Hammarby starkast i Vänersborg

Hammarby vann bortamötet mot Vänersborg med 2-5 efter en stark avslutning. Med kvarten kvar var ställningen 2-2, men tre mål sista tio säkrade Hammarbysegern. Och laget bjöd också på både första straff- och hörnmålet.

Hammarby ställde upp med David Jansson på topp, framför Ivan Lebedev och Kasper Milerud. Filip Mörkdal vaktade målet för Hammarby, och den 46:årige Anders Svensson stod i Vänersborgs mål.

I första halvlek visade båda lagen upp täta försvar. Vänersborg med 13 insläppta mål i förra matchen var extra noggranna. Hemmalaget inledde med ett litet bollinnehav och skapade ett par hörnor, men Hammarby rusade effektivt. Hammarby försökte sig på en del lyft, men bollen nådde inte rätt adress. Det skapades inga riktiga målchanser förrän i mitten på halvleken. Då tog Vänersborg ledningen med 1-0 på ett långskott, där Adam Herou Löf fick ladda ostört. Men Hammarby replikerade snabbt. I anfallet efter täckte Vänersborgs försvarare Simon Blomqvist bollen med armen och domaren dömde straff. Kasper Milerud satte bollen säkert till höger om Svensson och matchen var jämn igen, 1-1. Matchbilden förändrades inte mycket. Största målchansen fick Markus Kumpuoja med ett hårt skott, men Mörkdal gjorde en jätteräddning.

Hammarby inledde andra halvlek med ett par målchanser. Den tillknäppta matchen öppnade upp sig och Hammarby skapade ett litet övertag. Ledningsmålet 1-2 kom också i mitten av halvleken genom Niklas Gifting som från straffområdetslinjen överlistade Svensson i Vänersborgsmålet. Och det kändes inte spelmässigt rättvist när Vänersborg kvitterade till 2-2 tio minuter senare. Hammarby valde då att ta timeout. Strax efterår sköt Ilja Grachev ett hårt skott som Mörkdal räddade.

Men i avslutningen var Hammarby effektivast. Ett snyggt samarbete mellan David Pizzoni, Lucas Dalin och Kasper Milerud betydde ny Hammarbyledning, 2-3. Och 2-4 kom ett par minuter senare, nu efter ett lyft till Alex Adeheimer som spelade in till Axel Jansson framför mål. Vänersborg kändes uppgivet och kom inte till några vassa avslut. Och när Hammarby skapade sin nionde hörna, från höger, avgjordes matchen definitivt. Robert Rimgård fick en klockren träff i nättaket som betydde 2-5. På tilläggstiden drabbades Hammarby av två utvisningar men segern var aldrig hotad.

Robin Sundin svarade för en stark insats och utsågs till bäste spelare. Men David Pizzoni var lika viktig i speluppbyggnaden. Försvaret jobbade effektivt, och Rimgård stoppade ett par farliga uppspel. Kasper Milerud blev tvåmålsskytt, men kvällens vinst var framför allt en laginsats.

Huvudtränare Lindqvist säger så här efter matchen:

Jag är helt klart nöjd, vi gör återigen en bra insats och över lag är vi det bättre laget över nittio minuter. Så det är väldigt skönt med två poäng och kul att se en jäkligt bra arbetsinsats av samtliga spelare. Vi är stolta över vår insats i kväll. Vi har ju bara spelat fyra omgångar men det ger ändå en känsla av att vi är med från början i och med den här segern.

Det var en viktig match i kväll, det kändes lite som en fyrapoängsmatch. Vi har ju gjort fyra bra insatser och vunnit hälften av matcherna så det känns att vi presterar bra nu, det är riktigt skoj och nu blir det ett tätt schema framöver så nu åker vi hem och laddar om för två matcher hemma på Zinken i helgen, avslutar Linkan.

Nu väntar två hemmamatcher på Zinken. Först mot Villa på fredag och på söndag mot nykomlingen Örebro. Missa inte chansen att stötta laget till nya poäng i helgen!