Hammarby utan chans mot Västerås

Hammarby förlorade bortamatchen mot Västerås, som vann med 9-3, efter 4-0 i paus. Hammarby nådde inte upp till det spel laget visat de senaste matcherna när motståndarna var elitseriens mest formstarka lag.

Hammarby ställde upp med samma lag som senast mot Rättvik. I Västerås var både Henrik Kjellsson och Viktor Spångberg tillbaka laget.

Hammarby inledde bra och David Jansson skapade första målchansen efter ett par minuter. Han kom också till ett avslut, som täcktes undan. I femte minuten fick Västerås sin första hörna. Skottet fastnade i muren men på returen kunde Christoffer Fagerström slå in 1-0. Strax efteråt fick VSK en ny chans men Viktor Birgersson gjorde en jätteräddning. Västerås dominerade spelet på plan och skapade många hörnor medan Hammarby hade svårt att komma igenom Västerås försvar. Västerås kunde även utöka ledningen till 2-0. Efter en dryg kvart åkte Isak Karlsson från egen planhalva och tog sig igenom Västerås försvar, men i avgörande läget fick han inte träff på bollen.

I mitten av halvleken drabbades Adam Gilljam av en utvisning för våldsamt slag, en utvisning som Bandypuls kommentator tyckte var väl billig. Med spelarövertaget skapade Västerås ett par chanser, men Hammarby kunde spela av utvisningen utan baklängesmål. Även om Västerås hade mest boll, så kom Hammarby i en del anfall. Tyvärr saknades bredden i anfallen. Spelarna fastnade i Västerås försvar, och skotten gick inte på mål. Med fem minuter kvar till paus utökade Fagerström till 3-0. Och strax efteråt kom 4-0 på en hörna, vilket också blev pausresultatet. Skottstatistiken 10-0 visar att Hammarby saknade effektiviteten.

I inledningen av andra halvlek växlade spelet. Hammarby kom till ett avslut. Hörna pekade en domare, Västerås boll tyckte en annan. Tyvärr blev det ingen hörna. I stället kunde Västerås utöka till 5-0. Och uppförsbacken var tung för Hammarby. Melker Broberg kom till ett tungt avslut, men Kjellsson räddade.

Hammarbys lysande stjärna var Viktor Birgersson, som svarade för flera spektakulära räddningar under hela matchen. Efter en dryg kvart kom en reducering när Ivan Lebedev åkte upp på vänsterkanten, spelade in bollen som gick förbi Jansson, men Kasper Milerud slog in 5-1. Hammarby fick ett litet hopp och hade mer boll. Tyvärr släcktes det hoppet när Västerås utökade till 6-1.

Med tio minuter kvar av matchen reducerade Hammarby två gånger om. Först spelade Melker Broberg fram David Jansson som drog en försvarare och satte 6-2. Nästa reducering var en enmansshow av David Brodén. Han fick bollen på ett inslag. Han åkte in framför Kjellsson och avslutade. Bollen blev liggande framför mål, och han slog själv in returen. Matchen var ändå avgjord och Västerås kunde göra tre raka mål i slutminuterna, ett av målen på hörna.

Hammarby kunde inte stå emot formstarka Västerås, som trots andraplatsen nog är Sveriges bästa lag just nu. Genom förlusten tappade Hammarby en placering till tionde plats. Nu följer två veckors uppehåll på grund av landslagsspel. Efter uppehållet återstår fem matcher och tio poäng att spela om. Hammarby möter Edsbyn hemma på Bandyns dag den 27 januari.

Matchstatistik Västerås – Hammarby 9-3 (4-0)
Målskyttar:
Hammarby: Kasper Milerud, David Jansson, David Brodén
Assist: Hammarby: Melker Broberg
Hörnor: Västerås 14, Hammarby 3
Hörnmål: Västerås 3, Hammarby 0
Straffar: Västerås -, Hammarby –
Skott på mål: Västerås 22, Hammarby 3
Utvisningar: Västerås -, Hammarby 10 min (Adam Gilljam 10 min)

 

/Sten Haase