Hammarby föll mot Gripen i sista cupmatchen

Gripen vann på hemmaplan mot Hammarby med 8-5 när södra gruppen av Svenska Cupen avslutades. Gripen hade fortfarande chans att nå slutspel. Hammarby ställde upp med Matteo Tuveson i målet. Några spelare saknades i truppen: Sundin, Rimgård, Milerud och Arvid Kihlström. Även hos hemmalaget saknades tre starka spelare: William Arvidsson, Adam Rudell och Artem Savelyev.

Hammarby skaffade sig ett par hörnor i matchinledningen, men hade i övrigt svårt att komma till avslut. Gripen försvarade sig väl och höll tätt bakåt. Johan Esplund gjorde första målet efter en kvart, han var nära att ramla men lyckades ändå sprätta upp bollen i nättaket. Gripen utökade på en straff, en knapp halvtimma in i matchen. Med fem minuter kvar till paus drabbades Gripen av en utvisning och Hammarby bjöds in i matchen. David Jansson var nära att reducera. Och med sekunder kvar av halvleken kom Adam Gilljam igenom Gripenförsvaret och spelade höger till Fredrik Lönn som nätade. Ställningen i paus 2-1.

Hammarby inledde andra halvlek bäst och var nära att kvittera direkt genom Isac Karlsson. Kanske tappade Gripen skärpan, i paus blev det klart att Vetlanda tog den sista slutspelsplatsen. Men Gripen kunde ändå i praktiken avgöra matchen. Tre hörnmål på en kvart gjorde ställningen till 5-1, de två sista hörnmålen kom från fyramålsskytten Ilja Grachev.

De sista tjugo minuterna var det öppna spjäll i matchen. Adam Gilljam reducerade till 5-2, nytt Gripenmål innan David Jansson kunde sätta 6-3 i en rörig situation. Och i slutminuterna blev Isac Karlsson framspelad och stötte in 6-4 ensam med målvakten. Hammarby anföll på nytt och en misstänkt straffsituation vinkades bort av domarna. I stället kontrade Gripen in 7-4 och utökade till 8-4. Hammarby fick sista målet när David Jansson sköt 8-5 på en högerhörna.

Foto: Romus Ramström

/Sten Haase