Hammarby spurtade till seger

Hammarby vann bortamatchen mot Broberg efter en stark spurt. Matchen slutade 5-6, i paus ledde Broberg med 4-1. Med tio minuter kvar ledde Broberg fortfarande med två mål. Men tre snabba Hammarbymål säkrade två poäng till Söder.

Felix Nyman var fortsatt skadad. I Broberg var Jaakko Hyvönen tillbaka efter skada, även om han inte ingick i startelvan. Henrik Rehnvall vaktade målet i Broberg, och i Hammarbys mål stod förstås Filip Mörkdal.

Hammarby fick en drömstart när Robin Sundin flippade till Christoffer Fagerström på högerkanten. Han slog in bollen till David Jansson som var helt ren framför mål och satte 0-1 i andra minuten. Hammarby fortsatte att anfalla med många spelare och skapade oreda i Brobergs försvar. Hammarbys första hörna från vänster blev också farlig. Sundin sköt, och Fagerström fick chans på returen. Först i åttonde minuten kom Broberg till ett riktigt avslut men Filip Mörkdal räddade. Efter en kvart blev spelet jämnare, Broberg försvarade sig bättre och kom också till några avslut. Jonas Engström sköt ett skott i stolpen. Ivan Lebedev blev fri men blev fick en tveksam offsideavblåsning emot sig. Om andra kvarten var jämn tog Broberg över i slutet av halvleken. På en hörna kom Broberg till tre avslut, men Hammarbys försvar höll tätt. Kvitteringen 1-1 kom ändå strax efter genom Adam Wijk. Och när Vadim Arkhipkin fick stå obevakad framför mål satte han 2-1. Och Erik Jonsson testade ett långskott som gick förbi även Filip Mörkdal i målet. Strax innan paus fick Broberg en högerhörna som också resulterade. Broberg hade vänt och kunde gå till pausvila med ledning 4-1.

Hammarby inledde andra halvlek lika offensivt som den första. Ivan Lebedev kom till avslut, som räddades till en vänsterhörna. Hörnan gick till Daniel Mossberg, som med ett hårt skott satte bollen i nät till reducering 4-2. Matchen svängde och båda lagen skapade farligheter. Kasper Milerud fick ett par lägen, och den andra chansen resulterade i hörna från höger. Det här gången avslutade Fagerström, bollen stoppades av muren men Ivan Lebedev kunde slå in returen till 4-3. Broberg valde då att ta timeout. Timeouten blev inledningen på en bättre period för Broberg. Laget kom till flera avslut och skapade också hörnor. Och med kvarten kvar utökade Broberg till 5-3 på en hörnretur. Tungt för Hammarby som gick för kvittering men i stället fick ett nytt baklängesmål.

Men Hammarby gav inte upp. Efter en jättechans för Hammarby på hörna valde tränare Carl Malm att ta timeout med tio minuter kvar av matchen. Och det gav snabbt resultat. Daniel Mossberg drev upp bollen, växelspelade med Christoffer Fagerström till höger och avslutade med skott i mål. Ny reducering till 5-4. Det hettade till lite i matchen, som dock var juste och utan utvisningar. Och kvitteringen 5-5 kom med ett par minuter kvar av ordinarie speltid. David Jansson tog emot ett lyft och satte bollen förbi Henrik Rehnvall. Men Hammarby ville mer. När ett offensivt frislag blev till en vänsterhörna kom chansen. Och det blev Robin Sundin som med ett hårt skott tryckte in 5-6, Hammarbys tredje hörnmål. Broberg låg plötsligt under och pressade för en kvittering. Bland annat fick Hammarby rädda en boll på mållinjen. Och sekunder innan slutsignalen kom Brobergs chans, en högerhörna. Men det var Hammarbys kväll. Bollen gick tätt över. Spelarna vände sig nervöst om, innan de insåg att matchen var vunnen och kunde fira.

Robin Sundin var nog matchens lirare, så det var rättvist att han fick sätta avgörande målet. Daniel Mossberg gjorde en stark andra halvlek och blev tvåmålsskytt. David Jansson höll sig framme under hela matchen och blev också tvåmålsskytt. Christoffer Fagerström kom inte med i målprotokollet men svarade för två assist, precis som Lucas Dalin. Det var en imponerande insats av Hammarby att vända ett stort underläge till seger. Förutom en svacka sista kvarten i första halvlek fungerade spelet väl. Segern betydde att Hammarby tog sig upp på tionde plats. Men tabellen haltar och den kommande veckan ska flera uppskjutna matcher spelas. Nu får Hammarby en veckas matchuppehåll innan Vetlanda kommer till Zinken.

/Sten Haase
foto: Romus Ramström

Matchfakta
Broberg – Hammarby 5-6 (4-1)
0-1 David Jansson (02)
1-1 Adam Wijk (30)
2-1 Vadim Arkhipkin (34)
3-1 Erik Jonsson (37)
4-1 Jonas Engström (42)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-2 Daniel Mossberg (53)
4-3 Ivan Lebedev (63)
5-3 Erik Jonsson (76)
5-4 Daniel Mossberg (83)
5-5 David Jansson (88)
5-6 Robin Sundin (90)

Publik: 2
Hörnor 8-12
Straffar: 0-0
Utvisningar: Broberg: -, Hammarby: –