Hammarby malde ner Vetlanda

Hammarby och Vetlanda bjöd på en spännande och fartfylld match på Zinken. Matchen var jämn en kvart in i andra halvlek. Men Hammarby var starkast i avslutningen och gick ifrån till 7-4 efter två mål av Ivan Lebedev.

Ett vintrigt Zinkensdamm med tre minusgrader, knappt ingen vind och fin is bjöd på de bästa förutsättningarna inför matchen. I Hammarby vilade Arvid Kihlström men Tom Nyström var tillbaka i truppen. Vetlanda fick tillbaka Olle Berglund, Pontus Sjölund och Vladimir In-Fa-Lin som var sjuka senast. Jonas Kandell var huvuddomare.

Hammarby inledde med David Pizzoni i anfallet. Vetlanda skapade direkt första farligheten. Lagen drog på sig var sin offside. Efter fem minuter skapade Hammarby matchens första hörna, från vänster. David Jansson fick en fullträff och hemmaledning 1-0. Nu följde en period med Hammarbyövertag. Ivan Lebedev drog på sig en tiominutare när han var för brysk i spelet. Ändå kunde Hammarby utöka till 2-0. Under ett fint anfall på vänsterkanten fick David Brodén bollen, han spelade in till en välplacerad Isac Karlsson som nätade. Men en kvart in i matchen snappade Vetlandas Joakim Andersson upp bollen och sköt, nästan med ryggen mot mål. Skottet överraskade alla och betydde reducering till 2-1.

Reduceringen gav Vetlanda energi och gästerna tog över mer av spelet, en Vetlandahörna var mycket nära att resultera. Men ett försök att frispela Ivan Lebedev täcktes till Hammarbyhörna från vänster. Då slog David Pizzoni till med sitt klassiska slagskott. Otagbart under ribban och betydde 3-1 när en kvart återstod till paus.  Sista tio minuterna blev händelserika. Först stod Emil Federov för Vetlanda snyggaste prestation under matchen när han fintade och åkte slalom genom Hammarbys försvar och reducerade från nära håll. Kvitteringen 3-3 kom också minuten efter när August Klang sköt utifrån. Lite förvirring uppstod, var bollen i mål eller tog den i stolpen? Kandell dömde i alla fall mål och Vetlanda jublade. Hemmalaget skulle tog ta ledningen på nytt: i ett Hammarbyanfall fick Isac Karlsson bollen och sköt, Vetlandas målvakt Topi Peuhkuri täckte men Lucas Dalin höll sig framme och såg till att Hammarby fick gå till pausvila med ledning 4-3.

Hammarby inledde bäst i andra halvlek och var nära att utöka ledningen på en ny vänsterhörna. I stället kvitterade Vetlanda när Federov gjorde sitt andra mål. Nu stod matchen och vägde. Spelet växlade, Vetlanda kom till flera avslut och Viktor Birgersson fick göra ett par avgörande räddningar, och Felix Nyman på liberoplats fick precis stopp på ett långt uppspel till Joakim Andersson. Pizzoni spelade till Jansson, som lyfte bollen tätt över. Men det tippade till slut över i Hammarbys favör: när precis en kvart spelats av halvleken kom Ivan Lebedev upp på högerkanten. Han avlossade ett skott långt utifrån, bollen smet in och Hammarbyledning 5-4. Nu var Hammarby i förarsätet igen.

Runt ”sista kvarten” kom så avgörandet. Isac Karlsson borde kanske fått en straff när han stoppades i straffområdet. Kandell friade men Karlsson fick en ny chans. Han fick bollen av Gilljam på högerkanten och sköt ett hårt skott från dålig vinkel – bollen satt ändå säkert i mål, 6-4. Vetlanda valde att ta timeout men det blev ingen större förändring i spelet. Ivan Lebedev blev framspelad av Gilljam, nu på vänsterkanten. Lebedev visade att han skjuter lika bra från höger som vänster och avgjorde definitivt matchen med skottet som betydde 7-4. Gilljam testade ett avslut själv, tyvärr smet bollen precis utanför och hamnade i burgaveln. Trots en farlig Vetlandahörna kunde Hammarby bevaka resultatet och ha bra kontroll på spelet.

Hammarby fick en efterlängtad vinst mot ett Vetlanda som stod upp bra hela matchen. Karlsson och Lebedev blev tvåmålsskyttar och Brodén svarade för tre assist. Robin Sundin jobbade hårt hela matchen, han kom inte i med i målprotokollet men utsågs till Matchens lirare. Pizzoni gav anfallet tyngd, han växlade mellan anfall och försvarsspel under matchen. Matchen bjöd inte bara på fina individuella prestationen, vinsten var framför allt en laginsats där alla bidrog. Nu har Hammarby spelledigt på tisdag (på grund av AIK:s uttåg) och får i stället tid att förbereda sig inför fredagsmatchen på Zinken mot serieledande Villa.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti.

Matchstatistik Hammarby – Vetlanda 7-4 (4-3)
Målskyttar: Hammarby: David Jansson, Isac Karlsson 2, David Pizzoni, Lucas Dalin, Ivan Lebedev 2
Assist: Hammarby: Lucas Dalin, David Brodén 3, Adam Gilljam 2, Isac Karlsson
Hörnor: Hammarby 6, Vetlanda 7
Hörnmål: Hammarby 2, Vetlanda 0
Straffar: Hammarby -, Vetlanda –
Skott på mål: Hammarby 4, Vetlanda 4
Utvisningar: Hammarby 20 min (Ivan Lebedev , David Brodén), Vetlanda –
Publik: 1966