Hammarby starkast i derbyt

Hammarby vann Stockholmsderbyt mot Tellus med 6-3, i halvtid 2-1. Christoffer Fagerström avgjorde matchen med tre mål. Tellus svarade för säsongens bästa match och det var först i slutminuterna som Hammarby kunde säkra segern.

Matchen fick ett dramatiskt förspel på fredagen när Tellus tränarteam Jonas Lindqvist, Stefan Larsson och Rikard Koch fick lämna, och Mikael Björk tog över tränarrollen. Björk har både spelat och tränat klubben tidigare. Matchdagen bjöd på vackert vinterväder, sol och 5 minusgrader. I Tellus var Martin Krigh, Johan Hannegård, Arvid Johannisson tillbaka, och Aksel Örn Ekblom åter spelbar efter avstängning. Målen vaktades av Filip Mörkdal och Jakob Knutsson.

Tellus fick första avslutet men Filip Mörkdal räddade. I femte minuten revs Christoffer Fagerström ner i straffområdet och domaren blåste straff. Fagerström tog själv hand om straffen och satte den säkert till vänster om målvakten. Ledning 1-0. Efter ett nytt Tellusanfall slog Fagerström ett perfekt lyft till Mossberg, som åkte sig fri och överlistade målvakten till 2-0. Hammarby skapade flera målchanser, bland annat blev Ivan Lebedev felaktigt avblåst för offside. Efter ett stort Hammarbyövertag i inledningen fick Tellus bättre ordning på sitt försvar. Båda lagen satsade på mycket lyft. Efter en knapp halvtimma reducerade Tellus när Pontus Nordenfors åkte igenom Hammarbys försvar och nätade. Kasper Milerud kom till ett avslut men tyvärr smet bollen strax utanför. I slutminuterna fick Hammarby en hörna, för en stund blev det rörigt framför Tellus mål, men bollen gick inte in.

Andra halvlek var bara minuten gammal när Markus Wikman tog sig runt på vänsterkanten och spelade in till Filip Skoglund som kvitterade till 2-2. Det hettade till mellan Fredrik Larsson och Aksel Örn Ekblom, en fight som belönades med 10 minuter i utvisningsbåset för båda spelarna. Hammarby återtog ledningen i ett samspel mellan Robin Sundin, Ivan Lebedev och Kasper Milerud. Det var på gränsen till hög klubba och offside, men målet godkändes och ledning 3-2. På en hörna avslutade Fagerström. Bollen träffade i gallret på Tellus målvakt Jakob Knutsson, som blev rejält omskakad och det blev ett kort speluppehåll. Felix Nyman skadade sig i handen och fick utgå, det såg inte ut som att han spelade mer efter det. Hammarby skapade ytterligare några chanser. Bland annat tog sig Robin Sundin igenom Tellus försvar men passade i stället för att avsluta själv.

Med 20 minuter kvar av matchen fick Nordenfors en jättechans att kvittera. Mörkdal räddade, men bollen tog i stolpen, stannade på mållinjen och kunde spelas bort. En viktig sekvens följde några minuter senare. Tellus fick en vänsterhörna. Bollen hamnade hos Tobias Björklund, som sköt i muren trots att en del av målet var vidöppet. I stället anföll Hammarby, Ivan Lebedev tog sig in i Tellus straffområde och fälldes. En ny straff som Fagerström tog hand om och satte lika säkert som den första. Hammarbyledning 4-2 och Tellus valde att ta timeout. Och det dröjde inte länge förrän Tellus reducerade till 4-3 när Tobias Björklund åkte sig fri efter ett lyft. Men strax efter serverade Mossberg en passning till David Jansson. Jansson fortsatte fram med bollen och spelade över till Fagerström som nätade till 5-3. På tilläggstid utökade Daniel Mossberg Hammarbys ledning till 6-3.

Hammarby inledde starkt men lyckades inte gå ifrån målmässigt. Tellus tog sig in i matchen och fick flera chanser att kvittera på slutet innan Hammarby avgjorde med två snabba mål. Sett över hela matchen var Hammarby starkast. Hammarby var ju piskat att vinna medan Tellus kunde spela mer avslappnat. Christoffer Fagerström med tre mål och en assist var tongivande i matchen. Daniel Mossberg blev tvåmålsskytt. Två nya poäng betydde att Hammarby med 16 poäng klättrade en placering och ligger precis efter tre lag med 17 poäng. På tisdag 18:00 väntar match borta mot Villa.

/Sten Haase

Matchfakta
Hammarby – Tellus 6-3 (2-1)
1-0 Christoffer Fagerström (6)
2-0 Daniel Mossberg (7)
2-1 Pontus Nordenfors (28)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
2-2 Filip Skoglund (47)
3-2 Kasper Milerud (51)
4-2 Christoffer Fagerström (79)
4-3 Tobias Björklund (85)
5-3 Christoffer Fagerström (86)
6-3 Daniel Mossberg (91)

Publik: 8
Hörnor 11-7
Straffar: 2-0
Utvisningar: Hammarby 2×10, Tellus 4×10