Hammarby tappade sista kvarten mot Edsbyn

Hammarby förlorade med 1-2 mot Edsbyn efter ledning i paus. Efter en spelmässigt jämn första halvlek var Hammarby vassast första kvarten i andra, tyvärr utan att kunna utöka. Sista kvarten forcerade Edsbyn och det räckte för att både kvittera och avgöra på hörna.

Zinkensdamm bjöd på ett strålande vinterväder, nollgradigt, uppehåll och vindstilla. I Hammarbys laguppställning saknades Niklas Gifting, Arvid Kihlström och Edwin Nilsson. Första halvlek spelades i sol, andra halvlek blev det en elljusmatch.

Hammarby satte i gång spelet, men det var Edsbyn som skapade första målchansen. Efter bara minuten kom Edsbyn till avslut, men skottet täcktes. Det var också Edsbyn som fick första hörnan. Efter tio minuter kom Hammarby till flera anslut, bland annat hade Fredrik Lönn ett bra skott tätt utanför. Och efter dryga kvarten kom ledningsmålet 1-0. Kasper Milerud serverade David Jansson ett smörpass. Jansson spelade in till Isac Karlsson som avslutade, Edsbyns målvakt Henrik Karlström täckte men Karlsson slog in returen.

Hammarbys försvar tätade till och fick stopp på Edsbyns anfallare. Hammarby var ytterst nära att utöka i ett brett anfall, men bollen gled iväg för Adam Gilljam när han skulle avsluta. Edsbyns bästa målchans kom på hörna efter dryga halvtimman. Skotten var på väg precis under ribban, men Viktor Birgersson reagerade snabbt och nöp bollen. Edsbyn drabbades av en utvisning när en Hammarbyspelare stoppades med ett livtag. Birgersson fick göra ytterligare ett par vassa räddningar när Edsbyn kom till farliga avslut.

Hammarby skaffade sig sina första hörnor i avslutningen av halvleken. Hammarby bjöd på snabba omställningar, ibland när gästerna slarvade med passningarna. Det var en väl genomförd halvlek av Hammarby, både defensivt och offensivt. Ibland blev det kanske en passning för mycket och bollen fastnade i Edsbyns försvar.

Edsbyn inledde andra halvlek med ett tungt skott av Oscar Wikblad. Men Birgersson stoppade bollen, kastade sig och knep även returen. Sedan tog Hammarby hand om taktpinnen. Adam Gilljam stoppades bryskt innanför straffområdet, men ingen åtgärd från domarna. Hammarby spelade till sig flera fina lägen och även ett par hörnor, men spelövertaget resulterade inte i några mål.

Efter dryga kvarten började Hammarbys press att avta. Men många i publiken jublade för mål när Karlsson avslutade från nära håll, tyvärr smet bollen utanför. Nu började Edsbyn i stället öka pressen och skapade flera hörnor. Hammarby blev mer tillbakapressade. Med tio minuter kvar fick Edsbyn flera skottlägen som täcktes. Men tyvärr hamnade bollen framför Wikblad som sköt in kvitteringen 1-1. Hammarby valde då direkt att ta timeout.

Avslutningen blev dramatisk. Edsbyn kände medvind efter kvitteringen. Laget skapade en hörna med fem minuter kvar. Och även denna gång var det Wikblad som kunde näta och ge Edsbyn ledningen med 1-2. Hammarby fick en sista chans på hörna. Bollen låg länge framför mål, och en försvarare slog bollen över kortlinjen. En ny hörna för Hammarby, men något mer mål blev det inte denna eftermiddag.

Det blev en tung förlust för Hammarby som visade upp ett starkt spel hela matchen. Tyvärr kunde man inte utöka ledningen trots många chanser. Och det utnyttjade Edsbyn i slutkvarten. För Hammarby väntar en svår bortamatch mot Villa på onsdag. På fredag är det hemmamatch igen när Bollnäs kommer till Zinken.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchstatistik Hammarby – Edsbyn 1-2 (1-0)
Målskyttar:
Hammarby: Isac Karlsson
Assist: Hammarby: –
Hörnor: Hammarby 8, Edsbyn 9
Hörnmål: Hammarby 0, Edsbyn 1
Straffar: Hammarby -, Edsbyn –
Skott på mål: Hammarby 6, Edsbyn 8
Utvisningar: Hammarby -, Edsbyn 10 min
Publik: 5051