Historien om ett fotografi

En bild säger mer än tusen ord. Ja, så kanske det är. Här är en bild på två grabbar i karriärens linda.

Det är den sjunde februari 2010 och vi befinner oss i Borgå i Finland. Det är ett par grader kallt  och finalen U-15 VM mellan Sverige och Ryssland är just slut och en spelare från vardera laget poserar för fotografen. Till vänster ser ni Klim Taraskenko i den ryska landslagströjan och till höger Kasper Milerud i den svenska. De båda killarna har växt upp tillsammans i Hammarby och tillhör det framgångsrika U-15 laget, som tränas av Klims pappa Alexander,  men nu representerar de varsitt landslag. Kasper ser lite nöjdare ut eftersom Sverige har vunnit den täta finalen med 3-2 och han har fått göra ett av målen i sin första stora landslagsturnering. Det svenska landslaget under Thomas Engström har en stark trupp med  Erik Pettersson, Joel Engström, Daniel Johansson och Kasper är de stora namnen.

Klim kan dock hålla sig för skratt, det är aldrig kul att torska en jämn final men den svenska segern är helt rättvis. Något år senare börjar Klim på bandygymnasiet i Edsbyn och tillhör deras A-lag under ett par år innan flyttlasset går till Ryssland och Neftyanik och sedermera Kuzbass innan det är dags att flytta tillbaka till Sverige och Hammarby. Kasper är Hammarby trogen men drar iväg på några utflykter till Sandviken och Bollnäs men är nu hemma på Zinkensdamm igen där han har återförenats med Klim och tillsammans har de börjat skriva ett nytt kapitel i sina bandykarriärer.

Två år senare vann Sverige U-17 VM i finska Varkaus i en final där temperaturer kröp ner mot minus fyrtio men det är en helt annan historia.

Magnusson