Hammarby vände sista kvarten

Hammarby besegrade gästande Gripen med 5-2 efter underläge 1-2 i paus. Efter en svagare första halvlek med många felpass tog Hammarby över mer och mer i andra. Men först i slutminuterna kunde Hammarby säkra två viktiga poäng.

Zinkensdamm bjöd på fina förutsättningar, ett par plusgrader och vindstilla. Isproblem vid ena målet fördröjde matchstarten en kvart. Kanske ingen nackdel eftersom publiken fortsatte att strömma in. Gripen hade samlat en ganska stor supporterskara. I Hammarbys matchtrupp saknades Lukas Dalin och Tom Nyström.

Hammarby inledde starkast och skapade tidigt ett par hörnor. Den första räddades. Men på andra hörnan, från höger, fick Robert Rimgård en fullträff i nättaket. Men ledningen stod sig inte så länge. Gripen skaffade sig sin första hörna strax efter, och William Arvidsson fick iväg ett lika bra skott. Ställning utjämnad 1-1. Hammarby hade sedan det mesta av spelet, men samspelet klickade en del. Och Gripen tätade till och backade hem med hela laget. Hammarby kom dock till en del avslut. I mitten av första halvlek fick Hammarby en trippelchans på en hörna, och kanske även en stolpträff, men bollen ville inte in. Lagen drog på sig var sin utvisning.

Med drygt tio minuter kvar av halvleken tog en offensiv David Pizzoni ner ett lyft, bollen gled ifrån honom och han var nära att krocka med Gripens målvakt Juuso Tervonen. I efterspelet blev Pizzoni angripen av Artem Savelyev och lite bråk med flera spelare uppstod. Pizzoni och Savelyev blev först utvisade, men sedan byttes Pizzoni på utvisningsbänken ut mot Ivan Lebedev. Gripen fick en man mer på plan när även Kasper Milerud utvisades. Då fick gästerna iväg sitt första skott på mål i matchen, bortsett från hörnmålet. Och strax efteråt lyckades Gripen med ett perfekt lyft, och gästerna tog ledningen, 1-2. I slutsekunderna i halvleken kom Hammarby upp i ett anfall. Bollen hamnade hos Pizzoni, som tryckte in kvitteringen. Trodde alla utom domaren, för målet dömdes bort. Halvleken skulle vara slut, tyckte Christoffer Aidesjö. Det var dock oklart för både spelare och publik när slutsignalen kom. Kanske när bollen lämnat klubban?

I andra halvlek fortsatte Hammarby att äga mest boll, men Gripen kom in mer i matchen. Viktor Birgersson i Hammarbymålen fick göra några viktiga räddningar. Isac Karlsson och Ivan Lebedev kom till ett par avslut, men skotten gick utanför mål. Trots flera Hammarbychanser stod sig Gripenledningen tills matchen var på väg in i sista kvarten. Adam Gilljam på vänsterkanten spelade in till en välplacerad Pizzoni, som från nära håll slog in kvitteringen 2-2.

Vid likaläget valde Gripen att ta timeout. Hammarby blev stärkta av kvitteringen och satsade på seger. Och ledningsmålet 3-2 kom när Isac Karlsson tog vara på ett inspel från vänster och tryckte in bollen. Nu var det Gripen som behövde anfalla och det skapade utrymme för Hammarbys offensiv. Jonas Claesson valde att ta Hammarbys timeout inför slutminuterna. Förlösande 4-2 kom när Kasper Milerud tog vara på en målvaktsretur. Och med bara minuten kvar satte Karlsson sitt andra mål, en kanon från högerkanten. Ställningen 5-2 stod sig till slutsignalen.

Hammarby tog en ny viktig tvåpoängare och har med sex poäng upp från bottenlagen nu goda chanser till minst åttondelsfinal. Hammarby visade styrka genom att efter en svagare första halvlek vända matchen och vinna övertygande. En seger som inte bara var viktig för spelarna. Publiken, över 4300 åskådare, fick se en spännande match med lyckligt slut.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchstatistik Hammarby – Gripen 5-2 (1-2)

Målskyttar: Hammarby: Robert Rimgård, David Pizzoni, Isac Karlsson 2, Kasper Milerud
Assist: Hammarby: Robin Sundin, Adam Gilljam 2, Melker Broberg
Hörnor: Hammarby 13, Gripen 4
Hörnmål: Hammarby 1, Gripen 1
Straffar: Hammarby -, Gripen –
Skott på mål: Hammarby 12, Gripen 5
Utvisningar: Hammarby 50 min (David Jansson, Ivan Lebedev, Kasper Milerud, lagledning, David Pizzoni), Gripen 50 min
Publik: 4310