna Villa och fyra efter Västerås. Förra säsongen kom Bollnäs på 13:e plats och laget höll sig kvar genom att komma tvåa i kvalspelet, i hård kamp med Åby/Tjureda. Men i år är målsättningen betydligt högre ställd. En förklaring är värvningen av Erik Pettersson från AIK, övriga nyförvärv är de finska spelarna Denis Sadakov och Leevi Laitinen. Tränarstaben består av Hans Åström, Peter Törnberg och Pär Törnberg.

Till årets säsong stod också inomhushallen SBB Arena klar. Publikmässigt är hallen en succé, Bollnäs har passerat Hammarby i publikligan. Men resultatmässigt är hallen ingen framgång. I hallen har det på sju matcher bara blivit fem poäng: två segrar och en oavgjord. Fyra förluster gör att laget är seriens näst sämsta hemmalag, bara Frillesås ligger efter. I bortatabellen är Bollnäs näst bäst med 13 poäng, två poäng efter Villa. Men den senaste hemmamatchen, som spelades innan nyårsafton mot Sandviken, vann Bollnäs med 6-2. Första segern i hallen kom mot Motala i november.

Den interna skytteligan i Bollnäs toppas av de båda nyförvärven Erik Pettersson med 20 mål och Denis Sadakov med 17 mål, trea är Riku Hämäläinen med 8 mål. Pettersson toppar också assistligan med 11 assist före Joel Wigren med 7. Sett till hela elitserien ligger Pettersson på tredje plats i skytteligan. Hammarbys främsta målskyttar Isac Karlsson och David Jansson ligger på 10:e och 12:e plats i elitseriens skytteliga med 14 respektive 13 mål. Flest assist i Hammarby har Adam Gilljam, 11 stycken.

Bollnäs föll i torsdags mot Villa, men hade innan dess fem matcher utan förlust. Hammarbys fem senaste matcher har bjudit på vinst hemma mot Vetlanda, tre förluster och senast oavgjort mot Broberg. Förhoppningsvis är onsdagens poäng ett tecken på att Hammarby är på väg tillbaka efter svackan i slutet av december. Spelmässigt och kämpamässigt såg det i alla fall mycket bättre ut.

Hammarby och Bollnäs möttes i en jämn och spännande match i början av december på Zinken. Hammarby fick en drömstart och ledde med 2-0 efter fem minuter. Innan paus hade Bollnäs ändå tagit ledningen, 2-3. Bollnäs utökade till en tvåmålsledning men David Jansson kvitterade till 4-4 i 80:e minuten. Avslutningen bjöd på tre mål, tyvärr kom två av dem i fel kasse, så Bollnäs vann med 5-6.

Hammarby har en stark statistik i bortamötena mot Bollnäs. På tio säsonger har Hammarby sex segrar, två oavgjorda och bara två förluster. Så det finns goda möjligheter för nya poäng i lördagens viktiga match. Matchen börjar kl 17 och ett stort följe av Hammarbysupportrar väntas. För er som inte är på plats gäller elitserienlive.se

Hammarbys bortamatcher mot Bollnäs (grundspelet)
2021/22       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-3
2020/21       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-4
2019/20       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  8-3
2018/19       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  5-6
2017/18       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-4
2016/17-      Bollnäs GIF- Hammarby IF                  4-4
2015/16       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  1-4
2014/15       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  3-8
2013/14       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  2-8
2012/13       Bollnäs GIF- Hammarby IF                  7-2

/Sten Haase