Hammarby föll trots kämpainsats

David Jansson blev tremålsskytt när Hammarby föll mot AIK med 4-6, i paus 1-2. Hammarby vände ett tidigt underläge till ledning med kvarten kvar och skapade flera vassa målchanser. Men AIK kunde vända igen till vinst.

Matchen spelades i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall. I laguppställningen fanns David Jansson längst fram och Lucas Dalin spelade vänsterhalv. AIKs Ilari Moisala var skadad och deltog inte. Målen vaktades av Filip Mörkdal och Andreas Bergwall

AIK inledde med en hög press. Redan i första spelminuten fick de ett frislag i farligt läge. Erik Pettersson sköt, bollen tog på Fredrik Larsson och ställde Mörkdal. Underläge 0-1. Några minuter senare ramlade domaren Mikael Hillerius på Hammarbys planhalva, då passade Johan Esplund på att näta i misstänkt offsideläge. Hammarby fick en mardrömsstart med underläge 0-2 innan tio minuter spelats. Efter en kvart fick Hammarby en gratishörna. Daniel Mossberg sköt, Bergwall räddade och David Jansson höll sig framme på returen och tryckte in reducering till 1-2. Hammarby började att jämnade ut spelet. När Erik Pettersson blev frispelad hann Fredrik Larsson upp och kunde bryta perfekt till hörna. Hammarby höll tätt bakåt och AIK kom inte till några farligare avslut. Efter en halvtimma blev Linus Pettersson utvisad för våldsamt slag. Strax efteråt var Christoffer Fagerström på väg igenom AIKs försvar, han blev ojust stoppad och domaren dömde straff samtidigt som Johan Willes blev utvisad. Daniel Mossberg tog hand om straffen, men det blev ett misslyckat skott som Bergwall räddade. Hammarby hade två man mer på plan, men AIK kunde hålla bollen och spela av tiden. Så ställningen 1-2 stod sig till halvtid.

Andra halvlek blev en halvtimma försenad efter problem med både en ismaskin och isen. Fagerström drabbades tidigt av en utvisning. Filip Mörkdal fick göra ett par viktiga räddningar. Mossberg fick en vass målchans men skottet gick strax över. I stället kunde Kalle Lempinen utöka AIKs ledning efter ett misslyckat uppspel i Hammarbys försvarszon. Strax efteråt fällde Jimmy Jansson fult Kasper Milerud med klubban. Märkligt nog ingen åtgärd av domarna, trots att det var en solklar utvisning (minst). Milerud fick ont men återkom senare i matchen. Hammarby kom till flera avslut samtidigt som laget försvarade sig effektivt. Samspelet på plan fungerade betydligt bättre än i de senaste matcherna. Klimenty Tarasenko spelade fram Mossberg som fälldes och en ny straff för Hammarby. Denna gång tog Fagerström hand om den och satte bollen säkert till vänster om Bergwall. Reducerat till 2-3. AIK valde då att ta timeout.

Med tjugo minuter kvar av matchen fick Hammarby en högerhörna. På nytt höll sig David Jansson framme på returen och kvitterade. Några minuter senare kom ett inspel från Mossberg, och med en volley förbi Bergwall gav Jansson Hammarby ledningen, 4-3. Lite senare följde några märkliga sekvenser. AIK fick en hörna som blev misslyckad. I stället kunde Hammarby kontra och Pavel Bulatov avslutade med ett skott som täcktes till hörna. Men även Hammarbys hörna blev misslyckad och AIK kontrade. Tyvärr fick Lucas Dalin ett felskär och föll, så Daniel Andersson fick fritt fram att kvittera till 4-4. Och till slut fick AIK en fullträff på en hörna, även nu var det Daniel Andersson som nätade. Ivan Lebedev och Fagerström fick ett par chanser men Bergwall räddade. Alan Dzhusoev gav Mossberg ett fult slag, ingen åtgärd från domarna nu heller. I stället gick AIK ifrån till 4-6.

Hammarby visade upp ett helt annat spel och en helt annan inställning än i de senaste matcherna. Spelarna fungerade som ett lag igen, och Hammarby visade på nytt att man kan slå vilket annat lag som helst. Visar Hammarby upp samma spel i fortsättningen kan laget klättra rejält i tabellen. David Jansson var helt klart matchens lirare, men vi fick se många fina insatser i matchen. Domarteamet Hillerius stod tyvärr för många märkliga domslut, som speciellt missgynnade Hammarby i slutet av matchen. Närmast väntar dubbelmöte mot Västerås.

/Sten Haase

Matchfakta
Hammarby – AIK 3-0 (1-2)
0-1 Erik Pettersson (2)
0-2 Johan Esplund (8)
1-2 David Jansson (16)
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
1-3 Kalle Lempinen (56)
2-3 Christoffer Fagerström (63)
3-3 David Jansson (70)
4-3 David Jansson (74)
4-4 Daniel Andersson (85)
4-5 Daniel Andersson (88)
4-6 Johan Esplund (92)

Publik: 8
Hörnor 8-15
Straffar: 2-0
Utvisningar: Hammarby 1 x 10, Sandviken 2 x 10