Hörnorna Hammarbys segervapen

Hammarby besegrade Broberg med 8-4, efter 4-1 i paus. Tre hörnmål i första halvlek och ett i andra bäddade för segern. Broberg kämpade men kom inte närmare än 4-3 med 20 minuter kvar. Ted Bergström avgjorde med tre mål sista tio.

Förhållandena på Zinken var ganska bra. Fem plusgrader och uppehåll, och isen höll större delen av halvlekarna. David Pizzoni, som saknades mot Motala, var tillbaka i startelvan. Filip Mörkdal vaktade Hammarbys mål.

Båda lagen inledde med var sin farlighet. Hammarby bjöd på en gratishörna som blev farlig men Mörkdal kunde knipa bollen precis framför Brobergsspelarna. David Thorén och Philip Åström skapade var sin farlighet. Broberg hade en boll inne men den dömdes bort för offside. Tempot avtog och lagen vårdade bollen. Efter 25 minuter tog Hammarby time-out, och efteråt visade laget ett mer offensivt spel. David Thorén blev fint framspelad av Adam Gilljam men målvakten täckte till högerhörna. Pizzoni fick en fullträff och Hammarby ledde med 1-0. En stor lättnad för spelarna och kanske säsongens högsta jubel på Zinken. Tre minuter senare var det dags för en vänsterhörna. Bollen gick förbi Pizzoni, men Gilljam utökade till 2-0 på ett slagskott. En minut senare missade Hammarbyförsvaret en rensning och bollen hamnade hos Brobergs Martin Söderberg som reducerade till 2-1. David Jansson blev bestulen på en straff men Hammarby skaffade sig i stället en ny hörna. Nu var det Robin Sundins tur att näta på hörnan till 3-1. Precis före pausvilan sköt Robin Sundin ett skott från höger och David Jansson styrde in 4-1.

Fem minuter in i andra halvlek reducerade Brobergs Erik Jonsson till 4-2 på volley, vilket gav gästerna ny energi. Tio minuter in i halvleken upptäcktes problem med isen i Brobergs straffområde. Reparationen tog drygt fem minuter, så båda lagen fick tid för en extra time-out. Broberg kom ännu närmare målmässigt när Martin Söderberg kunde sätta 4-3 från vänster. Precis innan ”sista kvarten”- fick Hammarby hörna. Bollen gick till Adam Gilljam som satte befriande 5-3, också det på slagskott.

Broberg blev tvungna att satsa ännu mer framåt, vilket skapade chanser för Hammarby. Speciellt Ted Bergström fick flera chanser att näta. Med dryga kvarten kvar att spela tog Broberg time-out. Isproblem och ett par längre avbrott förlängde matchtiden till 99 minuter. I 89:e minuten kom Bergström fri på vänsterkanten, han rundade både en försvarare och målvakten och satte 6-3 i öppet mål. Martin Söderberg gjorde sitt tredje mål för kvällen till 6-4, men Ted Bergström fick sista ordet. David Jansson sprätte iväg bollen långt in på Bollnäs övergivna planhalva. Robin Sundin fick fritt fram och utmanade målvakten. I stället för att näta passade han åt sidan till Bergström som satte 7-4. Efter att Broberg blåsts på en straff spelade Gilljam fram Bergström som gjorde 8-4.

En skön vinst för Hammarby, som förutom två viktiga poäng fick slut på talet om missade hörnor. Ted Bergström blev tremålsskytt. Nu blir det ett par dagars vila för Hammarby, men på fredag är det match mot Sirius på Studenternas.

/Sten Haase
(Foto: Stéfan Bertolotti)

Matchfakta
Hammarby – Broberg 8-4 (4-1)
1-0 David Pizzoni Elfving (28)
2-0 Adam Gilljam (31)
2-1 Martin Söderberg (33)
3-1 Robin Sundin (35)
4-1 David Jansson (47)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-2 Erik Jonsson (51)
4-3 Martin Söderberg (69)
5-3 Adam Gilljam (75)
6-3 Ted Bergström (89)
6-4 Martin Söderberg (94)
7-4 Ted Bergström (96)
8-4 Ted Bergström (99)

Publik: 1714
Hörnor 8-8
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby -, Edsbyn –

Tags: