Hammarby utan chans mot Villa

Hammarby utan David Pizzoni och Ivan Lebedev kunde inte utmana Villa. Efter missade Hammarbychanser i matchstarten tog Villa över och skaffade sig tidigt en fyramålsledning. Matchen kändes i praktiken avgjord och slutade 2-10.

Stockholm bjöd på ett kyligt och vintrigt Zinkensdamm när serieledande Villa kom på besök. I årets sista hemmamatch saknades David Pizzoni och Ivan Lebedev i Hammarbys laguppställning. I stället var Niklas Gifting och Arvid Kihlström med i truppen. Lukas Dalin ersatte Pizzoni på vänsterhalven. I Villa saknades Johan Löfstedt och Gustav Friman. Jesper Thimfors vaktade Villas mål, i Hammarby stod Viktor Birgersson.

Hammarby inledde bäst och skapade tre klara målchanser de två, tre första minuterna. David Jansson sköt nära straffpunkten men Thimfors räddade. Isac Karlssons skott täcktes av försvaret. I fjärde minuten fick Villa sin första målchans och Birgersson fick göra en stark räddning. Men i sjätte minuten sköt Christoffer Edlund 0-1 ur liten vinkel från vänsterkanten. Edlund spelade sedan fram Alexander Härndahl som kunde utöka till 0-2. Hammarby kom till några anfall men Villa tog över. På Villas första hörna utökade gästerna till 0-3. Och efter drygt 20 minuter stod det 0-4.  

Hammarby fick lite mer att säga till om, testade några skott som gick utanför. I 25:e minuten kom också en reducering till 1-4. Kasper Milerud serverade en passning till Isac Karlsson som kom fri. I stället för att skjuta drog Karlsson målvakten och satte bollen i nät. Tyvärr kunde Villa göra två mål till innan pausvilan efter slarv i Hammarbyförsvaret. Först efter en misslyckad rensning som Tim Persson snappade upp. Och sedan bjöd Hammarby på en hörna som resulterade. Ställning 1-6.  Framför allt var det ett passivt Hammarbyförsvar som bjöd på flera av Villas mål. Och serieledande Villa är ett lag som tar vara på alla misstag som motståndarna gör.

Andra halvlek blev försenad 25 minuter när sprickor i isen behövde repareras. När matchen kom igång skapade lagen ett par hörnor var. På Hammarbys andra fick Kasper Milerud en fullträff. Reducerat till 2-6. Hammarby hade bättre ordning på sitt försvar efter paus samtidigt som Villa inte pressade lika hårt. Men matchens gigant var Christoffer Edlund. Med två mål utökade han till 2-8 innan det gått en kvart av halvleken. Matchen kändes avslagen och Hammarbyspelarna agerade uppgivet. Två mål till blev det från Villaklubbor och slutresultatet blev 2-10. Melker Broberg kämpade bäst i Hammarby sett över hela matchen och utsågs till matchens lirare. Villas Chrstoffer Edlund blev fyramålsskytt och svarade för två assist.

Hammarby står kvar på elva poäng och halkade ner till åttonde plats genom förlusten mot Villa. Men det är jämt i mitten av tabellen. Tre poäng till Gripen på platsen under och två poäng upp till Bollnäs på fjärde plats. Närmast på tur är två bortamatcher innan nyår, Annandagsbandyn spelas i Uppsala mot Sirius och dagen före nyårsafton står Vetlanda för motståndet. Nästa match på Zinken spelas den 4 januari mot Broberg. Så för Hammarby gäller det hitta tillbaka till spelet som laget visade upp mot Sandviken och Vetlanda. Då finns det stora möjligheter att klättra i tabellen.

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström

Matchstatistik Hammarby – Villa 2-10 (1-6)
Målskyttar: Hammarby: Isac Karlsson, Kasper Milerud
Assist: Hammarby: Kasper Milerud, Lucas Dalin
Hörnor: Hammarby 6, Villa 7
Hörnmål: Hammarby 1, Villa 3
Straffar: Hammarby -, Villa –
Skott på mål: Hammarby 4, Villa 8
Utvisningar: Hammarby -, Villa –
Publik: 1687