Hammarby överglänste AIK

Hammarby var bäst på varje position när AIK besegrades med 5-3, efter 4-0 i paus. Hammarby hade full fart framåt och avväpnade samtidigt AIKs anfallare. Två snabba reduceringar av AIK kunde inte stoppa Hammarbys triumf.

Hammarby saknade Robert Rimgård som skadade sig i avslutningen i förra matchen. Tom Nyström tog hans plats och David Pizzoni tog ett steg ner i backlinjen. Kvällen bjöd på strålande vinterväder med några minusgrader och perfekt is.

Hammarby tog tag i matchen direkt och satsade offensivt. AIK hade svårt att få stopp på Hammarbys skridskostarka offensiv. Däremot gnisslade det rejält för AIKs anfallare. De fastnade gång på gång i Hammarbys täta försvar. Även AIKs försök till långa lyft stoppades effektivt. Därför kändes det naturligt att Hammarby tog ledningen på sin första hörna, från vänster. Kasper Milerud sköt och David Jansson slog in returen.

Fem minuter senare var det dags för 2-0. Robin Sundin åkte in längs högra kortlinjen, spelade igenom straffområdet till Ivan Lebedev som nätade. Och när Pizzoni blev nerriven i straffområdet fick Hammarby chans att utöka ledningen. Niklas Gifting piskade otagbart in straffen till 3-0. På Hammarbys tredje hörna, denna gång från höger, satte Pizzoni 4-0 på en retur. AIK valde då att ta timeout. Resultatet blev lite intensivare press från AIK men spelet förändrades inte så mycket. Halvleken måste varit en av de bästa som spelats på Zinken. I slutminuten drabbades Pizzoni av en utvisning, ändå var David Jansson ytterst nära att få ett friläge med sekunder kvar av halvleken.

Andra halvlek startade som den första slutade. Hammarby fortsatte att pressa men AIK kom in lite mer i matchen. Efter 10 minuter fick AIK en straff, oklart varför, kanske var en klubba någon millimeter för högt. Erik Pettersson sköt men Mörkdal klistrade bollen. Efter en dryg kvart lyckades AIK med en frispelning och Kalle Lempinen reducerade. En ny reducering efter en hörna betydde 4-2. Nu stod matchen och vägde. Men med 10 minuter kvar av matchen hade Robin Sundin bestämt sig. Han startade en uppåkning på högerkanten och tryckte in 5-2. Sedan hjälpte det inte att AIK reducerade till 5-3. Hammarby höll tätt och triumfen var ett faktum.

Det blev en magisk kväll på Zinken. Hammarby visade att de inte bara är bäst i Stockholm utan även i länsderbyt. Enda ”missen” var att bara lite drygt 2 000 personer fick uppleva stämningen på plats. Men alla Hammarbyare får en ny chans att se laget på söndag när Edsbyn kommer på besök. Segern över AIK var en lagtriumf, och spelarna visade att ingen motståndare går säker i fortsättningen.

David Pizzoni, en utav fem målskyttar mot AIK säger så här efter slutsignal:

– ”Vilken jävla insats, sånt krig och moral på varje spelare på plan, vi följer vår gameplan efter punkt och prickar. Jag är oerhört stolt över laget. Vilken härlig seger och vad skönt att få ge det här till publiken! Nu njuter vi av det här i kväll och redan i morgon eftermiddag på träningen så är det dags att börja ladda om för Broberg borta på fredag.”

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti

Matchfakta
Hammarby – AIK 5-3 (4-0)
1-0 David Jansson (7)
2-0 Ivan Lebedev (13)
3-0 Niklas Gifting (20)
4-0 David Pizzoni (34)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
4-1 Kalle Lempinen (63)
4-2 Alan Dzhusoev (70)
5-2 Robin Sundin (80)
5-3 Isac Karlsson (82)

Publik: 2102
Hörnor 6-8
Straffar: 1-1
Utvisningar: Hammarby 2 x 10, AIK 1 x 10