Hoppfulla tider för Hammarbys talangutveckling

Dom senaste månaderna har en handfull p19-spelare deltagit på isträning med herrlaget, och under sommaren fortsätter dom med individuella program från herrlagets fystränare. Målet är ett tätt samarbete mellan herr- och ungdom.

Sedan en tid tillbaka har Hammarby Bandy intensifierat sitt arbete kring talangutveckling, med slutmålet att ungdomslagens spelare ska nå hela vägen upp till a-laget. Det är ett arbete som förankrats och utformats i styrelsen men som i grunden varit en önskan från Hammarby Bandys medlemmar.
Tecken på det här arbetet ser man tydligt i herrlagets trupp och verktygen för att göra det till ett ståernde inslag är bättre än någonsin med bland annat den nya träningshallen i Gubbängen.

P19-laget hade i vintras knepiga omständigheter där dom inte tilläts spela matcher, men laget ställde mangrant upp på träningar och ambitionsnivån var hög hos spelargruppen. Flertalet spelare har nu fått avsluta säsongen med ispass tillsammans med herrlaget, något som varit uppskattat på flera håll inom föreningen.

–Vi får se vad det mynnar ut just hos enskild spelare, men ett par av dom kommer träna efter herrlagets fysprogram i sommar. Sett ur ett större perspektiv så är vi i föreningen överens och medvetna om att vi måste skapa en tydligare väg genom ungdomslagen upp till högsta nivå, säger sportsligt ansvarige Viktor Karlsson.

–Det är ett långsiktigt arbete som kommer kräva mycket energi och insatser från flera håll i föreningen. Vi hoppas att det här motiverar dom spelare som fått vara med herrlaget senaste månaderna men att det också motiverar deras lagkamrater och ännu yngre spelare, att dom känner att det finns en väg upp. Sen så ställer det också krav på oss i föreningen att vi steppar upp spelarutbildningen så att spelarna är förbereda på att nå hela vägen till elitnivå, säger Karlsson.

Calle Malm har lett träningen sedan säsongsavslutet och hela vägen fram till sommarledigheten som nu är nära.

–Under perioden av försäsong som vi kört på is är jag imponerad av deras inställning. Flera p19-spelare har också visat sig starka i den fysträning som vi kört i samband med passen, säger Calle Malm.

–Förvandlingen att lyfta juniorer kommer inte att ske över en natt, men det är vägen för oss som föreningen att gå. Det är viktigt att yngre medlemmar i föreningen ser att det finns ett elitlag som är fullt möjligt att representera om man är ambitiös och får rätt träning, säger Malm.

På bilden är Daniel Andersson, en av spelarna som varit med kontinuerligt.