Hammarby starkast på Zinken

Hammarby besegrade Sandviken med 6-3 efter 3-0 i paus. Efter en bländande första halvlek för Hammarby kunde SAIK utjämna till 3-3 innan mitten av andra. Men Hammarby reste sig och behövde en kvart för att återta tremålsledningen.

Det var ett regnigt Zinken som mötte spelarna och publiken. Isen höll sig förvånansvärt bra, även om den verkade mjuk. Men i slutet av matchen bildades pölar på isen. Sandvikens Dennis Henriksen var sjuk, men i övrigt var alla spelare tillgängliga i de båda lagen. Målvakter var Filip Mörkdal och Joel Othén

Hammarby inledde första halvleken i högt tempo. Redan i första spelminuten fick Daniel Mossberg ett friläge, men Joel Othén räddade. Strax efter var han på väg igenom igen. Men i 8:e minuten kom 1-0. Alexander Egorychev gjorde förarbetet och sökte sig in från högerkanten. Mossberg kom inåkande från vänster och sköt otagbart från straffområdeslinjen. Tre minuter senare fick David Jansson en fullträff, hans första mål för säsongen betydde 2-0. Då valde Sandviken att ta timeout. Men Hammarby fortsatte att trycka på framåt och försvarade sig väl. Sandviken skapade några hörnor men inte så många riktigt farliga situationer. Christoffer Fagerström snodde bollen efter slarv i gästernas försvar, tog sin in från högerkanten och satte 3-0 från nära håll. Hammarby var först på bollen i varje situation i halvleken. Bra lagspel och snabba överlämningar av bollen skapade osäkerhet i SAIK. I slutminuterna fick David Brodén ett jätteläge men Filip Mörkdal gjorde en viktig räddning.

I andra halvlek kom Sandviken ut som ett helt nytt lag. De visade upp ett mer offensivt spel och det dröjde knappt tre minuter innan Hannes Edlund kunde reducera till 3-1 från nära håll.  David Berlin var på väg igenom men stoppades av Pavel Bulatov. På ett ojust sätt tyckte domaren och visade ut Bulatov, den enda utvisningen för kvällen. Sandviken behöll initiativet och Filip Mörkdal i målet fick jobba hårt. På en Sandvikenhörna kom en ny reducering till 3-2. Då var det Hammarbys tur att ta timeout. Till att börja med verkade den inte ge någon effekt. Istället kunde Rasmus Forslund kvittera till 3-3, när en studsande boll hamnade framför klubban.

Men Hammarby gav inte upp. Laget fortsatte att kämpa, och det gav resultat. Framför allt Fagerström, men även David Pizzoni och Robin Sundin skapade flera farligheten. Med drygt kvarten kvar av matchen flippade Klimenty Tarasenko bollen till en fristående David Jansson, som nätade igen till 4-3. Fem minuter senare ordnade Kasper Milerud Hammarbys tionde hörna, från höger. Fagerström var andreman och fick en fullträff som betydde 5-3. Regnet tilltog och det blev mer svårspelat. Bollen fastnade i pölarna och framför allt Sandviken satsade på långa lyft. Matchavgörande 6-3 kom när Hammarby skapade en trippelchans. Milerud hade första chansen, bollen gick ut till Fagerström som fick den andra. Men till slut hamnade bollen hos Milerud igen som nätade med ett välplacerat skott.

Hammarby fick två viktiga poäng och ett kvitto på att formen är på uppåtgående. Christoffer Fagerström och David Jansson blev tvåmålsskyttar. Men framför allt var kvällens triumf en seger för lagmaskinen Hammarby, där alla var delaktiga och kämpade för varandra. Nu återstår tre matcher innan juluppehållet. På onsdag mot Vetlanda borta. Och om en vecka väntar en ny tuff match i Stockholm, när Villa/Lidköping står för motståndet.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Sandviken 3-0 (3-0)
1-0 Daniel Mossberg (8)
2-0 David Jansson (11)
3-0 Christoffer Fagerström (35)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
3-1 Hannes Edlund (48)
3-2 Victor Berling (60)
3-3 Rasmus Forslund (64)
4-3 David Jansson (74)
5-3 Christoffer Fagerström (80)
6-3 Kasper Milerud (86)

Publik: 8
Hörnor 13-7
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, Sandviken –