Hammarby förlorade borta mot Bollnäs

Hammarby förlorade bortamötet mot Bollnäs, som vann med 4-1, i paus 2-0. Bollnäs var effektivare både i målchanser och på hörnor. Hammarby väntar fortfarande på första poängen. Men matchen var ändå ett fall framåt jämfört med premiären.

Hammarby fick i andra omgången göra säsongens andra resa till Hälsningland. Arvid Kihlström saknades i truppen, liksom Niklas Gifting och Olle Öijer. I stort sett är truppen skadefri.

Hammarby inledde matchen bäst och ägde mest boll de första tio minuterna, försvarsmässigt såg det också bra ut. Men det var Bollnäs fick ett friläge utan att näta. Viktor Birgersson svarade för flera tunga räddningar. Efter kvarten kom Bollnäs in mer i matchen och skapade halvlägen. I mitten av halvleken slog Anton Dahlberg en genomskärare som ställde Hammarbys försvar, Oskar Westh fångade upp bollen och gjorde matchens första mål. Strax efteråt fick Bollnäs en högerhörna och med en fullträff ledde Bollnäs plötsligt med 2-0.

Bollnäs tog över alltmer och skapade totalt sex hörnor i halvleken. Birgersson fick en hel del att göra, men storspelade utan att släppa farliga returer. Offensivt skapade Hammarby två hörnor, men de klara målchanserna uteblev. I de möjligheter som skapades var Isac Karlsson mest inblandad. Bollnäs försvar var effektivt och Hammarbys passningar satt inte klockrent. Ställningen 2-0 stod sig till paus.

Hammarby inledde andra halvlek piggt, fick ett par chanser och skapade en hörna. Men Bollnäs kunde ändå utöka på en ny hörna. Bollen var precis över mållinjen innan försvararna fick iväg den. David Brodén drog på sig en utvisning när Eriksson Pettersson stoppades ojuste. Karlsson var ändå nära att reducera på ett friläge men han fick inte full kontroll på bollen. Istället utökade Bollnäs till 4-0.

Hammarby fick två jättelägen att reducera. I en rörig situation framför Bollnäsmålet var bollen bara millimetrar från mållinjen. Och strax efteråt lämnade Bollnäs målvakt Erik Persson en retur, men ingen Hammarbyspelare kunde få in bollen. Bollnäs valde att ta timeout när Hammarby fick sina målchanser. Det gav spelmässigt ingen effekt, Hammarby kunde skapa ett par hörnor till. Med halvminuten kvar kom ändå reduceringen. Ivan Lebedev spelade fram Adam Gilljam som kom fri med Persson och slog in 4-1.

Efter två matcher väntar Hammarby fortfarande på sina första poäng. Dagens match var dock ett fall framåt jämfört med premiärens förlust med åtta insläppta mål. Och Hammarby lyckades stoppa Erik Pettersson, som bara fick med sig en assist. Men det finns en del att slipa på fortfarande. Samspelet, lyften och det offensiva spelet behöver förbättras. Liksom hörnskyttet. Men på fredag är det hemmapremiär mot Vetlanda, då har förhoppningsvis laget tagit fler steg framåt.

Matchstatistik Bollnäs – Hammarby 4-1 (2-0)
Målskyttar:
Hammarby: Adam Gilljam
Assist: Hammarby: Ivan Lebedev
Hörnor: Bollnäs 9, Hammarby 8
Hörnmål: Bollnäs 2, Hammarby 0
Straffar: Bollnäs 0, Hammarby 0
Skott på mål: Bollnäs 11, Hammarby 7
Utvisningar: Bollnäs -, Hammarby 10 min (David Brodén)

/Sten Haase