Hammarby föll i tät match mot Villa

Premiären på Zinken bjöd på en spännande och offensiv match mot serietvåan Villa. Hammarby hämtade upp ett tvåmålsunderläge från första halvlek. Men i slutskedet hade Hammarby stolpe ut och Villa kunde gå ifrån till 2-4 när Hammarby forcerade.

Zinkensdamm bjöd på perfekt is och en temperatur runt 0 grader. Robin Sundin saknades i laguppställningen, och i Villa är skadade Joel Broberg inte klar för spel än. Viktor Birgersson vaktade Hammarbys mål och Anton Johansson stod i mål för Villa.

Matchens första avslut kom i andra minuten när Isac Karlsson fick skottläge men Johansson räddade. Hammarby skapade också första hörnan. Villa testade flera lyft som inte nådde fram. Ändå fick Villa första målet på en spelvändning när Johan Löfstedt sköt ett inte så hårt men välplacerat skott, 0-1. Villa fick ett litet bollövertag men Hammarby försvarade sig effektivt. I mitten av halvleken fälldes Ivan Lebedev i Villas straffområde, men ingen åtgärd alls från domarteamet.  Viktor Birgersson i målet fick också mer att göra. Bland annat svarade han för en jätteräddning när Christoffer Edlund sköt ett hårt skott. Strax efteråt fick Villa en ny utdelning, 0-2, när Felix Persson avslutade från nära håll.

I mitten av halvleken kom Hammarby in mer i matchen och fick flera avslut. Villa drabbades också av en utvisning. Adam Gilljam var delaktig i mycket av speluppbyggnaden och fick även möjlighet att avsluta, tätt utanför. Strax efteråt drabbades han av en billig utvisning. Vi fick se ytterligare två utvisningar innan paus. Villas Martin Andreasson och Robert Rimgård fick besöka båset. Det kändes som om domaren inte hade riktig kontroll på matchen, domsluten var inte helt konsekventa. Med lite mer flyt i avslutningar hade Hammarby kunnat vara ikapp målmässigt, men ställningen i paus var 0-2. Skottstatistiken sade 5-4 till Hammarbys favör.

Andra halvlek inleddes med tre spelare på bänken och utvisningarna spelades av innan halvleken tog fart på allvar. Båda lagen skapade flera hörnor. Drygt tio minuter in i halvleken fick Hammarby en högerhörna, bollen kom till Isac Karlsson som laddade och kunde se skottet gå in lågt, 1-2. Hammarby kände medvind och höjde tempot. Tidvis blev det även lite hetsigt och ibland även fysiskt. Villa tog timeout. Det ledde till en kort press från Villa och Birgersson fick göra ett par avgörande räddningar.

Kvitteringen 2-2 kom ändå snabbt. Många var inblandade i anfallet men David Jansson var sist på bollen. Men sedan kom en sekvens som kanske blev matchavgörande. Med kvarten kvar kunde Villa utöka på nytt, 2-3. Strax efteråt sköt Kasper Milerud ett skott som överlistade målvakten men tog i stolpen. Efter ett par resultatlösa hörnor från Hammarby tog även Hammarby timeout. Milerud blev hårt stoppad i offensivt läge, men utan åtgärd. I stället kunde Villa vända och skapa en hörna. Och även utöka till 2-4. Trots att halvleken slutade 2-2 var Hammarby det dominerande laget.

Trots förlusten bjöd Hammarby på säsongens bästa bandy. Anfallen var bredare än tidigare, försvaret stod upp väl så Villas skyttekung Christoffer Edlund fick gå mållös av plan. Alla i laget har tagit steg framåt och lagmaskinen fungerar effektivare. Så både spelare och publik kan se fram mot en spännande fortsättning på serien. Närmast är det match borta mot Sirius redan på fredag kväll.

Matchstatistik Hammarby – Villa 2-4 (0-2)
Målskyttar:
Hammarby: Isac Karlsson, David Jansson
Assist: Hammarby: Kasper Milerud
Hörnor: Hammarby 8, Villa 10
Hörnmål: Hammarby 1, Villa 0
Straffar: Hammarby -, Villa –
Skott på mål: Hammarby 8, Villa 10
Utvisningar: Hammarby 30 min (Adam Gilljam 10 min, Robert Rimgård 10 min, Fredrik Lönn 10 min), Villa 20 min
Publik: 973

/Sten Haase
Foto: Stéfan Bertolotti