Hoppfullt trots förlust mot Edsbyn

Trots en bra start för Hammarby blev det förlust med 5-8 mot ett formstarkt Edsbyn. Ett nästan ordinarie Hammarby fick en tidig tvåmålsledning. Ändå gick Edsbyn fram till 2-6. Hammarby kröp närmare men kom inte ikapp.

Någon plusgrad och uppehåll skapade fina förutsättningar för matchen. Efter en vecka med influensasjuka spelare kunde Hammarby mönstra ett närmast komplett lag, även om alla kanske inte återhämtat sig helt. Att besegra Edsbyn med dessa förutsättningar blev en alltför svår uppgift. Ändå fick publiken se ett kämpande lag. Så trots förlusten kan vi hoppas på många fina insatser i fortsättningen. David Brodén och Alex Adeheimer var inte klara för spel, och inte heller knäskadade Robert Rimgård. Filip Mörkdal var tillbaka i mål, medan Edsbyns bur vaktades av Henrik Karlström.

Hammarby inledde bäst och Edsbyn såg avvaktande ut. Redan i fjärde minuten fick Robin Sundin ett skottläge från vänster och sköt in 1-0. Sundin utökade också till 2-0 på en hörnretur efter en kvart. Till mitten av halvleken var Hammarby det bättre laget. Men då presenterade sig Edsbyns bästa spelare Per Hellmyrs och Oscar Wikblad. Först spelade Hellmyrs fram Wikblad som reducerade. Sedan var det ombytta rollen när kvitteringen kom. Wikblad gav också Edsbyn ledningen med ett volleyslag. Trots övertag för Edsbyn skapade Hammarby några farligheter, men 2-3 stod sig till paus.

Andra halvlek hann knappt starta innan Edsbyn utökade på nytt. Första kvarten avgjorde i praktiken matchen när Edsbyn med tre snabba mål gick upp till en fyramålsledning, 2-6. Hammarbys försvar svajade när Edsbyn tryckte på. Hammarby valde också att ta en timeout. När David Pizzoni serverade ett inspel till David Jansson, perfekt placerad onside, kom en reducering. Spelet blev mer växlande, men Edsbyn kunde med kvarten kvar utöka till 3-7. Edsbyn satsade på att hålla bollen inom laget för att få tiden att gå. Kanske blev de väl passiva. För en högt placerad David Jansson såg till att skapa spänning i matchen med två snygga mål. Första assisterad av Lucas Dalin och sedan av Pizzoni. Vid ställningen 5-7 gick Hammarby för ytterligare reducering och kanske poäng. Men en straff för Edsbyn avgjorde definitivt matchen. Oscar Wikblad kunde med sitt femte mål sätta slutresultatet 5-8.

Hammarby bjöd upp bra med tanke på förutsättningarna. Robin Sundin blev tvåmålsskytt i första halvlek. Och i andra halvlek nätade David Jansson tre gånger. Det var också kul att Lukas Ahlqvist fick mycket speltid och svarade för flera fina insatser. Den kommande veckan får vi hoppas att ett friskt lag kan börja plocka poäng igen. Nu väntar två hemmamatcher, på onsdag mot Rättvik och på söndag mot Villa. Dessemellan åker Hammarby till Vetlanda för spel på fredagskvällen.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Olle Öijer säger så här efter förlusten mot Edsbyn:

”Jag tycker ändå vi gör en bra insats utifrån våra förutsättningar, vi stod upp bra mot ett skickligt Edsbyn som är i bra form. Synd bara att vi släpper in dom där snabba baklängesmålen i början av andra halvlek. Nu är nästan alla friska och nu får vi några dagar att träna ihop oss för att sedan göra en riktigt bra insats mot Rättvik på onsdag!”

Matchfakta
Hammarby – Edsbyn 5-8 (2-3)
1-0 Robin Sundin (4)
2-0 Robin Sundin (16)
2-1 Oscar Wikbland (21)
2-2 Per Hellmyrs (24)
2-3 Oscar Wikblad (36)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2-4 Martin Frid (48)
2-5 Tommi Määttä (55)
2-6 Oscar Wikblad (56)
3-6 David Jansson (60)
3-7 Oscar Wikblad (74)
4-7 David Jansson (80)
5-7 David Jansson (82)
5-8 Oscar Wikblad (88)

Publik: 574
Hörnor 6-10
Straffar: 0-1
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, Edsbyn 0 x 10

Nästa hemmamatch: onsdag 15/12 klockan 19.00. Då mot elitserienykomlingen Rättvik.