Hörnmål sänkte Hammarby i hängmatch

Hammarby serverade sig själva ett kanonläge för två blytunga poäng, men fyra insläppta hörnmål gav en sur utgång på nyårets första match. Vetlanda vann med 7-6 trots Bajenledning i halvtid.

Med en seger i ryggen hade Hammarby passerat Vetlanda i tabellen, men i stället var det smålänningarna som vann med uddamålet i en match vars betydelse inte ska underskattas. 7-6-segern gör att Vetlanda, på tiondeplats, håller Hammarby tre poäng bakom sig. Hammarby ligger på negativt kval, med fem poäng ner till nedflyttning. Det tråkiga konstaterandet är att Bajen blir nollat av både Vetlanda och Frillesås den här säsongen – två lag som är kring samma tabellplaceringar just nu. Ett hoppets ljus kan tändas över att Bajen ännu inte lirat mot Bollnäs – ett lag som huserar i samma tabelläge – och chans till poäng finns där.

Hade Hammarby kunnat spela om den här matchen hade man förmodligen vunnit, det är känslan. Men det går som bekant inte och istället får man ta med sig att man med lätthet gjorde spelmål och kom till målchanser. Det som grämer är säkerligen de hörnmål man släppte in och som blev direkt matchavgörande – bland annat tre stycken i andra halvlek, där ett kändes som ett självmål på retur.

Hammarby tog ledningen i första halvlek genom den för vintern notoriske målskytten David Jansson, assist David Pizzoni. Vetlanda kvitterade men Hammarby tog kommandot igen när även Ivan Lebedev fick en boll serverad av Pizzoni. Halvleken slutade till slut i 5-4-ledning för Bajen efter att Kasper Milerud gjort två mål i en svängig match på ett dimmigt Zinkensdamm.

Den tusenhövdade publiken fick se Pizzoni göra 6-4 i början av andra halvleken men Vetlanda hade enkelt att hitta rätt på hörnor och gick upp till 6-6 med cirka 30 min kvar.

Pizzoni fick sedan en hård tiominutare emot sig (en axel mot axel-duell som huvuddomaren blåste för) men fick bara nöta botbänk i någon minut innan Vetlanda slog in 7-6 på ännu en hörna.

I matchens slutminuter tog Hammarby timeout och direktiven lär varit simpla: upp med Pizzoni i offensivt straffområde och mata längre bollar dit. Den bästa chansen till kvitteringen kom när David Brodén bröt mönstret och fintade att slå en längre boll både en och två gånger, väl nära mål sköt han och vid returen från hans avslut såg det ut att vara tre Hammarbyspelare med perfekt läge att slå in bollen i mål, men så blev det inte.

Hammarby hade ytterligare ett par väldigt bra kvitteringschanser men det räckte inte till poäng.
Nästa match är borta mot AIK, på onsdag i Gubbängen. På lördag väntar sedan Bollnäs på Zinken.

Vinnare i dagens lotterier:

Vinnaren i 50/50 lotteriet heter Petra Z och har ett telefonnummer som slutar på 515, hon vann i dag 1730 kr – som hon valde att skänka till föreningen, det tackar vi hjärtligt för!

Bollkastningen:

Första pris: boll nummer 197, fick i dag ett souvenirpaket från Hammarby Bandy

Andra pris: boll nummer 171, priset var kuponger för mat och dryck i Zinkentältet

Tredje pris: boll nummer 206, priset var kuponger för mat och dryck i Zinkentältet

/CL
Foto: Stéfan Bertolotti