Inez Edenberg: Uppvuxen på Zinken och redo för Elitserien

Formad av Hammarby Bandys gemenskap och med erfarenheter från juniorlandslaget är hon nu redo att ta sig an Elitserien.

Du är mer eller mindre uppvuxen på Zinkensdamm och har varit en del av Hammarby Bandy sedan ung ålder. Hur har det påverkat dig som spelare och person att vara så nära klubben under hela din uppväxt?

-Man kan lugnt säga att jag har vuxit upp på Zinken så det har varit en självklarhet att spela i Hammarby. Så det är kul att jag får spela och representera klubben. Vi är ju fler tjejer som har gjort samma resa, så jag kan säga att jag har vuxit upp med några av tjejerna, så det är extra roligt. Men det är också positivt för lagandan att vi är flera som har varit med sedan barnsben.

Din syster spelar också bandy i Hammarby och din pappa är en viktig del av teamet som materialare. Hur är det att ha familjen så nära inom bandyn, och hur påverkar det ditt spel och din motivation?

-Jag och min syster har följt varandra genom åren och laget. Från flicklaget till F17. Men det är skönt att ha familjen nära, man får både trevliga och otrevliga sanningar säger Inez med ett skratt. 

Du har representerat Sverige i juniorlandslaget. Hur har den internationella erfarenheten hjälpt dig i din utveckling som spelare, och vad har du lärt dig från dessa matcher?

-Det var helt fantastiskt att få spela i juniorlandslaget, med en helt annan typ av upplevelse av att träna bandy. Laget var helt annorlunda och jag kände ingen i laget. Spelsätten var annorlunda och jag fick prova på lite olika positioner och olika sätt att röra sig över planen. Allt var häftigt arrangerat.

Jag fick med mig lite andra synvinklar och återkoppling på helt nya saker som jag inte sett själv förut. Det var riktigt bra och utvecklande. Sedan hamnar jag på kartan för framtiden också. Drömmen är ändå att få spela i landslaget. Jag ser det som ett startskott som jag ska bygga vidare på och bli så bra att jag får representera landslaget.

Med Hammarbys avancemang till Elitserien, vilka är dina personliga mål och ambitioner för den kommande säsongen, och vad ser du fram emot mest?

-Ja, det är mitt första år i elitserien. Så målet är först och främst att bli bekväm i det spelsätt som krävs i elitserien. Men självklart vill vi klättra i tabellen framöver. Elitserien är nytt för många av tjejerna i laget, men vi har ett bra lag som står på en bra grund. Den grunden vill vi bygga vidare på och se till att vi blir bekväma med elitseriespelet. Men sen vill vi ju vinna också, skrattar Inez till.

Vad anser du är dina största styrkor på isen, och vilka områden vill du utveckla vidare för att nå din fulla potential som spelare?

-Min största styrka är min skridskoåkning. Det kanske är därför jag är satt som forward, funderar Inez med ett leende. Som med alla andra så kan kan jag bli bättre på allt. Men jag ser att det är viktigt som forward med klubbteknik. Så jag kan hantera bollen i all typer och situationer och att bli bra på att skjuta. Så klubbteknik och skott är det korta svaret.

Hammarby har en stark gemenskap och ett dedikerat supporterskap. Hur upplever du stödet från fansen och gemenskapen i laget, och vad betyder det för dig att spela för Hammarby?

-Jag tycker det är jättekul att många har börjat uppmärksamma damlaget också. Det märks att folk börjar känna igen oss spelare utanför planen också. Förra säsongen hade vi lite mer publik och det var jättehäftigt. Det märks i laget när det är en match med mycket publik. Vi blir mer sporrade och kommer ihop oss mer som lag. Alla lägger i en extra växel i de matcherna. Och på frågan vad det betyder att spela i Hammarby är svaret kort och gott Allt!

Du har nummer 15 på ryggen. Hur fick du det numret?

-Min bror hade det numret när han spelade. Jag tog det numret och det kändes som hemma och nu har det blivit mitt nummer.

/Mats Öström

Foto: Romus Ramström