Hammarby föll trots drömstart

Hammarby föll med 5-6 i en spännande match på Zinken. Trots en tidig tvåmålsledning tog Bollnäs över och ledde i paus. Bollnäs utökade, Hammarby jagade, kvitterade men lyckades inte få med sig någon poäng trots stark spurt.

Hammarby ställde upp med samma lag som mot Västerås, Niklas Gifting och Tom Nyström var utanför truppen. I Bollnäs saknades Philip Åström. Bra is och nollgradigt på Zinken bjöd på fina förutsättningar större delen av matchen.

Hammarby tog tag i taktpinnen direkt och skapade en högerhörna i tredje minuten, den blev farlig men resultatlös. Direkt efteråt kom ändå 1-0, Hammarby attackerade på vänsterkanten och drev in längs kortlinjen. Adam Gilljam passade till David Jansson som satte 1-0. Och 2-0 kom minuten efter. Denna gång signerat Isac Karlsson framspelad av David Pizzoni. Lagen skapade var sin hörna innan Bollnäs valde att ta timeout efter precis tio minuter, gästerna hade kommit helt fel in i matchen. Efter timeouten styrde Bollnäs upp sin defensiv och skapade mer även framåt.

Andra kvarten inleddes med en Bollnäshörna. Erik Pettersson sköt, men Robert Rimgård offrade sig och täckte. Hammarby hade ändå rätt bra koll på matchen. Robin Sundin kom till ett farligt avslut men skottet gick tätt utanför. Från ingenstans kom Bollnäs reducering till 2-1 när Pettersson spelade fram Saku Hämäläinen som tog sig igenom ett passivt försvar. Målet blev tändvätska för Bollnäs som tog över mer och mer. En jätteräddning från Birgersson resulterade i Bollnäshörna. Denis Sadakov fick en fullträff som betydde kvittering. Hammarby fick chans att svara på en högerhörna, men Robert Rimgårds skott tog i ribban. Innan slutsignalen fick Bollnäs ett nytt hörnmål och vände 2-0 till 2-3 i paus.

Hammarby inledde bäst även i andra halvlek, David Pizzoni som hade en mer offensiv roll i andra halvlek var tillbaka i försvaret. Tidigt skapade Hammarbys anfallspar David Jansson och Karlsson en farlighet. I Bollnäs utvisades Joel Wingren, men gästerna kunde ändå utöka till 2-4 genom Erik Petterson när Hammarby inte lyckades rensa bollen från målområdet. Hammarby hade ett nytt stolpskott strax efter. Men Ivan Lebedev drev upp bollen på högerkanten med Bollnäs försvar tätt och på linje. Då valde Lebedev att skjuta, skottet överlistade Erik Persson i Bollnäsmålet och ställningen var 3-4.

Bollnäs drabbades av en ny utvisning men skapade ändå en farlig hörna, skottet gick ribba-ut. Nu följde drygt tjugo minuter där spelet växlade och båda laget skapade farligheter. Adam Gilljam som svarat för två assist blev alltmer drivande i Hammarbys offensiv. Och med tio minuter kvar kom kvitteringen till 4-4. Gilljam spelade fram Jansson, som såg ut att tappa möjligheten men bollen gick in. Men glädjen för spelare och publik blev kortvarig. Bollnäs fick ett offensivt frislag vid långsidan. Bollen lyftes in till Linus Westh som satte 4-5. Då blev det Hammarbys tur att ta timeout.

Hammarby tryckte på för en ny kvittering. David Brodén (?) fick slag på skridskon men domaren Jonas Kandell tyckte tydligen att det var nog med Bollnäsutvisningar för kvällen. Viktor Birgersson, som hade en hel del att göra i Hammarbymålet, svarade för en jätteräddning till hörna. Och i efterspelet till hörnan utökade Bollnäs ändå. Med fyra minuter kvar låg Hammarby under med två mål. I en stark slutspurt var liberon Felix Nyman i offensivt läge och nätade. Hammarby skapade ett par möjligheter till, sista chansen blev en högerhörna. Men tyvärr fick vi ingen kvittering denna kväll.

Hammarby bjöd tidvis på ett fint spel. Första halvlek gick till Bollnäs, men Hammarby var med bättre i andra halvlek. Adam Gilljam imponerade stort, speciellt i andra halvlek. Men tyvärr blev det inga poäng denna kväll. Nu gäller det att plocka poäng i nästa vecka, mot Sandviken borta innan Vetlanda kommer till Zinken för säsongens första lördagsmatch.

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti.

Matchstatistik Hammarby – Bollnäs 5-6 (2-3)

Målskyttar: Hammarby: David Jansson 2, Isac Karlsson, Ivan Lebedev , Felix Nyman
Assist: Hammarby: Adam Gilljam 3, David Pizzoni
Hörnor: Hammarby 6, Bollnäs 11
Hörnmål: Hammarby 0, Bollnäs 2
Straffar: Hammarby -, Bollnäs –
Skott på mål: Hammarby 5, Bollnäs 6
Utvisningar: Hammarby -, Bollnäs 20 min
Publik: 2195