Här är Hammarbys damlag!

Hemsidan tog ett snack med tränaren Jonas Jonsson och Sofia ”Soffan” Forsman för att ta reda på lite mer om damlaget.

Soffan kom till Bajen 2017 när laget spelade i P16-serien och har varit med sedan dess. Mest har hon spelat som anfallare och på senare tid har hon även spelat som yttermittfältare och som halv, vilket är de positioner hon tycker är roligast. 

Hon har spelat bandy sen hon var 9-10 år. Moderklubben är GT/76 där hon har spelat i flera pojklag innan hon valde Hammarby före AIK. Vilket är ett beslut hon är mer än nöjd med då hon är uppväxt Bajare. Hon har även representerat Stadslaget F17 från det hon var 15 år tills hon blev för gammal.

Jonas började som assisterande hösten 2018 och har sedan dess blivit tränare för laget. Tidigare var han tränare i bandyskolan i många år. Förutom bandyskolan har han hunnit med att vara tränare för P98:orna samt varit med och startat samt drivit flicklaget i Hammarby. Perioden 2016-2020 var han även Stadslagsansvarig för F15

En kort tillbakablick

Säsongen 17/18 var en ovanlig säsong för damlaget. Svenska bandyförbundet placerade Hammarby i Allsvenskan södra, men klubben tackade nej eftersom laget inte hade ekonomin för att klara de många och långa bortaresorna. När förbundet ändå inte lyckades placera dem i norra serien fick damlaget spela i P16-serien. 

Säsongen 18/19 fick de spela i Allsvenska Norra igen. Till den säsongen kom det in sju yngre tjejer i laget. Samtliga Hammarbyprodukter som började som småtjejer i bandyskolan. Det gick rätt bra för ett så pass nytt och ungt lag. De slutade på femte plats i serien.

19/20 hade de spelat ihop sig ännu mer och slutade på tredje plats efter en dramatisk sista omgång. Bajen låg tvåa i sista omgången, men Rättvik tog en storseger i sin sista omgång och knep därför andraplatsen. Men tjejerna fick smaka på segerns sötma när de vann Victoria cup istället.

Senaste säsongen såg Covid-19 till att damlaget inte fick spela en enda seriematch och stundtals inte ens träna tillsammans.

Vad har vi för lag i år? 

-Vi har en stor trupp i år så vi kan klara av skador och sjukdomar. Många är unga, men vi har flera äldre och mer erfarna spelare också. I år är det sju spelare som är födda 06 exempelvis. En av dem är en otroligt duktig målvakt som kom från Gustavsberg i år. Det skulle inte förvåna mig om hon står i damlandslaget så småningom, säger Jonas. Vi har fått in fyra erfarna spelare från andra klubbar också. Det är kul att vi är så många, men det är även ett delikat problem då vi vill att alla ska få spela. Sen har vi två spelare på utvecklingskontrakt från Spånga/Bromsten (SBBK) också. Tyvärr kan inte SBBK ställa upp med något lag i år. Det är synd då stockholmsbandyn behöver fler lag, säger Jonas.

Vilka styrkor har ni som lag?

-Vi har en väldigt bra sammanhållning i laget, svarar Soffan snabbt. Vi står upp för varandra och tar hand om varandra på ett bra sätt. Om någon är skadad eller ledsen finns alltid någon eller några där som stöttar. Sen har vi extremt kul ihop hela tiden. Den gemenskap och laganda som Hammarby damlag har, går ej att hitta någon annanstans. Vilket motiverar mig att fortsätta med bandy ännu mer, säger Soffan.

Jonas fortsätter med de spelmässiga styrkorna. Han hävdar att de har ett av de tätare försvaren i allsvenskan. Vi är väldigt duktiga på att hålla tätt bakåt, säger han stolt. Men vi kommer att bjuda på en del överraskningar offensivt också.

Vilken bandybakgrund har spelarna?

-I årets lag är det 13 av våra spelare som har gått hela vägen från flickbandyskolan till damlaget. Sen har vi spelare från exempelvis Härnösand, Sunvära, Kalix, Gustavsberg och de andra stockholmslagen, säger Jonas.

Vad är målet framåt?

Det har vi inte riktigt satt, säger Jonas. Den långsiktiga satsningen är att vi ska upp i elitserien, fast på rätt sätt. Vi vill i första hand att alla spelare ska utvecklas och bli bättre. Om alla blir bättre år för år kommer vi att gå upp, utvecklar Jonas.

Hur har vägen mot det målet varit?

Förra säsongen var som sagt konstig. Vi hade en jättebra försäsong i hallen med många träningar där uppslutningen var stor. Sen stängdes all gemensam träning ner för att senare öppnas upp till att vi fick vara åtta på varje planhalva, säger Jonas. Soffan lägger till att Dallas då kom in och stöttade mycket.

Jonas fortsätter med att i år får vi många sena tider då vi räknas som ett seniorlag och hallen är fullbokad. Det är svårt för de yngre spelarna att träna kl. 22-23 en vardagskväll. Soffan lägger till att de sena tiderna kan vara svårt för de äldre också.

Vi har varit på cup i Örebro nu under hösten. Visserligen kunde resultatet varit bättre, men vi kan ta med oss många bra saker. Vi utvecklas av att spela matcher, konstaterar Jonas.

Hur ser ni på att få spela i Allsvenskan Södra som ni inte har spelat i förut?

Jonas inleder med att säga att vi kommer spela jämnt med lagen där. Det kommer inte vara några enkla matcher och vi kommer jobba hårt för att det ska gå vår väg. Soffan tillägger att hon är mer öppen för att se vad det är för lag de möter och hur de spelar. Vi har knappt mött lagen i södra serien förut. Det ska bli kul att bli utmanad på en ny nivå. Lagen i norra har vi mött många gånger, säger Soffan. 

-Jag menar, Uppsala BOIS har vi mött så många gånger att de kan vi utan och innan.

Är det något mer ni vill säga?

Det vore jättekul om fansen kommer och tittar. Dambandy är bra bandy! Kanske är det enklare att följa spelet då det går lite saktare, säger Jonas. Soffan replikerar att när vi möter rätt lag kan det visst gå lika fort som i herrbandyn. Publik hjälper oss spelare att ta i och jobba det där lilla extra. 

Så hoppas vi att vi får spela så många matcher som möjligt inför mycket publik på Zinken. Det är där vi trivs bäst, avslutar Jonas och Soffan.

Kom och kolla på damerna i vinter: Spelschema för damerna.

Om ni vill se ännu mer bandy kan ni även ta er till herrarnas matcher. Biljetter till herrarnas matcher.

/Mats Öström

Foto:Jonas Jonsson

Som stöd för kronologin har jag använt sidan http://hifhistoria.se.