Hammarby spurtade till seger

Hammarby besegrade Villa på Zinken med 3-2 efter 1-0 i paus. Villa vände tidigt i andra halvlek. Men en taktisk timeout vände matchbilden på nytt och David Jansson räddade två poäng. Tyvärr utgick Robin Sundin efter axelskada.

Hammarbys David Pizzoni och Villas Felix Pherson saknades i laguppställningarna på grund av skador. Tom Nyström ersatte Pizzoni på vänsterhalven. Målen vaktades av Filip Mörkdal och Jesper Thimfors.  Ett regnigt Zinken gjorde isen svårspelad, speciellt andra delen av halvlekarna.

Villa drabbades tidigt av en utvisning. Men gästerna inledde ändå starkast, hade mer boll och skapade flera hörnor fastän inga riktigt farliga målsituationer. Villa satsade också på långa lyft, framför allt till en offensiv Christoffer Edlund. Villas Jesper Eriksson skadade sig i mitten av halvleken och fick utgå med en axelskada. Trots Villas övertag kunde Christoffer Fagerström, Ivan Lebedev och Kasper Milerud komma till några avslut. Efter en halvtimma krockar Egorychev och Robin Sundin olyckligt. Sundin blir liggande på isen, och även han fick utgå på grund av axelskada. De sista tio minuterna av halvleken jobbade sig Hammarby in i matchen. Ett långt utkast från Mörkdal nådde tre Hammarbyspelare utanför straffområdeslinjen. David Jansson och Kasper Milerud får flera möjligheter på en täckande Thimfors. Men bollen var lös och till slut kunde Jansson kämpa in bollen till Hammarbyledning 1-0. En fristående Christoffer Edlund var nära att kvittera men Mörkdal redde ut med hjälp av försvarare.

Till andra halvlek hade regnet avtagit. Villa inledde offensivt och pressade ännu högre än i första. På en tidig hörna fick Martin Johansson en fullträff och kvitterade till 1-1. Ett Ledningsmål var nära när bollen hamnade bakom Mörkdal men en försvarare kunde rensa undan. Villa tog ändå ledningen med 1-2 efter en kvart, när Christoffer Edlund tog hand om ett inspel från höger. Villa skapade flera möjligheter att utöka ledningen men Mörkdal gjorde flera jätteräddningar. Och när Ivan Lebedev blev utvisad blev uppförsbacken än större för Hammarby.

Med drygt tio minuter kvar tog Hammarby en timeout för att formera styrkorna inför slutforceringen. Och det gav resultat nästan direkt! Ett långt uppspel hamnade hos Fagerström, som sköt långt utifrån. Thimfors parerade, men Daniel Mossberg höll sig framme och kvitterade till 2-2 från nära håll. Fagerström spelade även fram Milerud, som var nära att näta. Efter en dispyt med domaren fick Daniel Mossberg en utvisning, så Hammarby skulle avsluta med en man mindre på planen. Ändå kom segermålet  3-2 i sista ordinarie spelminuten. Alexander Egorychev sköt och bollen täcktes av försvarare. Men David Jansson fångade upp den och nätade med en lobb.

Hammarby har nu tre raka vinster mot Sandviken, Vetlanda och Villa. I kväll fick vi åter igen se en lagmaskin som aldrig ger upp trots underläge och som kämpar till slutsignalen. Försvaret fick effektivt stopp på Villas anfallare, speciellt målfarlige Christoffer Edlund. David Jansson fick på nytt bli matchhjälte med två mål. Och många spelare, bland annat Christoffer Fagerström, storspelade. Precis som Filip Mörkdal i målet. Tyvärr ser det ut som om Hammarby måste klara sig utan både David Pizzoni och Robin Sundin de närmaste matcherna. Nästa fredag väntar en ny hemmamatch, mot Västerås.

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström, Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – Villa 3-2 (1-0)
1-0 David Jansson (44)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1-1 Martin Johansson (49)
1-2 Christoffer Edlund (61)
2-2 Daniel Mossberg (81)
3-2 David Jansson (90)

Publik: 8
Hörnor 5-15
Straffar: 0-0
Utvisningar: Hammarby 2 x 10, Villa 1 x 10