Inför AIK – Hammarby

På söndag är det dags för säsongens andra länsderby när Hammarby möter AIK i Gubbängshallen. Hammarby vann förra mötet mellan lagen på Zinken med 5-3 efter säsongens kanske bästa insats, men föll tungt senast mot Rättvik.

AIK ligger på tredje plats i elitserien med 33 poäng, efter Edsbyn och Villa men före Västerås och Broberg. Laget spelade senast oavgjort mot Västerås, men hade innan dess fem raka vinster. Hammarby ligger på 11:e plats med 15 poäng.

Nya spelare i AIK är Isac Karlsson (från Vetlanda), Robin Öhrlund (Gripen), Daniel Mossberg (Hammarby), Teemu Määttä (Sirius) och Jesper Hvornum (Sandviken och Skutskär). I oktober värvades försvararen Artem Savelyev till laget. Slutat eller lämnat har Johan Willes, Aleksandr Kim, Ilari Moisala, Alexey Chizhov (lämnade under förra säsongen), Daniel Andersson, Johan Esplund (till Gripen) och Patrik Sjöström. Tidigt i januari lämnade Elias Engholm AIK för spel i Rättvik.

AIKs interna skytteliga toppas av Erik Pettersson, 28 mål, följt av Isac Karlsson, 22 mål. Assistligan toppas av Tobias Nyberg, 19 assist. I Hammarby leder David Jansson skytteligan med 22 mål, Kasper Milerud 15 och Ivan Lebedev 11 mål. Robin Sundin har svarat för 15 assist.

Målvakterna Andreas Bergwall och Viktor Birgersson har turats om att vakta kassen, tredjemålvakt är Kevin Sterner. Huvudtränare är Håkan Pettersson. Han har spelat och även varit ledare i Sandviken och är pappa till Erik Pettersson. Moderklubben är Söderfors. Håkan Pettersson kontrakterades sent, efter att Misja Paskin varit inne och vänt som tränare. Assisterande tränare är Thony Lindqvist, med förflutet i Sandviken och Dynamo Moskva.

Historikt hade AIK Bandy sin storhetstid i början av 1900-talet, klubben grundades 1891 och bandyn lades till 1905. Tre SM-Guld har det blivit: 1909, 1914 och 1931. Laget ligger på 29:e plats i maratontabellen, där Hammarby är 7:a.

Hammarby har blandat toppar och dalar de senaste matcherna. Laget har vunnit mot Vänersborg och Broberg men förlorat mot Frillesås, Vetlanda och Rättvik. Vinsterna har kommit mot bättre placerade lag medan förlusterna är extra tunga när motståndarlagen tabellmässigt varit jämbördiga eller sämre. Så vi får hoppas att matchen mot AIK får spelarna att tagga till och att lagspelet hittar tillbaka till nivån i förra mötet mellan lagen. AIK vann hemmamatchen mot Rättvik med uddamålet efter att ha vänt sista 10, så Hammarby har chans att ta både en och två poäng. David Pizzoni saknades i senaste matchen och är en spelare som behövs mot AIK. Ivan Lebedev, som blev axelskadad mot Rättvik, är också en viktig spelare för att kunna rubba AIK.

Hammarby och AIK har mötts sju gånger de senaste två åren. Senast vann Hammarby på Zinken med 5-3, efter ledning 4-0 i paus.

Hammarby och AIKs inbördes möten i elitserien:
2021/2022   Hammarby – AIK             5-3
2020/2021   Hammarby – AIK              4-6
2020/2021   AIK – Hammarby             11-3
2019/2020   AIK – Hammarby             8-4 (Åttondel)
2019/2020   Hammarby – AIK              2-2 (Åttondel)
2019/2020   Hammarby – AIK              4-8
2019/2020   AIK – Hammarby             3-2

/Sten Haase