Jonas Claesson inför starten av Svenska cupen

Dags för match! I kväll klockan 19.30 möts Hammarby och Frillesås i den första omgången i Svenska cupen 2023. Matchen spelas i Katrineholm och för dig som inte ser matchen på plats så sänds den även på Bandypuls, observera: prenumeration krävs. Spelschemat för resten av cupen hittar du längre ner.

Tävlingssäsongen startar tidigare än någonsin och i kväll ställs ni mot Frillesås i Svenska cupen. Vad blir viktigt, och vad tycker du om att dra i gång så här tidigt?

Att vi är med i tanken, framförallt. Det får inte bli som en normal träningsmatch, nu ska vi tävla direkt. Och det är ju en sak som varit svår i alla år, att kliva dit på riktigt, som vi brukar säga. Det tror jag att alla lag kommer förvänta sig av sin insats nu när det heter tävlingsmatch och inte träningsmatch. Sen är det mycket som kommer hacka i spelet, det förstår ju alla. Men just det där med tanken och intentionen att gå in i en tävlingsmatch med det man har för dagen är kanske det vi har som den största förväntningen inför matchen.

– Jag tycker det här med det nya formatet är en utav dom bättre sakerna som hänt i Elitserien under många, många år. Det ser jättekul ut, och dom jag har pratat med tycker likadant, så vi ser verkligen fram emot det här, säger Jonas.

Hur kommer ni stå er i gruppen, tror du?

– Det återstår och se, det är svårt att säga så här på förhand. Men med tanke på hur serien såg ut förra säsongen och vad som hänt i trupperna så tycker jag inte att det har hänt så mycket sen i fjol. Då kunde alla lag slå alla, och nu ska alla börja om från noll igen så när det här är slut är det ingen omöjlighet att det är som ett getingbo i vår grupp, det kommer nog kunna leva hela vägen in i den sjätte omgången. Det kommer garanterat bli tajt och tufft.

Hur går tankarna om försäsongen så här långt?

Den har väl haft ganska mycket att önska gällande förutsättningarna, vi har varit här på Zinken och tränat i hockeyrink med NHL-mått, så det har inte varit helt optimalt. Men det är som det är och jag tycker ändå att killarna gjort det bästa av situationen, så vi har genomfört det på ett bra sätt så här långt. Men det är klart, det är ju inte utan att man sneglar på lagen som fått vara på stor is ett tag. Men dom två första matcherna mot Frillesås nu i morgon (läs: i kväll) och Vetlanda nästa helg så kommer det vara ganska likvärdigt, vilket såklart är bra för oss.

– Man får ha lagom höga förväntningar på utfallet, vi får försöka göra det bästa av situationen och vara nöjda när vi får slå lite passningar och få några timmar på skridskorna. Det går knappt att få träningen vi kör bandylik, så det blir vad det blir. Men samtidigt får vi lite andra situationer, man får väldigt mycket mindre tid, både i övningar och i spelet. Så det finns faktiskt positiva ingredienser som vi med tiden lyft upp och försöker vässa på. Att vara snabb i tanken, det får man faktiskt gratis när man tränar på rink, avslutar Jonas Claesson.

BAJEN MATCHAR SÅ HÄR I SVENSKA CUPEN 2023:

Omgång 1: Frillesås BK – Hammarby IF, fredag 25/8 kl 19.30, i Katrineholm.
Omgång 2: Hammarby IF – Vetlanda BK, lördag 2/9 kl 18, i Katrineholm.
Omgång 3: Hammarby IF – IFK Motala, onsdag 13/9 kl 20.30, i Katrineholm.
Omgång 4: IFK Vänersborg – Hammarby IF, lördag 23/9 kl 14, i Vänersborg.
Omgång 5: Hammarby IF – Villa Lidköping BK, onsdag 4/10 kl 19.30, i Västerås.
Omgång 6: Gripen Trollhättan BK – Hammarby IF, lördag 7/10 kl 14, i Trollhättan.

Södra gruppen: Frillesås BK, Gripen/Trollhättan BK, Hammarby IF, IFK Motala Bandy, IFK Vänersborg, Vetlanda BK, Villa/Lidköping BK

Norra gruppen: Bollnäs GIF, Broberg/Söderhamn Bandy, Edsbyns IF, IFK Rättvik Bandy, IK Sirius Bandy, Sandvikens AIK, Västerås SK

Svenska Cupens slutspel spelas i Lidköping under helgen 14-15 oktober. Dit tar sig dom två bästa lagen från varje grupp.

/Gustav Wall