Hammarby övertygade i segern mot Motala

Efter en spelmässigt jämn första halvlek där Hammarby var effektivast ökade laget tempot i andra och vann med klara 9-5. En glödhet David Jansson svarade för fem mål, Isac Karlsson blev tvåmålsskytt. Motala väntar fortfarande på sina första poäng.

Matchen spelades i Gubbängens Bandyhall. Robin Sundin skadade sig på träningen inför matchen och saknades i truppen, liksom Olle Öijer och John Svanberg. I stället fick 18-årige Axel Sellin debutera för Hammarby i elitserien.

Motala skapade en hörna redan i första spelminuten, och Viktor Birgersson tvingades till ett första ingripande. Hammarby skapade också hörnor och i den tredje fick Fredrik Lönn på första position en fullträff. Ledning Hammarby 1-0. I övrigt inledde båda lagen med ett avvaktande spel och vände ofta hem. Fem minuter senare kom kvitteringen 1-1 när Jonas Enander spelade in till Philip Florén, som med ryggen mot mål kunde kvittera. Melker Broberg drabbades av en utvisning, men Hammarby kunde hålla tätt. När närmare en halvtimma var spelad kom Isac Karlsson upp på högerkanten, han sköt, Jussi Aaltonen lämnade en retur och David Jansson var välplacerad och gav Hammarby en ny ledning 2-1.

Sista kvarten av halvleken blev dramatisk. Motala kvitterade på nytt när Jonas Enander sköt utifrån och överraskade Birgersson. Kasper Milerud slog ett långt lyft, både Karlsson och Jansson var välplacerade. Jansson snappade upp bollen och nätade till 3-2. Och på ett smörpass från Adam Gilljam gled David Jansson igenom Motalas försvar och utökade till 4-2 med sitt tredje mål. Och han hade ändå bud på ytterligare minst ett mål. Hammarby kunde gå till en pausvila med en tvåmålsledning, trots att domsluten i halvleken inte alls gick Hammarbys väg. Motala spelade ett kortpassningsspel men fastnade oftast i Hammarbys försvar.

I inledningen av andra halvlek blev Karlsson frispelad på ett lyft men blev fasthållen av en Motalaförsvarare. Huivuddomare Andreas Broberg var tvungen att blåsa staff, och Karlsson förvaltade själv chansen på bästa sätt. Ett hårt och otagbart skott betydde 5-2. Och strax efteråt rann Jansson igenom Motalas försvar och nätade till 6-2. Matchen öppnade upp sig mer när Motala tvingades att bli mer offensiva. Hammarbys försvar var dock effektivt denna kväll. Ändå kunde Motala skapa en hörna och reducera till 6-3.

Båda lagen skapade flera hörnor, som blev resultatlösa. Ett nytt långt lyft från Milerud till glödhete Jansson betydde utökad ledning, 7-3. Samtidigt valde Misja Pasjkin att ta timeout. Motala fick en ny reducering, troligen en boll som via en Hammarbyförsvarare gick i mål, 7-4. Motala tog en timeout i förhoppningen att kunna skapa spänning i matchen. Men precis som i första halvlek avslutade Hammarby den andra starkt. Jansson var välplacerade och satte sitt femte mål, efter ett inspel från David Brodén. Och Robert Rimgård sköt 9-4 på hörna. Motalas sista hörnmål betydde slutresultatet 9-5

Hammarby bjöd på mycket bandygodis denna kväll. Lyften var av helt annan kvalitet än tidigare, försvaret skötte sig väl, och anfallet var också både tyngre och bredare än i de första matcherna. Enda missräkningen var den låga publiksiffran, endast 422 personer hade sökt sig till Gubbängen. På onsdag väntar nästa hemmamatch när Villa kommer till Stockholm. Förhoppningsvis kan matchen spelas på Zinken, för laget gäller det att visa upp samma fina spel som ikväll, och för publiken gäller det att sluta upp mangrant och stötta laget till nya framgångar.

Matchstatistik Hammarby – Motala 9-5 (4-2)
Målskyttar:
Hammarby: Fredrik Lönn, David Jansson 5, Isac Karlsson 2, Robert Rimgård
Assist: Hammarby: David Brodén 2, Kasper Milerud 3, Adam Gilljam 2,
Hörnor: Hammarby 6, Motala 9
Hörnmål: Hammarby 2, Motala 2
Straffar: Hammarby 1 (1), Motala 0
Skott på mål: Hammarby 10, Motala 9
Utvisningar: Hammarby 25 min (Melker Broberg 10, Fredrik Lönn 5, Robert Rimgård 10), Motala 10 min
Publik: 422

/Sten Haase
Foto: Romus Ramström